Top 10 beste postapocalyptische games

  Op 10 november komt Fallout 4 uit. In een postapocalyptische wereld ga je op avontuur en kom je de gekste gemuteerde wezens tegen. Het postapocalyptische thema is geen nieuw verschijnsel: veel games naast de Fallout franchise hebben sinds de jaren ’80 hebben een postapocalyptisch sfeer. De top 10 beste postapocalyptische games hebben we hier voor je opgesteld.

  De apocalyps is een fenomeen dat sommige mensen, vooral tijdens de Koude Oorlog, zagen aankomen. De wereld zou vernietigd worden door bijvoorbeeld een atoomoorlog en een groot deel van de mensheid wordt uitgeroeid. Wat er vervolgens gebeurt met de wereld en hoe deze er uit komt te zien, verschilt per game.

  De Fallout franchise doet een poging een postapocalyptische wereld te schetsen, maar ook andere games proberen een indruk te geven van een wereld die vernietigd is door bijvoorbeeld atoomwapens.

  10. RAGE

  In RAGE is de aarde getroffen door een gigantische asteroïde. De wereld ligt in puin en veel mensen zijn gestorven. Jij als speler ontwaakt uit een capsule en je ziet hoe de wereld weer opnieuw wordt opgebouwd door de mensheid. In een wereld vol gestoorde mensen, mutanten en de Authority moet jij je staande zien te houden.

  Je speelt de game vanuit een first-person perspectief en doet vaak denken aan bijvoorbeeld Fallout, maar ook aan Mad Max. De game verscheen in 2011 en wij waren destijds meer dan tevreden over deze game. Mocht je nog een goede last gen game zoeken in een postapocalyptische setting? Dan is RAGE misschien wel de moeite om eens te proberen waard.

  9. Wasteland

  Over last gen gesproken, de eerst game met een postapocalyptisch thema was de allereerste Wasteland. Wasteland 2 is een vrij recente game, maar het origineel stamt uit 1988. In deze game heb je de leiding over een groep rangers die zich gedragen als een soort vredeshandhavers in een wereld die vernietigd is door een atoombom-opstootje tussen de VS en de Sovjet-Unie.

  De game werd destijds gezien als behoorlijk lastig, omdat het overleven in Wasteland alles behalve makkelijk was. De game had te maken met technische beperkingen, waardoor niet alle dialogen waren vastgelegd in de game zelf. In plaats daarvan moest je bepaalde paragrafen lezen in een bijgeleverd boek op het juiste moment. Iets als dit kunnen we ons tegenwoordig niet meer voorstellen, maar zo’n 30 jaar geleden waren de opties in games nog aanzienlijk gelimiteerd.

  Wasteland was de allereerste postapocalyptische game. Vervolg Wasteland 2 is daarnaast zeker de moeite waard om eens te spelen, mits je niet vies bent van een beetje tactische- en turn based gameplay. De Director's Cut van Wasteland 2 is nu ook uit voor onder andere de PlayStation 4 en Xbox One.

  8. Gears of War

  Wie kent ze niet: de soldaten van de COG (Coalition of Ordered Governments). De grote, gespierde mannen die doordrenkt zijn van het testosteron uit Gears of War spreken gegarandeerd tot de verbeelding. Onder leiding van Marcus Fenix neemt Delta Squad het op tegen de Locust, de alien-achtige vijanden in Gears of War die uit de oppervlakte van de planeet Sera kwamen om de mensen daar te vernietigen. Aan de COG de taak om de Locust te stoppen.

  Gears of War kenmerkt zich door de gevaarlijke Locust, grote gespierde soldaten van de COG en de moddervette wapens. In een postapocalyptische planeet probeer je je als Marcus Fenix een weg te banen langs de hordes Locust. De Gears of War games waren razend populair en worden wel gezien als de betere games voor de Xbox 360. Van het eerste deel komt binnenkort ook een verbeterde versie, de ultimate edition.

  7. Stalker: Shadow of Chernobyl

  Stalker speelt zich af in Chernobyl, de plek in Rusland waar in 1986 een ongeluk plaatsvond met een kerncentrale. In Stalker wordt Chernobyl The Zone genoemd nadat de kernreactor in Chernobyl voor een tweede keer ontploft. Hier speel je met verschillende karakters en loop je tegen allerlei gemuteerde dieren aan. Bovendien is er sprake van vreemde krachten en andere mysteries.

  De mysteries en bijzonderheden in The Zone trekken Stalkers aan: nieuwsgierige aagjes die dit radioactieve landschap zelf weleens willen zien. Deze PC exclusive weet een overtuigende en bijzondere sfeer neer te zetten in een radioactief landschap wat je echt doet denken aan een postapocalyptische setting.

  6. The Walking Dead

  In deze episodische gamereeks van Telltale Games speel je met verschillende personages. De games spelen zich af in de tijd van de gelijknamige televisieserie The Walking Dead. De nadruk ligt bij deze games op de personages en de keuzes die ze moeten nemen tijdens de heersende zombieapocalyps. Het voornaamste doel van ieder personage is immers overleven, koste wat kost.

  The Walking Dead Season One verscheen in 2012 en het verhaal werd verdeeld over vijf episodes, met nog een extra episode als toevoeging. De setting van deze postapocalyptische game is niet het einde van de wereld door atoombommen, maar door een zombievirus uitbraak. Desondanks geven de games, evenals de televisieserie, dat de personages behoren tot de weinige overlevenden van de aarde.

  5. Darksiders

  Al in de middeleeuwen werd gesproken over het einde der tijden. Men kon het einde der tijden herkennen aan de komst van de vier ruiters van de Apocalyps, zoals beschreven in het Nieuwe Testament. Deze vier ruiters waren de belichamingen van dood, oorlog, honger en verovering. In Darksiders kruip je in de huid van War en Death, twee van de ruiters.

  In de wereld van Darksiders zijn de mensen zo goed als uitgeroeid en er wordt een bittere strijd gevoerd tussen de troepen van de hemel en de hel. Om het einde der tijden te bewerkstelligen moet War alle tegenwerkende demonen en engelen een kopje kleiner maken.

  In deze avontuurlijke games neem je het op tegen allerlei soorten vijanden en kun je er lekker op los hakken, maar er is ook zeker ruimte voor het oplossen van puzzels of platformelementen. De games zijn niet per se vernieuwend, maar ze zijn wel fantastisch om te spelen en veel mensen kunnen een hoop plezier beleven met deze games.

  4. Metro

  In de Metro games verplaats je je naar de toekomst. Deze toekomst is echter alles behalve rooskleurig, want jaren eerder is de wereld vernietigd door atoomwapens en de radioactieve straling op het aardoppervlak is nu dermate hoog dat geen mens er kan leven. Noodgedwongen wonen de mensen nu onder de grond in de metro stelsels, waar ze proberen te overleven. Jij speelt als Artyom, een van de soldaten van een onderdeel van de metrotunnels van Moskou.

  Alle dieren die op het aardoppervlak rondliepen zijn gemuteerd en maken missies naar het aardoppervlak, wat soms gedaan moet worden, extra gevaarlijk. Je komt dan ook vaak oog in oog te staan met allerlei gemuteerde wezens, maar ook met vijandelijke soldaten van andere metrostations. Geld is in deze postapocalyptische game niets meer waard, in plaats daarvan moet je met kogels betalen. De twee Metro games zijn te gek en zeker de moeite waard om eens te spelen.

  3. The Last of Us

  In The Last of Us is de wereld getroffen door een virus. Veel mensen zijn gestorven door het virus, maar niet alle mensen hebben last van het virus. De niet-besmette mensen leven in quarantainezones, maar die zijn overbevolkt. In The Last of Us speel je met Joel, een man van middelbare leeftijd die samen met Ellie, een jong meisje, op de vlucht is voor de Fireflies bende.

  De geïnfecteerde mensen staan bekend als the Infected en zijn verschillend gemuteerd afhankelijk van hoe lang geleden ze besmet zijn geraakt. Behalve the Infected heb je ook te maken met vijandige medemensen die jou wel een kopje kleiner willen maken. Het verhalende element in The Last of Us is bijzonder sterk en je leeft echt mee met Joel en Ellie. The Last of Us is een van de betere (postapocalyptische) games van de afgelopen jaren en een game die je moet spelen als PlayStation bezitter.

  2. Fallout 3

  Op nummer twee moet natuurlijk wel Fallout 3 staan. Fallout 3 is de derde game van de franchise van speelt zich rond 2277 af, zo’n 200 jaar nadat de wereld vernietigd is door een atoomoorlog. Jij als speler bent een inwoner van Vault 101, waar zo’n 1000 mensen beschermd zijn van de verwoestende kracht van de atoomoorlog. Wanneer je vader plotseling verdwijnt, ga jij als speler de vault uit op zoek naar hem.

  In een verwoest Washington DC waan je je in Fallout 3 een weg. De game combineert de beste elementen van zowel shooters als RPG’s en de wereld is gigantisch: er valt meer dan genoeg te ontdekken. Fallout 3 werd ook door XGN in 2008 goed beoordeeld en veel fans beschouwen de game als misschien wel een van de beste games van de vorige generatie. Een must have voor shooter- en of RPG-fans.

  1. Half-Life 2

  Deze klassieker van Valve in een eerste oogopslag misschien niet zo postapocalyptisch, maar vergis je niet. In Half-Life krijgt de aarde bezoek van aliens die de aarde wel willen veroveren. De Combine, zoals de aliens heten, proberen langzaam maar zeker zich de aarde toe te eigenen en de mensheid uit te roeien. Dit alles gebeurt min of meer op een alternate reality versie van de aarde.

  De Half-Life games duiken vaak op in lijstjes van de beste games ooit, en dat is zeker niet onterecht. Half-Life 2 is een geniale game die je blijft boeien van begin tot eind. Met verschillende wapens, vijanden en levelomgevingen is de game bijzonder vet. Vooral het stoeien met de Gravity-gun is fantastisch, omdat je bijna alles kan optillen en wegschieten.

  Hoewel je bij Half-Life niet meteen denkt aan een postapocalyptische game, spelen de games zich min of meer wel af tijdens een doemscenario, net zoals de andere postapocalyptische games dat ook doen.

  Fallout 3 - The Pitt and Operation: Anchorage

  Verkijgbaar vanaf 3 july 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.