Top 10 beste PC games van 2015

Article
zaterdag, 12 december 2015 om 16:14
xgn google image
2015 was een jaar dat volgepropt was met grote releases en ook de PC-gamers hebben weer een hoop nieuwe games mogen verwelkomen. Wij hebben de tien beste PC-games van 2015 op een rijtje gezet, waar we ook extra hebben gelet op het feit of de games goed geoptimaliseerd zijn of niet. Spoiler alert: Arkham Knight staat er niet tussen.

10. Star Wars Battlefront

Als er een franchise is waar veel fans dit jaar niet uitkeken dan was het wel de Battlefront-franchise. In 2005 kwam alweer het laatste deel uit, dus je mag het gerust een understatement noemen dat het tijd was voor een nieuwe iteratie. En met het grote DICE deze keer achter het roer waren de verwachting zeer hooggespannen.
Nu de game uitgekomen is moeten we concluderen dat het een gemixt pakket is. Enerzijds heeft DICE perfect het Star Wars-gevoel te pakken en helemaal op PC zien de graphics van Star Wars: Battlefront er prachtig uit en blazen de authentieke geluidseffecten met plezier door de speakers. Anderzijds zitten er vrij weinig maps in en is er niet veel variatie. Toch heeft DICE een mooie prestatie geleverd, die nipt de tiende plek op deze lijst heeft verdiend.
83117

9. Invisible, Inc.

Als de PC ergens om bekend staat dan is het wel de enorme variatie in games die het platform rijk is en Invisible, Inc. is daar een mooi voorbeeld van. De game is een top-down turn-based strategy game (ben je er nog bij?), waarbij je als speler moet inbreken bij multinationals om geheimen te stelen.
Als speler ben je tijdens de missies in Invisible Inc. volledig afhankelijk van stealth. Beland je in een intens vuurgevecht, dan kun je beter op de ‘Load Game’-knop drukken, want het falen van de missie is op dat moment een zekerheidje. De game is dan ook zeker niet makkelijk en is perfect voor de gamers die houden van een uitdaging. Invisible, Inc. verdient dan ook zeker de achtste plek op de lijst, al is het alleen maar vanwege die prachtige grafische stijl.
83118

8. Starcraft II: Legacy of the Void

Het zou een vreemd jaar zijn als Blizzard een game uitbrengt en die niet beland op de lijst van beste PC Games van het jaar, en dit jaar is dan ook geen uitzondering. Starcraft is ondertussen een begrip geworden en Legacy of the Void is de langverwachte afsluiter van het Starcraft II-verhaal, nadat we al eerder aan de slag konden met de mensen in Wings of Liberty en de Zerg in Heart of the Swarm.
De basis van Starcraft II stond natuurlijk al als een huis, maar Legacy of the Void voegt daar weer een sterke campagne aan toe, met iconische en overtuigende personages, prachtige cutscenes en ook nieuwe modi en units voor de multiplayer. Helaas is de multiplayer vrij lastig om in te stappen voor beginners, want veteranen domineren dat aspect. Bereid je dus alvast voor op urenlange training elke dag en dan zien wij je binnenkort verschijnen op Battle.net.
83119

7. Divinity: Original Sin - Enhanced Edition

Vorig jaar werden we al weggeblazen door Divinity: Original Sin, een RPG die nagenoeg alles perfect leek te doen. Dit jaar doet ontwikkelaar Larian Studios het trucje gewoon weer over met Divinity: Original Sin - Enhanced Edition, waarbij we worden getrakteerd op een verbeterd verhaal met uren aan nieuwe content, nieuwe game-modi, nieuwe voice-overs, split-screen multiplayer, controller-support en nog talloze andere verbeteringen en toevoegingen.
En dat is dus al op een basis die al ijzersterk is, waarbij je als speler twee karakters maakt (of één per persoon in multiplayer) en deze naar hartelust kan aanpassen wat betreft uiterlijk, stem, eigenschappen en spreuken. Vervolgens word je losgelaten in een wereld waar zo’n beetje alles mogelijk is en waarbij je zelf alles moet uitvogelen. Divinity: Original Sin - Enhanced Edition heeft daarom simpelweg met pure overmacht een plek veroverd op deze lijst.
83120

6. Grand Theft Auto V

PC-gamers hebben lang, heel lang moeten wachten op de PC-versie van Grand Theft Auto V, maar sinds de release in april kunnen we met recht stellen dat het de beste versie die beschikbaar is. Natuurlijk kunnen gamers met een dikke PC de grafische opties lekker omhoog gooien, tot ze een prachtige wereld in hun handen hebben met zeer realistische licht- en weerseffecten.
Bovendien heeft de PC-versie ook toegang tot de Rockstar Editor, waardoor spelers zelf aan de slag kunnen met mods en de meest rare fratsen kunnen uithalen. Het spelerslimiet is in de PC-versie ook omhoog gegooid tot maximaal 32 spelers in GTA Online en hoe meer mensen, des te meer plezier. Of in het geval van GTA: twee keer zoveel chaos. Ondanks het gedoe met Heists heeft Rockstar daarom de zesde plek te pakken gekregen op deze lijst.
83121

5. Undertale

Undertale is vrijwel zeker de grootste verrassing van het jaar en tevens een nogal aparte titel. Wie de game voor het eerst ziet zal verbaasd zijn door de grafische stijl, de belachelijk rare humor en de grote collectie aan honden. Ja, honden, dat lees je goed. In essentie is Undertale een JRPG, maar alles wat een zekerheid is kan je overboord gooien bij deze indie-titel.
In Undertale speel je een mens, die in een wereld vol met monsters is beland. Om terug te komen in zijn eigen wereld moet hij daarom iedereen uitmoorden. Of vrienden worden met iedereen, dat is ook mogelijk, het is maar net waar je zin in hebt. Undertale laat je doen wat je wilt en is een ode aan games, maar smeert het onder met een heerlijk bizar soort humor en een hele hoop honden.
Het is een heel lastige opgave om uit te leggen waarom Undertale een geweldige game is, maar als je het eenmaal speelt snap je het. Het feit dat het ook nog eens is ontwikkeld door één briljant persoon, Toby Fox, maakt het alleen maar beter. Al zat er nog één hond extra in dan was het misschien wel de beste game van 2015 geweest.
83122

4. Fallout 4

Niet alleen Battlefront-fans moesten lang wachten op een nieuw deel in hun favoriete franchise, ook de Fallout-fanaten hebben vijf jaar (zeven jaar als je Fallout: New Vegas niet meetelt) moeten wachten op een vervolg. En wat een vervolg is het geworden. De game heeft wat ingeleverd op de RPG-aspecten, maar maakt dat goed met een sterk verbeterd gevechtssysteem, een volledig ingesproken hoofdpersonage en weer een compleet gestoorde wereld als het gaat om de bewoners.
In Fallout 4 krijg je de laatste overlevende onder de knoppen van Vault 111, een bunker waar een select groepje mensen konden schuilen voor de nucleaire oorlog. Door het feit dat de inwoners van Vault 111 werden ingevroren, ontwaak je tweehonderd jaar na de fatale dag dat de bommen vielen. Vervolgens ben je als speler vrij om de Wastelands van Boston te verkennen op eigen houtje. Een ervaring die zo sterk is dat Fallout 4, geheel toevallig, de vierde plek op deze lijst heeft bezorgd.
83123

3. Pillars of Eternity

Divinity: Original Sin gaf ons vorig jaar flashbacks naar de oude RPG’s van weleer, dankzij het isometrische perspectief en een gevechtssysteem dat sterk doet denken aan de ouderwetse Dungeons & Dragons-regels. Obsidian Entertainment dacht waarschijnlijk ‘Dat kunnen wij ook!’ en kwam dit jaar met Pillars of Eternity. Oké, eigenlijk waren ze er al mee bezig sinds 2012, na een zeer succesvolle Kickstarter-campagne, maar werk even met ons mee.
In Pillars of Eternity maken spelers zelf een personage, waarbij er gekozen kan worden tussen zes rassen (inclusief subrassen), elf klassen, verschillende achtergronden en culturen. Vervolgens wordt jouw personage losgelaten in de wereld van Eora, in de regio van de Eastern Reach. Tijdens jouw avonturen ontmoet je verschillende karakters die je tot jouw party mag rekenen, totdat je een groep hebt gevormd van vijf krachtige avonturiers, met allemaal hun eigen persoonlijkheden en redenen om jou te helpen.
En die vrienden zijn nodig ook, want Pillars of Eternity is een game die nog een klassieke moeilijkheidsgraad hanteert - een hoge. Dat Obsidian Entertainment een zeer sterke game aflevert die doet denken aan de tijden van Baldur’s Gate is geen enorme verrassing, gezien het feit dat Obsidian voortkomt uit Black Isle Studios, een ontwikkelaar en uitgever die onder andere verantwoordelijk was voor Fallout, Planescape en, inderdaad, Baldur’s Gate. Wij kunnen in ieder geval geen genoeg krijgen van deze nieuwe games in een oud genre en belonen Pillars of Eternity dan ook met een derde plek op de lijst.
83124

2. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Dat de laatste Metal Gear Solid van Kojima - Metal Gear Solid V: The Phantom Pain - zijn weg naar PC wist te vinden was opmerkelijk, gezien het feit dat er maar twee MGS-games zijn uitgekomen op PC, waarvan de laatste in 2003 uitkwam. Maar daar zijn wij totaal niet rouwig om, want The Phantom Pain bleek een verrassend sterke PC-port te zijn (in tegenstelling tot zijn voorgangers) en een enorm sterke game zelf bovendien.
In The Phantom Pain spelen we waarschijnlijk voor het laatst met Big Boss (ingesproken door Kiefer Sutherland), de genetische vader van Solid Snake, Liquid Snake en Solidus Snake. In onder andere Afghanistan moet hij erachter komen wie er verantwoordelijk was voor de vernietiging van Militaires Sans Frontieres (MSF), een groep huurlingen die onder de leiding stonden van Big Boss. Net zoals voorgaande delen is ongezien blijven van groot belang, hoewel Big Boss ook zeker niet vies is van een mooie vuurwerkshow.
Ondanks dat het verhaal ietwat tegenviel, The Phantom Pain geeft namelijk niet antwoord op alle vragen die de fans nog hadden, is de game een prachtige afsluiter geworden van een legendarische game-franchise. Hopelijk weet Kojima een plek te vinden bij een andere ontwikkelaar, na zijn breuk met Konami, maar zijn voorlopig laatste creatie krijgt een prachtige tweede plek op onze lijst.
83125

1. The Witcher 3: The Wild Hunt

Dat The Witcher 3: The Wild Hunt de beste PC Game van 2015 is volgens ons, zal waarschijnlijk niet veel mensen verrassen. De game domineert de PC-tijd van vele gamers sinds de release in mei en zal dat nog wel even blijven doen. De eerste open wereld game van ontwikkelaar CD Projekt Red maakt indruk vanaf het eerste moment en blijft je aandacht gedurende de hele rit vasthouden.
Tijdens die rit moet je als Geralt of Rivia, een Witcher (een gemuteerde jager die afrekent met het bovennatuurlijke), op zoek gaan naar Ciri. Dit meisje is aan jou verbonden door het lot, maar door haar magische krachten lijkt het erop dat de Wild Hunt, een groep ondode rijders die mensen en lijken ontvoeren, het op haar gemunt heeft. Maar niet alleen de main quest blijft je aandacht vasthouden, ook de talloze side-quests zijn zorgvuldig geschreven en bieden enorm veel inzicht in de wereld van The Witcher.
Ondanks dat het CD Projekt Red’s eerste open wereld game is, is The Witcher 3 tevens enorm uitgebreid en zijn de vier stevige benen van je paard Roach zeker nodig. Maar het belangrijkste is dat de wereld echt leeft, met bruisende dorpjes, hongerige wolven en prachtige weerseffecten. We kunnen er gewoon niet omheen: The Witcher 3: The Wild Hunt is wat ons betreft de beste PC Game van 2015.