Top 10 beste Nicolas Cage films - De Meester aan het werk

Article
donderdag, 30 april 2015 om 15:32
xgn google image
Nicolas Cage: de man, de acteur, de legende. Ie-de-reen kent de Amerikaanse acteurs van meerdere klassieke rollen, sommigen van jullie zijn cage-ified. Maar wat zijn de top 10 beste Nicolas Cage films? We raden aan om deze top 10 er in één marathonsessie doorheen te rammen, because you can't cage The Cage.

10. Valley Girl

De geboorte, de Genesis, de Alpha en de dageraad van Nicolas Cage z'n carrière was Valley Girl uit 1983. Om dit feit alleen al verdient deze film een plekje in de Top 10 beste Nicolas Cage films. Het was weliswaar niet z'n allereerste film, maar wel z'n eerste hoofdrol. Bovendien werd hij hier als hunk neergezet, waar hij de komende jaren ook voor getypecast werd.
Daarnaast is het nog een best aardige Romeo en Juliet-achtige film over een meisje uit The Valley die verliefd wordt op een Punk liefhebbende bink die uit een armer gebied komt. Hoe zal dit aflopen?
Geniet van extreme jaren 80 looks en een niet over-acterende Nicolas Cage.
Beste quote: Fuck off for sure! Like totally!

9. Raising Arizona

Volgens velen is Raising Arizona een komische klassieker. De Coen Brothers staan achter het roer en spannen onder andere Holly Hunter en John Goodman voor hun karretje. The Cage zelf is opvallend grappig in zijn rol als crimineel/vader, die samen met zijn vrouw een baby steelt omdat ze zelf geen kinderen kunnen krijgen.
De cult status van deze film is geheel terecht. Wellicht is de over-the-top humor heden ten dage niet meer voor iedereen weggelegd, maar vanuit technisch oogpunt hebben de Coen Brothers uitstekend werk geleverd.
Beste quote: Give me that baby, you warthog from hell! / Edwina's insides were a rocky place where my seed could find no purchase.

8. Leaving Las Vegas

Betwistbaar de beste rol van Nicolas Cage, waar hij zelfs een Oscar voor won! Bereid je voor, deze film is depressiever dan een maandag in januari. Leaving Las Vegas gaat namelijk over een sneue alcoholist (Cage) die als doel heeft zichzelf dood te drinken. Vrij treurig dus.
Er zijn ook lichtpuntjes: een hoer in Las Vegas helpt Cage de leuke kanten van het leven in te zien. Grappige en mooie momenten en vooral geweldige acteerprestaties van Elisabeth Shue en Cage en hun on-screen chemie maken dit echter wel tot één van de beste Nicolas Cage films.
Geen standaard Hollywood romantische film, maar een ode aan eenzaamheid, passie en acceptatie.
Beste quote: I don't know if I started drinking 'cause my wife left me or my wife left me 'cause I started drinking, but fuck it anyway.

7. Lord of War

Als enige Nicolas Cage film die officieel door Amnesty International is gesteund, heeft Lord of War een verdiende plek in deze lijst van de beste Nicolas Cage films. Cage speelt een illegale wapenhandelaar, die in meerdere conflicten zijn goederen verkoopt. Uiteraard gaat dit niet altijd zonder slag of stoot en moet The Cage zich meerdere malen uit penibele situaties lullen!
De hele film bekritiseert overheden voor het verkopen van wapens en impliceert dat dit vaak in het geniep gebeurt door middel van handelaren zoals Cage in de film.
Een ondergewaardeerde film met een duistere toon. Gelukkig komen Jared Leto en Ethan Hawke ook nog even voorbij!
Beste quote: Where there's a will, there's a weapon.

6. Adaptation

Unaniem tot één van de betere Nicolas Cage films verklaard en terecht! De bekende scenarioschrijver en producent Charlie Kaufman schreef het verhaal, waarin hij zelf ook als personage voorkomt. Nicolas Cage speelt Charlie Kaufman én zijn tweelingbroer Donald Kaufman, en ontving hiervoor een Oscar nominatie voor beste acteur. Meryl Streep speelt ook een dijk van een rol, waar ze ook een Oscar nominatie voor kreeg!
Kaufman (het personage) probeert een boek over bloemen in een filmscript te transformeren, maar zoals je al zult vermoeden is dat geen gemakkelijke taak. Cage heeft een zware kluif aan deze film, want hij speelt twee tegenovergestelde personages. Hij doet het uiteindelijk met verve, we durven zelfs te stellen dat eerste keus Tom Hanks het niet beter had kunnen doen!
In ieder geval vrij meta allemaal, maar voor filmliefhebbers onmisbaar!
Beste quote: To begin... to begin... how to start? I'm hungry. I should get coffee. Coffee would help me think. Maybe I should write something first, then reward myself with coffee. Coffee and a muffin. Okay, so I need to establish the themes. Maybe a banana-nut. That's a good muffin.

5. Kick-Ass

Waarom faalde Kick-Ass 2? Juist, omdat Nicolas Cage ontbrak! Geef toe, Big Daddy was eigenlijk vetter dan Kick-Ass himself. Voor degenen die het fenomeen uit 2010 gemist hebben, Kick-Ass gaat over een onopvallende middelbare scholier die op een dag besluit een superheld te worden.
Wonder boven wonder komt hij hierdoor in allerlei problemen en moet legit superheldenduo Big Daddy en Hit-girl hem uit de brand helpen. Nicolas Cage speelt Big Daddy, een bad-ass versie van Batman. Kan dat? Nicolas Cage kan alles bij elkaar acteren, dus ja!
Veel humor, een memorabele soundtrack en 18+ geweld.
Beste quote: Tool up, honey bunny. It's time to get bad guys.

4. Face/Off

Nicolas Cage staat niet bekend om zijn subtiele acteerstijl. Maar in deze cult klassieker uit 1997 speelt Nicolas Cage zowel de good guy als de bad guy met verve. Het helpt natuurlijk ook dat John Travolta zijn tegenspeler is, die ook een aparte carrière heeft gehad en vooral bekendstaat als malloot/Scientology-aanhanger.
In ieder geval is het verhaal over een terrorist en een FBI agent die van gezicht wisselen origineel, en staat de film bekend als één van de betere actiefilms uit de jaren 90. John Woo verwierf als regisseur veel faam en met een opbrengst van ruim 250 miljoen dollar mag deze film gerust een kaskraker genoemd worden.
Lekker over-the-top, bloederig en snel!
Beste quote: If I were to send you flowers where would I... no, let me rephrase that. If I were to let you suck my tongue, would you be grateful?

3. Con Air

Een rasechte B-film met een sterrencast, het lijkt Avengers Age of Ultron wel! Nicolas Cage wordt vergezeld door Steve Buscemi, John Malkovich en John Cusack in deze testosteron-bom van een film. We zien hier een langhare, gespierde Cage als oorlogsveteraan, die tussen allerlei gevaarlijke criminelen in een vliegtuig terechtkomt nadat hij (semi per ongeluk) iemand heeft doodgeslagen.
Zijn laatste dag in de gevangenis zit erop, maar barmhartige samaritaan die hij is, voelt Cage de noodzaak om Law Enforcement een handje te helpen met het opnieuw vangen van losgeslagen geboefte. Net als Face/Off komt Con Air uit 1997, een periode waarin The Cage als beestachtige actieheld wordt neergezet.
De bijrollen van bovengenoemde acteerlegendes zijn gedenkwaardig en iedereen heeft er duidelijk plezier in om een bloeddorstige gevangene te spelen. Uiteraard speelt Danny Trejo de woeste Latino inmate en worden we links en rechts verwend met de meest cheesy quotes en klassieke actiefilm clichés.
Beste quote: What do you think I'm gonna do? I'm gonna save the fuckin' day. / Put the bunny back in the box.

2. Wild at Heart

Een van de meerdere films van Nicolas Cage die zich in Las Vegas afspeelt. Wat heeft de man toch met deze stad? Wereldberoemde regisseur David Lynch regisseerde deze vreemde film uit 1990. De meningen zijn verdeeld, maar Nicolas Cage doet in ieder geval flink zijn best in deze roadtrip/thriller en als je van David Lynch z'n werk houdt, moet je Wild at Heart gezien hebben.
Geweld, liefde en humor komen samen in deze spannende film waarin Cage een net vrijgelaten gevangene gespeeld, die vervolgens samen met zijn vriendin door een huurmoordenaar achternagezeten wordt. Willem Dafoe speelt de huurmoordenaar geweldig en steelt bijna de show. Beangstigend realistisch!
Beste quote: I'd like to apologize to you gentlemen for referring to you all as homosexuals. You taught me a valuable lesson in life.

1. Matchstick Men

Voor de nummer één op deze lijst van beste Nicolas Cage films gaan we terug naar 2003. Ridley Scott, niet de minste der regisseurs, zorgde voor één van de laatste glansrollen van Cage. Het vreemde personage dat Cage hierin speelt zou makkelijk overgeacteerd kunnen worden, maar dat gebeurt niet. De paranoïde fobieën, de tics en het stotteren lijken bij Nicolas Cage te passen, die vaker succesvol lijkt te zijn als hij een mafklapper speelt.
Desalniettemin is de oplichter die hij speelt een sympathiek personage. De snode plannetjes worden in de war geschopt wanneer zijn dochter, gespeeld door Alison Lohman, onverwacht langskomt. Ridley Scott doet een keer geen grootschalige epische film, maar slaagt daar glansrijk in en komt met dit pareltje op de proppen.
Het camerawerk en editing zijn dan ook bovengemiddeld, maar ook Cage en Lohman hebben veel chemie (ondanks dat ze elkaar niet kennen, zowel in het echt als in het verhaal) en leveren beide een geloofwaardige acteerprestatie. Tragisch genoeg markeert deze film echter ook het begin van het einde. Nicolas Cage neemt in de jaren na deze film steeds meer meuk op z'n hooivork en wordt de grap van Hollywood.
Beste quote: When... you're done, could you... wipe off the phone?
We kunnen alleen maar hopen dat Nicolas Cage z'n beste film nog moet komen! Wat zijn jullie favoriete Cage flicks? Laat het weten in de comments!