Top 10 beste muziek films

  Er is al een hele lijst films uitgebracht met een muziek elementen, maar vaak gaat het dan om musicals. We hebben voor deze special gezocht naar films waar muziek het hoofdelement heeft, met uitzondering van dansfilms zoals Footloose en Flashdance. Lees hier over de top 10 beste muziek films.

  10. 8 Mile

  We weten dat Eminem kan rappen, maar om hem te zien acteren is meteen andere koek. Gelukkig (voor hem) gaat de film over een rapper, dus kan hij zich makkelijk inleven in de rol. Eigenlijk was het erg makkelijk, aangezien het grootste deel van de film is gebaseerd op het leven van Eminem.

  De film 8 Mile vertelt het verhaal van een jonge jongen genaamd Jimmy "B-Rabbit" Smith Jr. die samen met zijn moeder in een trailer woont in Warren, Michigan. Jimmy heeft een zware jeugd, met een drugsverslaafde moeder en komt amper rond met zijn baantje bij de fabriek. Hij doet zijn best om een rapcarrière te beginnen, wat lastiger is dan het lijkt. Rappen is namelijk in zijn buurt ongekend voor een blanke, waar de donkere jongens de overhand hebben.

  De film kwam uit in 2002 en is geregisseerd door Curtis Hanson. Naast Eminem bevat de film nog andere grote namen zoals Mekhi Phifer, Michael Shannon en Kim Basinger en de overleden Brittany Murphy

  9. I'm Not There

  I’m Not There gaat over Bob Dylan, maar dan wel op een zeer creatieve manier. In de film hebben we namelijk niet sprake van slechts één Bob Dylan, maar wel zes!

  De film vertelt niet zoals de meeste films een chronologisch verhaal, maar bestaat uit fragmentarische scènes waarin heen en weer wordt gesprongen tussen de verschillende persoonlijkheden van de beroemde muzikant. Deze persoonlijkheden worden dan ook gespeeld door zes verschillende mensen waaronder Cate Blanchett, Heath Ledger en Richard Gere.

  Tijdens de hele film wordt het leven van de muzikant uitgebeeld, waar hij het ene moment een verafgode muzikant is en het andere moment een getrouwde vader is die het niet kan laten om het met andere vrouwen aan te leggen. De film bevat uiteraard ook de populaire en bekende muziek van Bob Dylan.

  De film werd goed ontvangen door het publiek en kreeg meer dan tien prijzen toegekend, waaronder een Golden Globe en een Independent Spirit Award. Een leuk element van de film is dat de naam Bob Dylan geen een keer in de film wordt uitgesproken.

  8. The Boat That Rocked

  De jaren 60, waar rock muziek ... verbannen werd op de radio. Deze muzikale komedie speelt zich af in 1966 en volgt een piratenzender op een boot in de Noordzee. De rockmuziek is verbannen op de radio door de Britse overheid en een stel rebelse radio dj's draaien stiekem muziek op een piratenzender.

  Verder volgen we een zeventienjarige jongen: Carl, die pas van school is verwijderd. Hij moet van zijn moeder bij zijn peetoom Quentin wonen voor een tijdje, die de baas blijkt te zijn van Radio Rock, de desbetreffende piratenzender.

  De overheid komt achter het bestaan van de boot en probeert er alles aan te doen de zender te stoppen. De dj's doen er juist alles aan om rockmuziek terug te krijgen op alle radiozenders. Ondertussen is Carl op zoek naar zijn vader, die hij denkt op de boot te hebben zitten.

  De film kwam uit in 2009 en bevat grote namen zoals Bill Nighy, Philip Seymour Hoffman, Rhys Ifans, Nick Frost en Tom Sturridge. Een hilarische komedie vol met leuke muziekelementen.

  7. Nowhere Boy

  We kennen hem allemaal wel: John Lennon. De Britse singer songwriter die zijn naam maakte in de populaire Britse band The Beatles. In Nowhere Boy volgen we zijn vroege jaren, die vooral gericht zijn op zijn pubertijd, de zware jeugd met zijn tante en zijn liefde voor muziek.

  In de film volgen we het begin van The Beatles en de problemen die het oprichten van de band met zich mee bracht. De nummers in de film komen natuurlijk van de echte John Lennon en The Beatles.

  De film is een autobiografische film uit 2009 en de hoofdrol wordt gespeeld door Aaron Johnson (Kickass). De regie werd gedaan door Sam Taylor Wood, die ondertussen ook de vrouw is van Aaron Johnson. De titel verwijst naar een van John Lennon's nummers: Nowhere Man.

  6. Begin Again

  Gretta (Keira Knightley) en haar jeugdliefde Dave (Adam Levine) zijn college sweethearts en schrijven ook samen nummers. Wanneer ze beiden naar New York verhuizen bemachtigt hij een platencontract en daardoor heeft hij minder tijd voor zijn vriendin. Al snel gaan de twee uit elkaar en moet Gretta het in haar eentje zien te redden.

  Op gegeven moment komt een onlangs vervangen platenmaatschappij man naar een van haar optredens kijken, en ziet hij meteen potentie in haar zangkunsten. Vanaf dit punt volgen we hun reis terwijl ze een album proberen op te nemen. De nummers hier worden op verschillende locaties in New York live opgenomen en komen direct op het album terecht.

  Natuurlijk komt het ex-vriendje ook weer in the picture en probeert het en ander goed te maken. Het is een bijzondere kijk op het leven van muzikanten en vooral doordat het niet een mainstream verhaal is. Er wordt hier geëxperimenteerd met nieuwe muziekstijlen.

  Begin Again kwam uit in 2013 en bevat andere grote namen zoals Mark Ruffalo, die naast zijn rol als groen monster in de Marvel films ook een schijnbare muzikale kant heeft.

  5. Pitch Perfect

  Als je van muziek en humor houdt dan moet je zeker Pitch Perfect gaan kijken. Als dit niet genoeg reden is, dan is er hier nog een: Fat Amy. PItch Perfect kwam uit in 2012 en bracht na Glee de hele accapella hype weer tot leven.

  De film gaat voornamelijk over hoofdpersoon Beca (Anna Kendrick), een nieuwe studente op Barden, die niks liever wil dan muziek mixen. Beca komt uiteindelijk per ongeluk in de Barden Bella's groep terecht en blijkt een van de beste zangeressen daar te zijn.

  Tijdens de film volgen we de Bella's en hun strijd om weer bovenaan de top van de accapella wereld te komen. De film bevat een heleboel humor en voornamelijk het karakter Fat Amy maakt een heleboel goed. Zij wordt gespeeld door Rebel Wilson en is een van de sterkste karakters van de film. Bij alles dat uit haar mond komt zul je denken "Waar gaat dit echt over?"

  Pitch Perfect heeft laatst alweer een tweede deel uitgebracht, die binnenkort ook op DVD en Blu-Ray verkrijgbaar zijn. Verder zijn er alweer aankondigingen gedaan voor het derde deel in de reeks. De film blijkt uit te komen in 2017 en ook is al aangekondigd dat mensen hiervoor een rol kunnen bemachtigen.

  4. The Pianist

  The Pianist is naast een prachtige muziekfilm ook nog eens een super indrukwekkende film. De film stamt uit 2002 en het verhaal is gebaseerd op de memoires The Pianist: The Extraordinary True Story of One Man's Survival in Warsaw van pianist WÅadysÅaw Szpilman. The Pianist is een van de werken van de grote Polanski.

  We volgen WÅadysÅaw Szpilman, een getalenteerde Poolse pianist uit een rijke Joodse familie. Zijn familie is op de hoogte van Hitlers plannen, maar geloven dat de invasie van Polen van korte duur is en denken dat de oorlog snel voorbij zal zijn. Op gegeven moment wordt de radiostudio waar hij optreedt vernietigd en wordt het moeilijk voor de familie om geld te verdienen.

  Szpilman is in het begin nog veilig door zijn bekende status, maar later is de familie gedwongen te verhuizen naar de ghetto van Warschau. Later worden ze naar de concentratiekampen gestuurd. Szpilman kan ontkomen en we volgen zijn reis naar veiligheid. Een super indrukwekkende film met geweldig acteerwerk van Adrien Brody.

  3. August Rush

  August Rush vertelt het verhaal van een jongen met buitengewone talenten. Het verhaal begint eigenlijk met boy meets girl, waarna deze elkaar weer verliezen.

  De Ierse zanger Louis ontmoet de celliste Lyla op een feestje en de twee hebben één magische nacht samen. Kort daarna bevalt Lyla van een jongen, maar haar vader laat de jongen in een weeshuis plaatsen aangezien hij haar muziekcarrière belangrijker vindt dan een toekomst als moeder. Lyla weet van niks en denkt dat haar zoon gestorven is bij de bevalling. Hierna begint het verhaal van een twaalfjarige Evan (Freddie Highmore) die op zoek is naar zijn ouders.

  Evan heeft de bijzondere gave om in alles om hem heen muziek te kunnen horen. Ook zonder ooit een muziekinstrument in zijn handen te hebben gehad kan hij makkelijk alles spelen. Evan wordt uiteindelijk ontdekt door een zekere Maxwell "Wizard" die er alles aan doet om zijn talent uit te buiten. Dit is ook het moment dat Evan de muzieknaam August Rush krijgt. Evan leert later ook bladmuziek lezen.

  Samen met een heleboel drama, krijgen we aan het einde van de film een prachtige symfonie te horen. Eentje geschreven en geleid door de enige echte August Rush. In ieder geval een prachtig verhaal dat zeker in de top 3 thuishoort, met prachtige muziek en zeker een hoop ontroerende scènes. Je wordt spontaan (opnieuw) verliefd op muziek.

  2. Walk The Line

  Het leven van Johnny Cash. In Walk The Line krijgen we elk (pijnlijk) moment te zien. De film komt uit 2005 en portretteert het leven van Johnny Cash en zijn huwelijk met June Carter Cash, gespeeld door Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon. De film is gebaseerd op meerdere biografieën zoals Man in Black en ook Cash The Autobiography van Patrick Carr.

  In de film volgen we (natuurlijk) Johnny Cash en hoe hij June Carters liefde probeert terug te winnen evenals het respect van zijn vader die hem verwijt voor de dood van zijn jongere broer. Je kunt wel stellen dat in deze film het muzikantenbestaan van zijn romantiek en glamour wordt ontdaan.

  De film begint al meteen met een historische scene, namelijk het optreden van Johnny Cash in de Folsom Prison. Vanaf dit moment vertelt hij het verloop van zijn leven door middel van flashbacks. Zo zien we de dood van zijn broertje, die de relatie met zijn vader een groot litteken gaf en de oprichting van zijn band.

  De muziek in de film komt ook uit het repertoire van de echte Johnny Cash en wordt in de film gezongen door Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon. Een bijzondere film, met goede dialogen en goede muziek. Het autobiografische element maakt het verhaal nog aangrijpender. Joaquin Phoenix ontving voor zijn rol als Cash dan ook een welverdiende Oscar.

  1. Once

  Het leven als een muzikant is niet altijd even makkelijk. Ook al heb je nog zoveel talent en ben je ongelofelijk speciaal, meestal krijg je gewoon niet de kans om dit te laten zien. In Once volgen we zo'n muzikant: Glen Hansard.

  Deze film verdient zeker een ereplaatsje in de top 10 van beste muziek film, met het realistische verhaal en de prachtige muziek. De film gaat over een man die in een stofzuigerreparatie winkel werkt, maar eigenlijk droomt van een carrière als muzikant. Naast deze treurige, nergens naar toe leidende carrière maakt zijn vriendin het ook nog eens met hem uit. Hij treedt zoveel mogelijk op in de winkelstraten van Dublin, maar veel levert het niet op.

  Op een dag komt er een Tsjechische immigrante langs en is meteen aangetrokken tot zijn muziek. Ze raken aan de praat en hij leert dat ook zij een muzikant is. Gedurende de film krijg je prachtige Ierse muziek te horen, enkel gespeeld op piano en gitaar met prachtige harmonieën. De film zit vol goede momenten en vooral de muziek hier is het kijken waard.

  De andere hoofdrol hier wordt gespeeld door Markéta Irglová. Gedurende de hele film worden de namen van de twee karakters niet genoemd. Het duo kon in de film niet bij elkaar blijven, maar in het echte leven zijn ze nog steeds samen aan de slag met hun muziekgroep: The Swell Season. De film kwam uit 2006 en is opgenomen in Dublin, Ierland.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.