Top 10 beste NES games - Oude glorie vergaat niet

  Opeens uit het niets kwam de aankondiging van Nintendo dat de NES opnieuw uitgebracht gaat worden. Alsof het bedrijf naast de release Pokémon GO al niet genoeg hype heeft meegekregen mag je eind dit jaar ook nog aan de slag met Nintendo klassiekers. Maar wat zijn nou de top 10 beste NES games?

  Als je kijkt naar alle 30 titels NES Edition Classic titels die met de console op de markt komen, zijn er twee mogelijkheden waarop je reageert. De eerste is een bedenkelijke reactie, waarbij maar een aantal franchises bekend voorkomen en je beseft dat je veel te jong bent om deze games te kennen. De andere mogelijkheid is een luide oerkreet van enthousiasme, waarbij menig nostalgisch traantje vloeit. Hoe dan ook, de console uit 1985 komt terug met een lading aan nieuwe oude games om fanatiekelingen te trakteren op een stortvloed aan 8-bit deuntjes.

  10. Ghosts 'n' Goblins

  Het NES-tijdperk bevatte een hoop games die totaal geen vergiffenis aan de spelers bood, en daar is Ghosts 'n' Goblins een juist voorbeeld van. Deze game is klassieke versie van Dark Souls, waarbij elke vijand in staat is je met de grond gelijk te maken. Het grootste gedeelte van deze games loop je rond in alleen een onderbroek, maar gaandeweg kan je steeds betere armor verzamelen. Dat is ook echt wel nodig aangezien je binnen twee klappen dood bent.

  De game wordt zelfs voor de standaard van arcade games nog als moeilijk gezien, en biedt de nodige tandenknarsende uitdagingen. De speler moet in totaal zes levels doorlopen om vervolgens erachter te komen dat je het spel nogmaals moet doorkruisen, maar dan op een hoger niveau! Vanwege zijn moeilijkheid en toch wel verslavende gameplay verdient Ghosts 'n' Goblins een plaats in de top 10 beste NES games.

  9. Kirby's Adventure

  Ditto is niet het enige hoopje roze van Nintendo wat de harten van menig gamer weet te stelen, Kirby kan er ook wat van! Kirby's NES avontuur onder de naam Kirby's Adventure is een van de eerste games waar je mee aan de slag moet gaan als je de NES van dit jaar binnenhaalt. De game laat een bijzonder kleurige wereld zien, met de toch wel badass Kirby als een van Nintendo's meest veelzijdige karakters. Als een levende stofzuiger neem je alle vijanden over en krijg je een grote hoeveelheid aan krachten en wapens tot je beschikking!

  8. Kid Icarus

  Kid Icarus is een van de games die nooit genoeg waardering heeft gehad. Dat is ook niet zo vreemd, want de game moest het opnemen tegen franchises als Mario en Metroid. Dit jaar komt Kid Icarus weer terug en hopelijk krijgt het nu weer de aandacht die het verdient!

  In Kid Icarus speel je Pit, de dienaar van de goede godin Palutena. Zijn missie is om Medusa te verslaan en te ontsnappen uit de onderwereld. De game biedt een mix aan platform en actie-elementen, die je goed onder de knie moet krijgen wil je een kans maken tegen de hordes aan demonen. Kid Icarus bemachtigt een achtste plaats in detop 10 beste NES games.

  7. Castlevania

  Over Castlevania hoeft eigenlijk maar weinig gezegd te worden waarom deze in detop 10 beste NES games past. Een game waarbij je met een zweep hordes aan bloeddorstige wezens uitroeit en ook nog eens pure vermaak biedt, staat nooit verkeerd in je digitale bibliotheek! Als vampierjager heb je de lastige taak om Dracula uit te schakelen. Er is gewoon niet meer overtuiging nodig om Castlevania tot de top 10 beste mini NES Classic Edition games te benoemen.

  6. Ninja Gaiden

  Het opnieuw uitbrengen van de NES is in ieder geval niet voor de watjes bedoeld! De titels die met de console uitgebracht worden, bevatten geen kenmerken als een super lang verhaal of talloze missies. Deze games moeten het echt hebben van een verslavende gameplay die zo pittig is, dat je deze in weken tijd nog niet weet uit te spelen. Een van de games die zowel leuk als lastig is, is Ninja Gaiden.

  Ninja Gaiden doet je trillen van de zenuwen, als je weer in de pan wordt gehakt door een groepje junks. Protagonist Ryu mag dan wel een katana hebben, maar dat betekent niet dat je het lang overleefd! De bizar lastige franchise kent zijn wortels bij deze game, die in 1989 is uitgebracht. Ninja Gaiden is in ieder geval een pareltje en een welkome toevoeging van de aankomende NES.

  5. Final Fantasy

  26 jaar geleden heeft de allereerste Final Fantasy het levenslicht gezien. De titel kent zijn oorsprong op de NES, en hier keert hij weer naar terug dit jaar. Een toffe mogelijkheid is er dan ook om het laatste deel, Final Fantasy 15, met deze old skool game te vergelijken. Ook al zijn er in de loop van de jaren nogal wat dingen features veranderd, de oorspronkelijke game verdient niet voor niets een plaats in de top 10 beste NES games.

  De eerste Final Fantasy bracht RPG naar een nieuwe standaard op de NES. Het vormen van een goed team was al het halve werk in deze uitgebreide game, om over de willekeurige gevechten nog niet eens te spreken. Je gaat je sowieso vermaken met Final Fantasy, want zelfs voor nu bevat het de nodige diepgang.

  4. Mega Man 2

  Zelfs toen Mega Man nog in de kinderschoenen stond, werd de franchise al geprezen om zijn visuele pracht. Vooral Mega Man 2 kende voor die tijd een ongeëvenaard design, dat bol stond van de unieke vijanden en felle kleuren. Deze specifieke game is tot de dag van vandaag een van de beste spellen van de franchise gebleven en nadat je in november er mee aan de slag bent gegaan, begrijp je waarom. Maak je borst maar nat voor Mega Man!

  3. Metroid

  Aangekomen bij de laatste drie van de top 10 beste NES games komt daar een gouwe ouwe die zelfs een eigen subgenre heeft gevormd. Metroid is de game waar je tientallen uren van je leven in kwijt kan, zonder maar enig spijt te hebben. Power ups verzamelen totdat je erbij neer valt, om vervolgens weer nieuwe locaties te openen naar nog indrukwekkendere bazen.

  Of je de eerste Metroid hebt gespeeld of niet, deze game is het waard om opnieuw op je beeldscherm te toveren en net zo lang door te gaan totdat je erbij neervalt. Samus is er weer klaar voor, maar ben jij dat ook? Vanaf 11 november hopelijk wel!

  2. The Legend of Zelda

  Als je de enthousiaste reacties over The Legend of Zelda Breath of the Wild tijdens de E3 meegekregen hebt, dan weet je dat het met deze franchise wel goed zit. De moeder van al deze lof, is het spel de The Legend of Zelda, dat in 1987 door Nintendo uitgebracht is. De game wordt geroemd om zijn ongekende diepgang voor die tijd en heeft ervoor gezorgd dat er een grote groep aan gamers bij gekomen is.

  Op de tweede plaats in de top 10 beste NES games die je echt moet spelen, staat dan ook The Legend of Zelda. Het is en blijft een van de meest legendarische avonturen die je met Link kan doorlopen, waarbij je geheel op jezelf bent aangewezen om de wereld te redden. Het is tevens een van de grootste NES games die ooit uitgekomen is, reden genoeg om er toch maar een paar weken voor uit te trekken!

  1. Super Mario Bros 3

  Op de eerste plaats van de top 10 beste NES games staat natuurlijk Super Mario Bros. De Italiaanse loodgieter is nog nooit zo in topvorm geweest. Springend, schietend en schildpad gooiend ga je door een enorme hoeveelheid aan uitdagende levels.

  Deze game is een oneindige stroom aan pure plezier die je niet één maar wel tientallen playthroughs op het puntje van je stoel houdt. Mario trekt in deze game een diverse garderobe kostuums aan, die allemaal een eigen speciale kracht kennen. In combinatie met een zeer verslavende gameplay en een kleurig leveldesign is dit een game waar je als de wiedeweerga aan moet beginnen.

  Deze gehele top 10 beste NES games is vanaf 11 november te bewonderen. Met de console aan de slag gaan, is ook zeker een aanrader. Oude glorie vergaat in dit geval echt niet.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.