Top 10 beste Hollywood voice actors - Die stem ken ik ergens van!

  Je kent het wel. Je speelt een game en opeens spreekt een personage tegen je met een wel heel bekende stem. Even opzoeken leert dat het gaat om een bekende Hollywood-acteur of actrice die zijn of haar stem heeft geleend voor het project. Maar wie horen er bij de top 10 beste Hollywood voice actors?

  We zullen in deze lijst niet alle Call of Duty voice actors opnemen omdat dit er simpelweg teveel zijn en omdat we die al in een aparte special hebben behandeld. Alleen zij die een het stem leenden voordat het een gewoonte was (of een wel heel iconische toevoeging hadden) krijgen een plekje. Mits ze ook nog andere projecten achter hun naam hebben!

  10. Danny Trejo

  Je zal deze ruw uitziende man ongetwijfeld kennen uit een van zijn vele films. Machete, Death Race, Maximum Impact of Bullet. Uiteraard speelt Trejo in bijna al deze films een boze Mexicaan en zijn de films volgepropt met actie.

  Behalve een iconisch gezicht heeft Trejo ook een ontzettend herkenbare stem. Niet vreemd dan ook dat hij meewerkte aan een van de vele Call of Duty games. Die gameserie heeft er een gewoonte van gemaakt om voor elke campaign (of zombiemap) een nieuw blik met Hollywood-acteurs open te trekken.

  Toch was dat niet het eerste project waar Danny Trejo zijn stem voor uitleende. Hij is namelijk ook de horen als Raul Tejada in Fallout New Vegas. Je weet wel, die monteur die opgesloten zit in een kamertje tussen de Super Mutants.

  De Ghoul Raul zal, als je hem bevrijdt, meekomen als nuttige volger. Zijn ervaring al monteur komt best vaak van pas als je wapen na veel gebruik bijna uit elkaar valt. "Whatever you say boss." Zo is het maar net Danny! De iconische Amerikaan verdient sowieso een plekje in deze top 10 beste Hollywood voice actors.

  9. Michael Clarke Duncan

  Het is net iets meer dan vijf jaar geleden dat de grote, vriendelijke reus Michael Clarke Duncan onze wereld verliet. Met zijn rol als John Coffey in The Green Mile verstevigde hij zijn positie als geweldige acteur.

  Niet alleen op het witte doek schitterde de boomlange Duncan. Twee jaar voor zijn plotselinge overlijden leende hij zijn zware stem nog uit voor het personage Benjamin King in Saints Row 4. Dat was de tweede keer dat hij te horen was in Saints Row. Ook in het eerste deel sprak hij de stem in van de leider van de Kings.

  De PC gamers onder jullie zullen hem misschien nog veel eerder hebben gehoord. In de klassieker Soldier of Fortune was hij de stem van Hawk. Niet dat dat heel goed terug te horen was, aangezien de audio in games van rond 2000 niet bepaald geweldig was.

  8. Mark Hamill

  Pas jaren nadat de eerste Star Wars delen in de bios verschenen, leende Hamill zijn stem voor games. In eerste instantie bij kleinere titels maar vanaf 1994 aan een grote reeks. Binnen deze serie zou hij vrijwel altijd de stem van het personage op zich nemen. Wie dit is? The Joker!

  Negen keer was Luke Skywalker te horen als de geschminkte slechterik in de Batman games. Geen Jared Leto, Heath Ledger of Jack Nicholson in deze games. Een behoorlijke make-over (letterlijk), komend vanaf zijn rol als kalme Jedi meester!

  7. Liam Neeson

  De lange Ier Neeson is niet alleen een actieheld op het witte doek. Met zijn kalme, lage stem is hij ook gewild om documentaires en uiteraard games in te spreken. Zo was hij onder meer te horen als verteller van de Dunlop docu Road over de gebroeders Dunlop.

  Hoewel hij niet heel veel tekst en speelminuten heeft, is de stem van Liam Neeson niet weg te denken uit één van de games waar hij zich voor leende. Dit is uiteraard de rol van vader van de hoofdpersoon in Fallout 3. Die gast die je opsluit in een kamer zodat je al op zeer jonge leeftijd een lockpick leert gebruiken.

  6. Samuel L Jackson

  Er is helaas nooit een spel gemaakt van de film Snakes on a Plane, maar anders was Jackson met zijn stem en quotes sowieso op de eerste plaats beland. Nu moet hij het doen met een zesde plekje in deze lijst met de top 10 Hollywood voice actors.

  Hoewel hij uiteraard de stemmen in de games van films overneemt (Nick Fury, Mace Windu), is hij ook terug te horen in een andere, grote game uit het vorige decennium. Niet eens als hoofdrol, maar wel eentje die de moeite waard is om even terug te luisteren.

  Het gaat natuurlijk om Grand Theft Auto San Andreas. Hierin heeft Jackson zijn stem geleend voor het personage Tenpenny. Je weet wel, die rotvervelende agent die je constant strontklusjes uit laat voeren.

  Niet alleen Tenpenny heeft een bekende Hollywood-acteur als stem, ook voor zijn collega Toreno werd een beroemdheid uit de hoge hoed getoverd. James Woods mocht namelijk de stem inspreken van de andere politieagent.

  5. Gary Oldman

  We zijn inmiddels aanbeland bij de 5 beste Hollywood voice actors. Een top 5 waar enkel de beste stemmen en personages terug te vinden zijn. Gary Oldman heeft de eer om die plaats in te nemen dankzij een behoorlijk aantal stemmen in games.

  In het nog uit te komen Squadron 42 zal hij, naast Mark Hamill, te horen zijn als admiraal Ernst Bishop. Maar daar aan voorafgaand heeft hij al een aantal grote titels achter zijn naam staan waaraan hij zijn stem heeft geleend.

  De grootste verrassing is misschien wel zijn vertolking als Call of Duty personage. Geen Britse infanterie zoals je misschien zou verwachten van de Engelsman, maar als Rus. En niet zomaar eentje. Nee, de grofgebekte Reznov!

  Niet alleen Oldman schitterde als stem in de vijfde Call of Duty. Ook collega-acteur Kiefer Sutherland zat in het spel. Als Rambo-achtige Amerikaan ging de stem van personage Roebuck naar de zoon van Donald Sutherland.

  4. Ron Perlman

  De nieuwe Hellboy-film zal voor het eerst niet Ron Perlman in de hoofdrol hebben. Een behoorlijke gok, want het iconische gezicht van Perlman (grote, vierkante kaak) was min of meer het boegbeeld van de filmserie.

  Maar Hellboy is niet het enige waar Perlman het boegbeeld van is. Zijn naam staat namelijk in elke game van een grote gamereeks genoemd. Welke? Fallout! Ron Perlman is namelijk de stem van het spel. Letterlijk, want elk einde van het spel wordt door Perlman opgelezen.

  3. Michael Madsen

  Mr Blonde die een muziek aanzet voordat hij zich uitleeft op een agent. Zijn rol in Reservoir Dogs was onvergetelijk, maar ook Madsen is een acteur van vele talenten. Ook zijn rauwe, bijna hese stem komt in menig videospel terug.

  In tot nu toe alle Dishonored games bijvoorbeeld. Als Daud is hij ook terug te horen in het nieuwe Death of the Outsider. Ook in Yakuza heeft hij een rolletje te pakken als Futoshi Schimano. In dit spel speelt hij naast de nummer acht in deze lijst, Mark Hamill.

  2. Ray Liotta

  Er zijn acteurs die weggelegd zijn voor één soort rollen. In het geval van Nicolas Cage zijn dat vaak flutfilms, in dat van Ray Liotta maffiafilms. Niet gek dan ook dat de ster uit Goodfellas schittert als Tommy Vercetti in Grand Theft Auto Vice City.

  Een leuk detail is dat de posters in de straten van Grand Theft Auto 3 verwijzen naar de nieuwe film Badfellas. Alsof ze wisten dat het maffiamaatje in een toekomstig deel uit zou maken van de cast.

  Naast de vertolking van Tommy is de stem van Liotta slechts één andere keer gebruikt. In het spel Mob of the Dead is hij naast Michael Madsen en Nolan North te horen als speelbaar personage.

  Warner Bros

  1. Sean Bean

  Waar Sean Bean niet de eerste plaats behaalde met zijn hoge aantal sterfscènes in films, mag hij die plek wel betreden in deze lijst met de top 10 Hollywood voice actors. Want met zijn iconische stem maakt hij zelfs de beste games nog beter!

  Het debuut van Sean Bean als stem in een game is ook meteen een van zijn bekendste hits. In The Elder Scrolls IV: Oblivion is hij namelijk terug te horen als Martin Septim, de nieuwe keizer van het zooitje ongeregeldheden nadat zijn vader de dood heeft gevonden.

  Deze vader, Uriel Septim, heeft ook een bekende acteur als stem meegekregen. Patrick Steward vertelt de speler namelijk wat de situatie is en waarom de rol van de speler zo belangrijk is. Weliswaar krijgt Steward maar een paar minuten speeltijd, toch is dat genoeg om een sterke indruk achter te laten.

  Eenmaal ontsnapt uit het riool van de Imperial City, is het aan jou om op zoek te gaan naar zijn zoon. Deze Martin Septim heeft dus de stem gekregen van Sean Bean en zal de speler zo nu en dan in een bepaalde richting wijzen. Heerlijk hoor, die kalme stem van Bean in je oren terwijl je een van de beste RPG’s ooit speelt.

  Voor het strategiespel Civilization 6 leende Bean ook zijn stem. Deze keer mag hij de intro van het spel oplezen. Niet geheel onverwacht overleeft hij als spreker ook de introductie van het spel niet. Want tja, het blijft Sean Bean.

  Fallout: New Vegas

  Verkijgbaar vanaf 22 october 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.