Top 10 beste Ghibli films - Het beste van Studio Ghibli

Article
woensdag, 18 april 2018 om 16:06
xgn google image
Anime is hot! Daar kun je aan twijfelen, maar je kan het ook gewoon van ons aannemen. En als er iets populair is, dan zijn het de films van Studio Ghibli. Daarom presenteren we jullie op deze mooie warme dag: de top 10 beste Ghibli films. Enjoy!
Hayao Miyazaki kondigde een tijdje geleden al aan dat de nieuwe film How Do You Live? gaat heten. Toch is het tijd om deze week de tien beste Ghibli films op een rijtje te zetten. Deze week is namelijk het dertigjarig jubileum van Grave of the Fireflies, één van de beste Ghibli films. Of Grave of the Fireflies dan ook de eerste plaats bereikt, ga je zo lezen.

10. When Marnie Was There (2014)

De meest recente film van Studio Ghibli valt net binnen de boot als het aankomt op de beste Ghibli films. In When Marnie Was There volgen we het verhaal van Anna die bij haar familieleden gaat wonen. In het dorpje aan de zee vindt Anna een verlaten landhuis waar ze het mysterieuze meisje Marnie ontmoet.
Op het eerste gezicht lijkt het een simpel verhaal, maar de onderliggende thema’s die in het verhaal behandeld worden, zijn de grootste reden om de film te kijken. Het mag dan een kinderfilm lijken, maar het zijn de volwassenen die het meeste uit de film halen in dit emotionele coming of age verhaal.
55605

9. Howl's Moving Castle (2004)

Howl's Moving Castle is een sprookje met een sterke anti-oorlog boodschap. De film vertelt het verhaal van Sophie, een jonge hoedenmaakster met weinig zelfvertrouwen. Op een dag trekt ze aandacht van Howl, een magiër. Hierdoor wordt Sophie vervloekt door een jaloerse heks, en krijgt ze het uiterlijk van een 90-jarige.
Nadat ze vertrekt uit haar stadje belandt ze in het bewegende kasteel van Howl, waar ze een deal sluit met vuurdemoon Calcifer om hun beide vloeken te verbreken. Howl's Moving Castle mixt steampunk naadloos met magie. Dat vindt allemaal plaats in een lief doch sterk verhaal. En de animatie is, zoals we van Ghibli kunnen verwachten, in één woord adembenemend.
55606

8. Princess Mononoke (1997)

Princess Mononoke heeft een donkerder verhaal in vergelijking met de andere Ghibli films die door Hayao Miyazaki geregisseerd zijn. In de film zijn mensen en natuurgoden continu in gevecht over wie de baas over een bos is. Ashitaka, een jonge krijger, vertrekt uit zijn dorp naar het Westen nadat hij vervloekt wordt door een natuurgod.
In het westen belandt hij in Irontown, waar hij Lady Eboshi ontmoet. Zij wil kostte wat het kost de natuurgoden wegdrijven zodat zij de bronnen van het bos kan gebruiken om de economie verder te ontwikkelen. Aan de andere kant van het gevecht ontmoet Ashitaka San, een jong meisje dat opgevoed is door een wolf-natuurgod.
Princess Mononoke heeft een donker verhaal en zit vol geweld, maar wat is het toch episch! De strijd tussen natuur en industrialisatie wordt van beide kanten verbazingwekkend realistisch neergezet. Natuurlijk zijn de karakters zoals van Ghibli te verwachten is, namelijk allemaal goed ontwikkeld.
55607

7. Porco Rosso (1992)

Porco Rosso is het fantasierijke avontuur over een Eerste Wereldoorlog veteraan die nu het bestaan leeft als een premiejager. Porco Rosso is wegens een vloek een pratend varken geworden. Dit is precies wat Ghibli zo goed maakt, want deze transformatie geeft het karakter een geheel nieuwe dimensie.
De prachtige handgetekende animatie gaat hand in hand met de prachtige shots die gedurende de film te zien zijn. Je kunt bijna op elk mogelijk moment de film pauzeren om een foto te maken, om deze vervolgens in te stellen als achtergrond voor je telefoon of pc. Daarbij is de muziek zoals in vrijwel elke Ghibli film van de hoogste kwaliteit. Ditmaal vanwege het veelvuldige gebruik van de piano die een relaxte sfeer toevoegt aan de film.
55608

6. My Neighbor Totoro (1988)

My Neighbor Totoro is een lieve film over de sterke band tussen familieleden en daarmee misschien wel één van de beste familiefilms ooit. De film vertelt het verhaal van Satsuki en Mai, die met hun vader naar het Japanse platteland verhuisd zijn om dichtbij hun zieke moeder te zijn. Laatstgenoemde ligt in een ziekenhuis op het platteland Vlak na de verhuizing komen Satsuki en Mai natuurgeesten tegen, waaronder titelpersonage Totoro.
Er zit weinig conflict in Totoro, en het geheel is erg idyllisch en bijna idealistisch. Toch is dit niet per se slecht. Een vermakelijke film hoeft niet vol conflicten en explosies te zitten om goed weg te kijken. En vermakelijk is My Neighbor Totoro zeker!
130049

5. The Wind Rises (2013)

Eén van de meest recente films van Hayao Miyazaki is er één die niet door iedereen goed ontvangen wordt. Het verhaal gaat namelijk over Jiro Horikoshi, ontwerper van de Japanse oorlogsvliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is kritiek gekomen op de manier van framing, de film zou namelijk volgens sommigen een geromantiseerd beeld scheppen van Horikoshi.
Toch blijft The Wind Rises een fantastische film zolang je kijkt alsof het een 'normale' film is. Niet alleen is de handgetekende animatie prachtig, maar ook weet het verhaal flink emoties op te roepen. Dit komt mede door de memorabele muziek die een standaard wordt in je muziekbibliotheek.
130050

4. Castle in the Sky (1986)

De eerste officiële Studio Ghibli film is nog steeds één van de beste. De film weet het avontuurlijke gevoel van de Indiana Jones films om te zetten naar animatie. Het verschil is dat de Ghibli veel meer op de fantasiewereld steunt.
Pazu en Sheeta nemen je mee op een avontuur vol luchtpiraten waarbij ze op zoek zijn naar een vliegend kasteel. De film heeft meerdere briljante elementen, waaronder het verhaal. Niet alleen bevat dit een geëngageerde boodschap, maar dankzij de karakters heb je ook snel een emotionele band opgebouwd.
130051

3. Grave of the Fireflies (1988)

Het is altijd treurig nieuws om te horen dat iemand overleden is. Isao Takahata, de regisseur van Grave of the Fireflies overleed op 5 april 2018 aan longkanker. Grave of the Fireflies is één van de meest droevige, trieste en hartverscheurendste animatiefilms ooit gemaakt. De film vertelt het verhaal van Seita en Setsuko, broer en zus die moeten zien te overleven in Japan voor, tijdens, en na de Tweede Wereldoorlog.
Als we meer vertellen over het verhaal geven we het einde weg, en dat zou zonde zijn. We geven daarom de precieze gebeurtenissen in de film niet weg. Wel raden we aan om de tissues bij de hand te houden.
130052

2. The Tale of the Princess Kaguya (2013)

Isao Takahata heeft naast de fantastische Grave of the Fireflies ook The Tale of the Princess Kaguya geregisseerd. Een voor het Westen onbekend sprookje is door Ghibli omgezet tot één van de prachtigste animatiefilms aller tijden. De film vertelt het verhaal van de bamboosnijder die een piepklein, lichtgevend meisje in een bamboeboom vindt. Hij is in de veronderstelling dat het meisje van goddelijke afkomst is en noemt haar Princess.
Dankzij de fantastische waterverf artstyle ziet de film er van begin tot eind fantastisch uit. Die waterverf artstyle zorgt ook voor één van de mooiste scènes in animatie aller tijden. We zullen niet verklappen welke scène bedoeld wordt, maar je weet precies welke we bedoelen als je de film ziet. Je begint te kijken voor de geweldige animatie en blijft kijken vanwege het hartverwarmende verhaal.
130053

1. Spirited Away (2001)

Spirited Away staat bekend als het magnus opus van Hayao Miyazaki, en deze titel is meer dan verdiend. De film vertelt het verhaal van Chihiro, die met haar ouders in een geestenwereld belandt. Haar ouders veranderen in varkens en Chihiro moet werken in een badhuis tot ze een manier vindt om de vloek van haar ouders te verbreken.
De geestenwereld die geïnspireerd is door Japanse folklore komt op een prachtige manier tot leven, en de prachtige soundtrack van Joe Hisaishi complimenteert de animatie op een meesterlijke wijze. Spirited Away won een hele rits aan prijzen waaronder een Oscar. De film wordt zelfs beschouwd als één van de beste films uit de jaren rond 2000.

Dit zijn de top 10 beste Ghibli films

Er zijn natuurlijk nog veel meer Studio Ghibli films en ook heeft de studio gewerkt aan games. Zo heeft de studio meegeholpen aan Ni No Kuni: Wrath of the White Witch. De Japanse animatiestudio werkte niet mee aan het tweede deel, Ni No Kuni II: Revenant Kingdom dat eerder dit jaar uitgebracht werd op de PlayStation 4 en pc.