De top 10 beste games van 2018 volgens Romy Voswijk

  Bij velen zullen grote games, zoals Red Dead Redemption 2 tot hun favorieten horen van dit jaar. Het is een pracht game, maar niet één van mijn favorieten. Misschien is de game iets te groot voor mij en valt het buiten mijn comfort zone. Je leest hier in ieder geval de persoonlijke top 10 beste games uit 2018 van Romy!

  Men zegt vaak dat ik een nogal rare smaak heb en dat past juist bij mij! Ik ben een grote fan van Nintendo-games, indie games, vechtgames en af en toe wat platformers. Dit lijstje zal dan ook een mengelmoes zijn van alles wat ik dit jaar leuk vond.

  10. Hollow Knight

  We beginnen mijn lijst van de 10 beste games uit 2018 met Hollow Knight, een action-adventure game waarin een prachtige handgetekende wereld tot leven komt. De gedetailleerde achtergronden en adembenemende omgevingen zijn de twee dingen waar ik direct als een blok voor viel. Maar dat is niet het enige. Ook de soundtrack neemt je zo mee het insectenrijk in.

  Het verhaal van Hollow Knight volgt een personage dat eruit ziet als een soort ridder, met een cape en een kegelvormig zwaard. Hij loopt rond in een ondergronds insectenrijk genaamd Hallownest. Hier kom je steeds allerlei vijanden tegen, die je op verschillende manieren kunt doden. Zo is het mogelijk om vijanden met het zwaard te doden, maar ook met spreuken die je naarmate je het spel speelt zal vrijspelen.

  Door vijanden te verslaan krijg je Geo, waarmee kan je sleutels, kaarten en verbeteringen voor het zwaard kopen. In de game kan je Charms vinden, waarmee je allerlei handige eigenschappen krijgt. Met deze Charms kan je een zwerm insecten roepen die jou zullen helpen en voor zorgen dat vijanden meer Geo achterlaten. De game heeft een bijzondere sfeer en is het zeker waard om een keer uit te proberen! Daarom staat de game in mijn lijst van de 10 beste games uit 2018.

  Hollow Knight is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch, Xbox One en PC.

  9. Super Mario Party

  Al van kleins af aan ben ik een grote Nintendo-fan. Er zijn weinig Nintendo-games die ik niet leuk vind. Super Mario Party kan daarom zeker niet uit mijn van de 10 beste games uit 2018 lijstje ontbreken. Of je nou samen wil spelen, of net als ik geen vrienden hebt en daarom alleen speelt, het kan allemaal!

  De meeste mensen zijn wel bekend met de Mario Party-games en weten het doel van de game wel, maar voor de nieuwkomers leg ik het toch even uit. In Mario Party is het doel om zoveel mogelijk sterren te verzamelen. Deze sterren kan je op verschillende plekken kopen met munten, die je verdient door minigames te winnen of door op bepaalde vakken te landen. De speler met de meeste sterren wint het feestje. Lees vooral even onze Super Mario Party review om te weten wat wij van de game vinden!

  Je personage kan je, net als vroeger, verplaatsen met een dobbelsteen. Bij de nieuwste Super Mario Party heeft Nintendo een nieuwe feature toegevoegd. Je hebt namelijk niet één, maar twee dobbelstenen; een standaard dobbelsteen en een speciale dobbelsteen die per personage verschilt. Met meer dan 80 leuke minigames om te spelen, hoef je je met Super Mario Party niet te vervelen! Super Mario Party is in mijn ogen één van de 10 beste games uit 2018.

  Super Mario Party is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch.

  8. Kirby Star Allies

  Wie vindt Kirby nou niet leuk? Het schattige rozen wezentje dat alles opeet is iconisch voor Nintendo. Het zou dan ook raar zijn als ik Kirby Star Allies niet in mijn lijstje zou verwerken. De game weet je hart zo te veroveren met de kleurrijke omgevingen en vrolijke muziek.

  In de game kan Kirby met maximaal drie andere vrienden optrekken in een gloednieuw avontuur. Deze vrienden hebben allemaal hun eigen unieke krachten en zullen Kirby helpen om obstakels te overwinnen. Zelf vind ik het leuk om de game met een vriend te spelen, want mijn favoriete personage om in Kirby Star Allies te spelen blijft toch echt Dark Meta Knight. Hij is gewoon zo badass!

  Met meer dan 50 levels in een paar speelwerelden, hoef je je niet snel te vervelen. Er zijn genoeg verzamelobjecten, zoals puzzelstukjes die samen een complete puzzel vormen. Verder zijn er nog twee minigames, waarbij je een meteoor de lucht in moet slaan en bomen omver moet hakken. Kirby Star Allies is een schattige game die gewoon te leuk is om te missen! Daarom kan de game ook zeker niet ontbreken uit mijn top 10 beste games van 2018 lijstje.

  Kirby Star Allies is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch.

  7. Super Smash Bros. Ultimate

  Zoals je al kon lezen, ben ik een grote fan van Nintendo- en vechtgames. Komt dat even goed uit, want Super Smash Bros. Ultimate is twee in één en is dit jaar uitgekomen! Daarom hoort hij gewoon thuis in dit lijstje van de 10 beste games uit 2018. Ik ben nooit extreem goed geweest in vechtgames, maar ik vind het altijd een leuke ervaring. Mensen weg beuken met de grote hamer van Dark Pit of mensen irriteren met Meta Knight vind ik gewoon ge-wel-dig!

  Toen ik hoorde dat Super Smash Bros. Ultimate uit zou komen zat ik meteen al op het puntje van mijn stoel. Eenmaal begonnen met spelen had ik al snel door dat de game een groot succes was. Er zijn meer dan 70 personages om vrij te spelen, dus je hoeft je niet snel met Super Smash te vervelen. Mijn favoriete personage blijft Dark Pitt, maar ik vind het ook leuk om andere personages uit te proberen. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik Roy ook best leuk vind om mee te spelen. De game is gewoon top en kan niet uit mijn lijst van de 10 beste games uit 2018 ontbreken! Ook in onze Super Smash Bros. Ultimate review waren we erg tevreden over de game.

  Super Smash Bros. Ultimate is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch.

  6. Little Nightmares (Switch)

  Als een échte horror-hater, kan ik bijna niet geloven dat Little Nightmares op mijn lijstje van de 10 beste games uit 2018 staat. Ondanks dat Bandai Namco en Tarsier Studios, de makers van de game, hebben gezegd dat het geen horrorgame is, heeft de game wel creepy vibes. De game valt officieel onder het puzzel/platform-genre met een klein vleugje horror. Aangezien ik bij elk geluidje of donkere plek al achter de bank kruip, was deze game een grote uitdaging voor mij.

  Toch staat de game wel in mijn lijst van de 10 beste games uit 2018. Little Nightmares is namelijk een game met een bijzonder personage. Het hele verhaal wordt verteld met beelden en er komt geen enkel dialoog in voor. Echte jumpscares zijn niet van toepassing, maar door de donkere omgevingen, enge vijanden en zenuwslopende muziek blijft de spanning hoog. De game weet je oplettend te houden en je de omgevingen en vijanden goed in de gaten te houden.

  Je speelt als Six, een klein meisje met een opvallende gele regenjas. Ze probeert te ontsnappen uit The Maw, een mysterieus vaartuig waarover je verder in het spel meer informatie te weten krijgt. Six is een tenger meisje, dat geen schijn van kans heeft tegen alle monsters. De enige optie om te overleven is dus om zorgvuldig te sluipen en je te verstoppen.

  Door het beperkte zicht en het kleine karakter, lijkt het alsof je in een horror fantasie van een kind terecht komt. Het enige wat je een veiliger gevoel kan geven is het kleine lichtje dat je bij je houdt. Maar schijn bedriegt, want zo veilig ben je niet in The Maw. Uit elke hoek kan het gevaar op de loer liggen…

  Little Nightmares is nu beschikbaar voor de PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One en PC.

  5. Crash Bandicoot N. Sane Trilogy (Switch)

  Crash Bandicoot, een icoon die bij veel gamers wel wat jeugdherinneringen oproept. Eigenlijk speel ik een beetje vals, want Crash Bandicoot N. Sane Trilogy kwam in 2017 al uit, net als Little Nightmares. Maar goed, de Switch, Xbox One en PC-versie kwamen dit jaar uit, dus ik zet hem alsnog in het lijstje van de 10 beste games uit 2018!

  Crash Bandicoot N. Sane Trilogy bestaat uit wel drie games, namelijk: Crash Bandicoot, Cortex Strikes Back en Warped. Elke game gaat over een buidelrat genaamd Crash die de kwaadaardige Doctor Neo Cortex moet stoppen en de wereld moet redden. In de game ren je steeds door verschillende levels om verder te komen. In elke game moet je om vijanden te verslaan op ze springen of een draaiende aanval uitvoeren.

  In elk level kan je Wumpa Fruit verzamelen voor een hogere score. Je verliest levens als je geraakt wordt door vijanden, obstakels en als je in een bodemloze put valt. Bij het verzamelen van honderd Wumpa Fruit krijg je extra levens en dat is erg handig. Zodra je levens op zijn, eindigt de game. Je kan duidelijk zien dat de game er een stuk beter uitziet vergeleken met de originele Crash Bandicoot. Daarom heb ik gekozen de game in mijn lijstje van de 10 beste games uit 2018 te zetten.

  Crash Bandicoot N. Sane Trilogy is nu beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en PC.

  4. Spyro Reignited Trilogy

  Veel fans, waaronder ik, hebben jaren gewacht op de terugkeer van het welbekende paarse draakje. De nieuwe Spyro Reignited Trilogy bestaat uit drie games: Spyro the Dragon, Spyro 2: Ripto’s Rage! en Spyro: Year of the Dragon. Toen deze games uitkwamen, waren de karakters en animaties voor die tijd buitengewoon goed en ze zijn in Spyro Reignited Trilogy alleen maar beter geworden!

  We beginnen bij Spyro the Dragon, de eerste Spyro game ooit. Inmiddels is Spyro uitgegroeid tot een bekend game personage. In Spyro the Dragon volg je de enige echte Spyro en zijn libelvriend Sparx. Het doel is om andere draken te redden die door een spreuk veranderd zijn in steen. Je aardsvijand Gnasty Gnorc is hier verantwoordelijk voor en het is dan ook je doel om hem te verslaan.

  In Spyro 2: Ripto’s Rage! willen Spyro en Sparx samen op een vakantie gaan naar Dragon Shores, maar doordat er iets mis gaat met het portaal dat ze gebruiken belanden ze in het rijk van Avalar. Een schurk genaamd Ripto regeert met ijzeren vuist en het is aan Spyro om hem te verslaan.

  Als laatste hebben we nog Spyro: Year of the Dragon. Er worden drakeneieren gestolen door wezens genaamd Rhynocs. Een gevaarlijke tovenares die draken vleugels wil gebruiken om zichzelf onsterfelijk te maken, is nu dan ook Spyro’s grootste vijand. De enige manier om de baby draken te redden is om haar te verslaan. De combinatie van de drie leuke games maakt de remaster het meer dan waard om de game aan te schaffen! Spyro Reignited Trilogy is in mijn ogen één van de 10 beste games uit 2018.

  Spyro Reignited Trilogy is nu beschikbaar voor de PlayStation 4 en Xbox One.

  3. Pokémon Let’s GO, Pikachu!

  We zijn alweer aangekomen bij nummer drie uit mijn persoonlijke lijst van de 10 beste games uit 2018! In dit geval is dit Pokémon Let’s Go, Pikachu! Al jaren ben ik fan van Pokémon-games, dus ik zou bijna gek zijn als ik Pokémon: Let’s GO links zou laten liggen. Ik vind het leuk dat Nintendo een nieuwe wending aan deze game heeft gegeven, met een verfrissende manier van het trainen en vangen van Pokémon.

  Van de game zijn twee versies: Pokémon Let’s GO, Pikachu! en Pokémon Let’s GO, Eevee! De game speelt zich af in de klassieke regio Kanto. Afhankelijk van welke game je gekocht hebt, wordt Pikachu of Eevee je starter. Ik zelf heb gekozen voor Pikachu, omdat ik die Pokémon gewoon super cute vind. Je kunt je starter naar wens aanpassen, door bijvoorbeeld zijn kapsel te veranderen of hem aan te kleden.

  Zoals ik al eerder noemde zijn de mechanics in Pokémon Let’s GO net even anders dan fans gewend zijn. Het vangen van Pokémon in Let’s GO is belangrijker dan ooit. Door talloze wilde Pokémon te vangen, upgrade je niet alleen je Pokédex, maar krijgt je hele team XP en kan je je team dus trainen. Nintendo heeft het systeem van Pokémon GO overgenomen, waarbij je Pokéballs daadwerkelijk gooit naar Pokémon. Dit kan met de Joy-Con van de Switch of met het speciale Pokéball Plus accessoire door een gooibeweging te maken. Een frisse blik op nieuwe game dus!

  Pokémon Let’s Go, Pikachu! is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch.

  2. The Awesome Adventures of Captain Spirit

  Op nummer twee van de 10 beste games uit 2018 staat The Awesome Adventures of Captain Spirit. De demo kreeg op het internet veel verschillende reacties. Sommigen vonden de game te kort of zelfs saai. Vooral het feit dat Max en Chloe uit Life is Strange 1 niet in de game voorkwamen wekte veel argwaan op onder fans. Ik vond dat zelf totaal niet en was vanaf begin af aan al enthousiast over deze demo.

  Fans van Life is Strange 1 hebben vast al eens eerder een traantje weggeveegd met alle heftige onderwerpen die er in voorkomen. In The Awesome Adventures of Captain Spirit is dit dan ook niet te min. De game bespreekt zware thema’s en laat soms de harde realiteit zien van een jongen die zijn moeder verloren is en samenwoont met zijn aan alcohol verslaafde vader.

  Het verhaal volgt de tienjarige Chris, die net naar een nieuwe omgeving is verhuisd met zijn vader. Chris heeft nog geen vrienden in deze plek, dus speelt hij vaak alleen thuis. Zijn vader is verslaafd aan alcohol en wordt hier vaak erg agressief door. In de game kruip je in de huid van Chris en wordt je terug je kindertijd in getrokken. Zo doet hij vaak alsof hij een superheld is en anderen moet redden.

  The Awesome Adventures of Captain Spirit is zoals al eerder genoemd maar een demo, dus de game duurt niet erg lang. Toch weet DONTNOD weer een kort, maar erg ontroerend verhaal neer te zetten. Je wordt meegesleept in het verhaal en kan bijna aanvoelen hoe Chris alles wel niet moet verdragen. De game is een aanrader voor iedereen die Life is Strange fan is of voor mensen die van games houden met een goed verhaal.

  The Awesome Adventures of Captain Spirit is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

  1. Life is Strange 2

  En daar is ie dan, dan winnaar van mijn lijstje van de 10 beste games uit 2018: Life is Strange 2! Misschien verklaren sommigen me voor gek, maar ik zou niets anders willen dan dat deze game bovenaan mijn lijstje komt. Op dit moment is alleen de eerste episode van de game uit, maar in 2019 zullen er meer volgen. De game gaat over twee broers genaamd Sean en Daniel Diaz. Beiden hebben ze een ijzersterk karakter. Samen delen ze een sterke band en moeten ze zichzelf zien te redden in de wildernis.

  Iedere keer weer weet Life is Strange een prachtig verhaal neer te zetten, waarbij je als speler meegesleurd wordt in een reeks van emoties. Ook bij Life is Strange 2 is dit het geval. Het verhaal volgt Sean Diaz, een 16-jarige jongen die in eerste instantie een normaal leven lijkt te leiden met zijn vader en broertje Daniel.

  Zware thema's

  Het leven van Sean verandert drastisch, wanneer hij ruzie krijgt met zijn buurjongen en zijn vader door een politieagent wordt doodgeschoten. Het incident zorgt ervoor dat hij en zijn broertje het dichtstbijzijnde bos in vluchten en daar proberen te overleven. Daniel kijkt hierdoor nu naar Sean als zijn grote voorbeeld. Hij beschermt Daniel, zorgt voor hem en geeft hem te eten en te drinken. Ook houdt hij geheim dat zijn vader is doodgeschoten om zijn broertje niet te kwetsen.

  De game pakt zware thema’s aan en heeft een geweldig verhaal. Je kunt duidelijk zien dat de personages en de graphics in het algemeen er een stuk beter uitzien dan Life is Strange 1. De personages lopen soepeler en de bomen in het bos zien er realistischer uit dan voorheen. Life is Strange 2 is een meesterwerk die zeker aan te raden is en is daarom de nummer één in mijn lijst van de 10 beste games uit 2018!

  Life is Strange 2 (episode 1) is nu beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  Wil je meer weten over de game? Wij hebben de hoofdpersonages van Life is Strange 2 voor je uitgelicht. Ook kan je onze Life is Strange 2 (episode 1) review lezen als je benieuwd bent wat wij over de game te zeggen hebben.

  Hollow Knight

  Verkijgbaar vanaf 24 february 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.