Top 10 beste games 2017 van Rox van der Helm

  [Theo over Rox]: Zoals ieder jaar heeft Rox ook in 2017 het schip genaamd XGN in de juiste koers weten te varen. En tussendoor wist ze ook nog flink te gamen. Maar liefst 67 games heeft ze dit jaar uitgespeeld. Achterlijk veel! En daar zit natuurlijk een top 10 beste games 2017 in. Lees verder om erachter te komen welke games dat zijn.

  Het is nog lastig zo’n top 10 beste games 2017 te maken, want ik heb een aantal games nog amper aangeraakt zoals Persona 5 en Zelda. Dat komt nog. Daarbij heb ik enorm veel plezier beleefd aan flink wat titels, zoals Vikings, Uncharted The Lost Legacy, Shadow Warrior, LEGO-games én de titel die ik steevast vaak speel: FIFA. Toch maakten deze tien persoonlijk de meeste indruk op me. En dat zal voor veel mensen een verrassende lijst zijn.

  10. Tekken 7

  Ik houd van een goede vechtgame en ben opgegroeid met Mortal Kombat, Street Fighter en Tekken. Je kon me als klein kind (ja inderdaad, ik was eigenlijk te jong) wakker maken voor dit soort games. Tegenwoordig stop ik er niet meer de uren in die ik er vroeger wel in stopte, omdat ik liever meer games ‘check’ dan uren pomp in één titel. En daardoor heb ik Tekken 7 veel minder gespeeld dan ik had gewild.

  Maar deze game verdient sowieso een plek in deze top 10 want hij is ontzettend goed! En terwijl ik dit tik denk ik: 'shit, snel afstoffen en weer vechten!' Want dit soort titels zijn ge-weldig!

  9. Demon’s Crystals

  Demon’s Crystals, wat is dat? Een twin stick shooter en daar houd ik e-norm van! En wat was ik verslaafd aan Demon’s Crystals, zoveel geweld en zoveel felle kleuren op het scherm is fantastisch! Bovendien is de game te koop voor maar 5 euro of zo (en laatst in de sale nog voor 2 euro).

  Als je houdt van dit genre moet je Demon’s Crystals eens gaan spelen. De game kan bovendien op de bank co-op gespeeld worden en dat is bijna nodig. Zelf heb ik de eerste wereld co-op gedaan en de laatste 2 alleen. Maar bereid je voor op een uitdaging, want hij is best pittig! Maar toen ik de credits zag voelde ik even koningin op aarde!

  8. Horizon Zero Dawn

  Voor veel mensen zal dit dé nummer 1 zijn en natuurlijk vind ik het geweldig dat we zo’n fantastische game kunnen maken in eigen land! Maar Horizon Zero Dawn heeft me niet gegrepen zoals ik had gehoopt. Qua game en alles wat het doet vind ik dat het spel perfectie bijna nadert, maar persoonlijk had ik er iets minder mee. Ik houd al niet te veel van robots in games en daar word je natuurlijk om de haverklap mee dood gegooid.

  Maar ik vond ook het gezicht van Aloy 24/7 hetzelfde in de cutscenes en daar ergerde ik me wat aan. Nergens werd ik écht in het verhaal gezogen en daardoor staat de game slechts op 8. Wel vond ik de game in alle details subliem uitgewerkt.

  Het is een enorm goede game met weinig fouten. Maar er is een verschil tussen hoe een game is en wat voor effect het heeft op de speler. Wel heb ik ‘m uitgespeeld maar het was voor mij persoonlijk dus niet de gehoopte titel. Ik had meer met Killzone haha.

  7. Super Mario Odyssey

  Ik hoor jullie denken: Super Mario Odyssey slechts op 7?! Die had zeker in de top 2 gemoeten met Zelda, of niet? Nou, Zelda heb ik helaas nog niet gespeeld dus die valt af, maar Odyssey heb ik wel gespeeld. Ik was zwaar hyped voor de release en toen ik ging spelen viel die me in eerste instantie toch een beetje tegen.

  Begrijp me niet verkeerd, de game oogt fantastisch en het hele idee van de Switch is natuurlijk geweldig. Maar het was zo makkelijk allemaal en té veel bekende elementen zorgde ervoor dat ik een klein beetje teleurgesteld was. De meesten zullen het daar niet mee eens zijn, maar gelukkig is het dan ook maar een mening haha.

  De game heb ik aan de kant gelegd en later weer opgepakt en toen ben ik compleet weggeblazen. Al gebeurde dat pas in de tweede helft van de game als je in het wereldrijk komt dat gebaseerd is op New York. Toen dacht ik echt “wauw!”.

  Misschien was het beter geweest als deze wereld iets eerder aan bod was gekomen. Desondanks vind ik het echt een topspel en zou iedereen met een Switch het aanraden, maar ik vind het nog altijd geen game om jezelf uren achter elkaar in te verliezen zoals later games in deze top 10 wel doen.

  6. Little Nightmares

  Net buiten de top 5 is deze game gevallen, terwijl ik hem echt geweldig vind! Als je op zoek bent naar een game met Tim Burton-achtige elementen, dan moet je zeker Little Nightmares spelen. Een platformer met een duister verhaal die ik erg ondergewaardeerd vind. Kort, maar krachtig.

  Maar gelukkig was er nog DLC die me ook heeft weg te blazen. Ik zou zeggen: houd je van puzzelen en horror, probeer dan deze game. Niet voor niets bestempelde ik het als “Een verbluffend resultaat” in de recensie.

  5. Assassin’s Creed Origins

  Boem! Assassin’s Creed is terug van weggeweest. Ubisoft heeft er goed aan gedaan om een tussenjaar te geven aan de franchise. Ik vind de Egyptische setting fantastisch. Al jaren ben ik geïnteresseerd in geschiedenis en flink wat jaren terug ben ik om die reden ook op vakantie gegaan naar Egypte.

  Dus een feest van herkenning. Bovendien als groot Witcher 3 fan herken ik veel toegepaste elementen in deze nieuwe Assassin’s Creed en dat doet de game goed. Ik zou zeggen dat dit de meest vermakelijke RPG van 2017 is geworden waar je genoeg uren in kunt stoppen. En als klap op de vuurpijl heb ik laatst ook een 4K tv aangeschaft zodat ik op een Xbox One X deze mooie titel in volle glorie kan spelen!

  4. Destiny 2

  Mijn nummer 4 zal voor veel mensen verrassend zijn, maar laat dit nou de shooter zijn waar ik tot op heden het meeste van genoten heb. Er is veel haat vanuit de spelers die er honderden, zo niet duizenden uren in pompen. Maar ik ben een speler die veel games in een jaar speelt en niet zozeer duizenden uren in één titel stopt. Zo heb ik dit jaar, tijdens schrijven, al 67 games (qua story line) uitgespeeld.

  En in Destiny 2 vond ik heerlijk om het verhaal met 3 man te doorlopen. De game oogt fantastisch en het schieten werk enorm soepel. Dit is zoals ik wil dat een shooter speelt. Ook van de eerste DLC heb ik genoten.

  Ja, die was kort, maar het speelde enorm lekker! Dus maar hoor je niet klagen! Ik kijk al uit naar de rest van de DLC. Een heerlijke co-op shooter voor mij dus!

  3. Cuphead

  Als ik een game dit jaar denk die verrassend schattig, leuk én moeilijk was, dan is het Cuphead. Zonder twijfel. Want heeft die game me weten te verrassen! In eerste instantie had de game al mijn aandacht vanwege de cartooneske stijl met een dikke knipoog naar oude tekenfilms. Maar dat de gameplay zó goed uit zou pakken had ik niet verwacht. Het is heerlijk om de game op de bank co-op te spelen met een maatje.

  Sterker nog: bijna een vereiste. Want game is behoorlijk uitdagend! Maar ik geniet ervan. Het voelt zo goed om op de moeilijkste graad te spelen, tien keer door te gaan en het dan toch te halen! Dan weet je weer wat gamen zo leuk maakt. En de gameplay is natuurlijk een feest van herkenning. Als je van Metal Slug houdt, zul je zeker Cuphead bijvoorbeeld kunnen waarderen. Bovendien is de prijs-kwaliteit verhouding insane. Twee tientjes voor enorm veel uitdaging!

  2. Yakuza Kiwami

  Ik zal het niet ontkennen, mijn top 3 is knettergek. Maar het gaat om de games die voor mij het beste en leukste waren toch? Nou, Kiwami dan op plaats twee. Boem! Het is een game die natuurlijk al eerder verschenen was op de PlayStation 2, maar de game oogt echt goed nu op de PlayStation 4. Bovendien is het niet een remaster, maar een remake, dus met compleet nieuwe stukken erin.

  Als je houdt van een toffe brawler met RPG-elementen, dan is Yakuza je ding. En dan is Kiwami een mooi deel om mee te beginnen omdat hier de serie mee begon. Al is het natuurlijk wel zo dat Yakuza 0 er ook nog is, een game die pas dit jaar verscheen, maar qua verhaallijn een prequel is op Kiwami. Ach, eigenlijk moet je beide spelen!

  1. Yakuza 0

  Ik zei het net al: je moet ze allebei spelen! Voor degenen die me kennen zal mijn favoriete game van 2017 geen verrassing zijn, zeker na het lezen van de nummer 2. Ik kan er niets aan doen, maar ik houd nogal van deze serie die zwaar ondergewaardeerd is bij ons! Yakuza 0 heeft een sfeertje waar je u tegen zegt.

  Als je niet compleet in dit verhaal gezogen wordt, ben je gek. Bovendien is het fantastisch dat we niet alleen spelen als Kiryu maar ook als Majima. De twee verhaallijnen komen op een gegeven moment ergens samen. Fantastisch.

  Schrik overigens niet van de meest vreemde dingen die voorbij kunnen komen. De game zit namelijk vol knotsgekke Japanse dingen. I love it!

  Wat zijn jouw 10 beste games 2017?

  Ook de andere redacteuren van XGN geven hun voorkeuren aan. En die zullen allemaal behoorlijk van elkaar verschillen! Maar we zijn ook benieuwd naar hoe jij de games vond die het afgelopen jaar allemaal langs zijn gekomen. Laat ons weten waar jij het meest van hebt genoten.

  Yakuza 0

  Verkijgbaar vanaf 24 january 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.