Top 10 beste film soundtracks - Ware klassiekers en oorgasmen!

Article
zondag, 26 juli 2015 om 9:59
xgn google image
Net als games kunnen films soms begeleid worden door de prachtigste muziek, die perfect past bij de sfeer of thematiek van de film. Een goede componist voelt dit bij elke film aan en weet alles perfect te begeleiden zodat we meevoelen met alles wat er op het scherm gebeurt. Dit is de top 10 beste film soundtracks!
Eigenlijk is een top 10 beste film soundtracks onmogelijk om te schrijven, aangezien er zoveel goede film soundtracks zijn. Ook is muziek veelal een kwestie van smaak en heeft iedereen zo zijn eigen voorkeur. Daarom hebben wij onze lijst vooral gebaseerd op de klassiekers uit diverse filmgenres.

10 The Last of the Mohicans – Trevor Jones en Randy Edelman

De zwaarmoedige film die zich afspeelt tijdens de koloniale oorlog in Amerika had een krachtige soundtrack nodig. Hoewel het een historische film was, was het eigenlijk de bedoeling dat componist Trevor Jones een elektrische soundtrack zou maken voor de film.
Op het laatste moment werd besloten om toch het roer om te gooien en vooral te werken met echte instrumenten, om zo de historische veldslagen in de film eer aan te doen, en de film een Keltisch tintje mee te geven. Dit werkte heel goed en de soundtrack paste perfect bij de zwaarmoedige sfeer van de film. De film en de soundtrack werden cult-classics.

9. The Lord of the Rings – Howard Shore

Deze soundtrack ging samen met de trilogie de hele wereld rond en iedereen werd er in één klap verliefd op. Van de prachtige hoge zang voor de elfen, tot de lage hoorns voor de afschuwelijke Orks: het klopte allemaal. Ook de samenwerking met zangeres Enya deed het goed bij het publiek en was precies het middeleeuwse geluid wat de films nodig hadden.
De muziek van Howard Shore zorgde ervoor dat epische filmmuziek weer populairder dan ooit werd, vooral ook onder de jongeren. Het kwam zelfs in het repertoire terecht van orkesten die anders nooit filmmuziek speelden (wat natuurlijk ook als publiekstrekker diende).

8. The Godfather - Nino Rota

Het publiek keek verbijsterd toen het de muziek hoorde; een maffiafilm die niet begon met dreigende, bombastische muziek, maar juist met een fragiel, melancholische trompet-arrangement.
De intro en het liefdesthema van de film zijn cult-classics en nog steeds veel te horen, als parodie of juist als eerbetoon aan deze legendarische maffia-film. Overigens schijnt het ook zo te zijn dat Nino Rota pas heel laat de roem en lof kreeg in Amerika die hij verdiende voor de soundtrack, wat altijd nog een beetje een pijnlijke situatie is.

7. Toy Story - Randy Newman

Disneyfilms hebben fantastische filmmuziek, en wij kozen Toy Story als een van onze favorieten voor deze top 10 beste film soundtracks. De muziek laat ook zien dat niet alles altijd instrumentaal hoeft te zijn: een gezongen nummer als soundtrack kan prima werken.
Randy Newman is dan ook een meester in zijn vak en nummers als You’ve got a friend in me en I will go sailing no more zijn fantastisch uitgewerkt en passen heel goed bij de algemene thematiek in de film, namelijk die van vriendschap en een oneindige fantasie.

6. The Gladiator - Hans Zimmer

Deze hele heftige film van regisseur Ridley Scott liet op bloederige wijze zien hoe het leven van een gladiator eruit zag in het oude Rome. Van brute één-op-één gevechten tot slavenhandel en sadisme; alle nare thema’s kwamen erin voor.
De muziek werd verzorgd door misschien wel de populairste filmcomponist van dit moment; Hans Zimmer. De waslijst aan films waarvoor hij heeft gecomponeerd voelt bijna oneindig, maar zijn soundtrack voor Gladiator (samen met nog een paar andere films zoals Inception en The Lion King) is uitzonderlijk goed.
Van zware thema’s tijdens de gevechten tot mooie, epische muziek voor de landschappen en veldtochten. De zang werd op de soundtrack gedaan door Lisa Gerrard.

5. Batman (Danny Elfman)

Nanananananananana (of is het nou Dududududududuuudu?) BATMAAAN! Goed, dat is natuurlijk een klassieker, maar de muziek werd pas echt intens en eigentijds toen Danny Elfman ermee aan de haal ging voor de soundtrack van de 1989 Batmanfilm.
Batman in zijn pak, die op de daken in het donker uitkijkt over de straten van Gotham City, had natuurlijk ook gewoon een dreigende, serieuze soundtrack nodig. Componist Danny Elfman wist er een perfecte draai aan te geven en zette de toon voor alle daaropvolgende Batmanfilms.

4. The Good, The Bad and The Ugly – Ennio Morricone

Elke western namaak, parodie of eerbetoon gebruikt deze muziek, en het is verreweg een van de meest herkenbare en populaire muziekthema's allertijden. De muziek is dan ook veel bekender dan de film zelf, en hoewel de Clint Eastwood film prima te kijken is, stijgt de muziek er nog verder bovenuit.
Componist Ennio Morricone staat bekend als beste western filmcomponist allertijden en heeft er dan ook heel wat op zijn naam staan, waaronder de klassiekers Once upon a time in the West en The Good, The Bad and the Ugly. Dit moet je gewoon ooit in je leven een keer gehoord hebben…of je nou wil of niet.

3. Pirates of the Caribbean – Klaus Badelt

Vanaf de tweede film nam Hans Zimmer het over, maar laten we niet vergeten dat het Klaus Badelt was die een van de meest populaire filmthema's van na 2000 heeft geschreven als soundtrack voor het origineel, die Hans Zimmer daarna als leidraad nam voor alle daaropvolgende films.
Wie kan zich nou niet dat eerste moment herinneren dat je Jack Sparrow op z’n eigen schip ziet staan, aan het roer, klaar om de zee en de rum te trotseren. En toen kwam het allesoverheersende, fantastisch uitgevoerde thema dat iedereen net voor de end credits omver blies.
Het thema werd door de jaren heen mis- en gebruikt in allerlei televisie-series en andere programma’s, waardoor het helaas iets uitgemolken werd. Dat neemt niet weg dat dit een heel inspirerende en genredefiniërend thema is geweest voor het piratengenre.

2. Indiana Jones - John Williams

Oké, we hadden hier eigenlijk gewoon de hele lijst van John Williams neer kunnen zetten, maar dat zou oneerlijk zijn voor de rest van de componisten. Denk bijvoorbeeld aan al zijn iconische muziek voor films als Schindler’s List, Harry Potter, E.T., Back to the Future en nog veel meer. Toch valt de muziek van Indiana Jones net iets meer op, omdat het destijds een totaal nieuw genre was dat geïntroduceerd werd: het actie-avontuur genre met archeologie/oude culturen als thema in film.
John Williams maakte voor Indiana Jones eigenlijk twee losse thema’s, die uiteindelijk zijn samengevoegd tot één langer thema- het iconische beginstukje en het opzwependere tweede deel.

1. Star Wars - John Williams

Ook van John Williams en een echte nummer-één-waardige soundtrack. Wat moet het publiek genoten hebben in 1977 toen ze voor het eerst “A long time ago in a galaxy far, far away” zagen staan op het witte doek, waarna misschien wel het meest bekende muziekthema ooit door de boxen knalde.
De film had letterlijk allerlei soorten en stijlen muziek door elkaar heen: van jazz tot klassiek, van vrolijk en luchtig tot meeslepend en zwaar. Ook wordt de muziek voor van alles buiten het Star Wars universum gebruikt, en is elke noot een cult-classic te noemen.
Leuk om te weten is dat John Williams zich voor Star Wars liet inspireren door stukken van Wagner (zoals Tristan en Isolde), die ooit begonnen is met het maken van verschillende thema’s voor verschillende personages in een opera. Dit heeft John Williams geïntroduceerd in de filmmuziek, met groot succes.
We hopen natuurlijk in de nieuwe film The Force Awakens veel van de bekende muziek weer terug te horen, aangevuld met interessante nieuwe stukken, ook weer gecomponeerd door John Williams.

Populair Nieuws