Christoph Waltz als Bond villain in SPECTRE - wat kunnen we verwachten?

Article
zondag, 26 juli 2015 om 9:33
xgn google image
Op 6 november komt wereldwijd de nieuwe Bondfilm SPECTRE in de bioscoop. Het is alweer de 24e film in de reeks, waarin we inmiddels een hoop slechteriken voorbij hebben zien komen. In SPECTRE zal acteur Christoph Waltz de rol op zich nemen. Maar wat kunnen we precies van Christoph Waltz als Bond villain verwachten?

Wie is Christoph Waltz?

Eerst even een korte biografie. Wie is Christoph Waltz? Hij is geboren in 1956 in Oostenrijk (maar was Duitser), en groeide op in een echt theatergezin: zijn ouders waren set desginers in de schouwburg en zijn grootouders waren acteurs. Zelfs zijn overgrootouders werkten in het theater.
Na de toneelopleiding te hebben gedaan in Wenen en aan het Lee Strasberg Theater Institute in New York, begon hij zijn carrière op de Duitstalige televisie. Hij debuteerde in 1982 op het witte doek in de film Tristan und Isolde. Opmerkelijk is dat hij vloeiend Duits, Frans en Engels spreekt, waardoor hij geschikt is voor hele diverse rollen in verschillende landen.
Wereldwijd brak Christoph Waltz op latere leeftijd pas echt door, toen hij in de Quentin Tarantino film Inglorious Bastards speelde in 2009. Een paar jaar later speelde hij ook in Django Unchained van dezelfde regisseur. Voor beide films won Waltz een Oscar voor ‘beste bijrol’, en sindsdien komen de rollen aanwaaien.

Christoph Waltz als Jew Hunter

Het wereldwijde publiek leerde Christoph Waltz kennen als kolonel Hans Landa (AKA The Jew Hunter) in Inglorious Bastards. In de film speelde hij een meedogenloze nazi, die op Joden joeg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij speelde de rol vol rust en overtuiging. Ook was hij welbespraakt, wat hem juist nog enger en onvoorspelbaarder maakte.
Waltz werkte erg goed samen met regisseur Tarantino en creëerde zogeheten ‘temps mort’ (dode tijd) momenten in de film. Dit zijn momenten waarop de spanning om te snijden is, maar er over hele andere zaken gesproken wordt die er niet toe doen (zoals een glas melk). Dit zorgt voor enorme suspense en frustratie bij de kijker.
Met zijn meertaligheid en uitzonderlijk goede timing kan Christoph Waltz heel intimiderend overkomen. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat we deze features van Waltz terug zullen zien in de nieuwe film SPECTRE.

Christoph Waltz in SPECTRE – wat weten we tot nu toe

“Welcome James. It’s been a long time, and finally, here we are.” Dit zijn de eerste woorden die we hebben gehoord van Waltz in de eerste twee officiële teasers van de film.
Hij speelt de rol van Franz Oberhauser, en heeft in interviews aangegeven dat hij niet de rol speelt van Ernst Blofeld, die voorkomt als leider van SPECTRE in eerdere Bondfilms en -romans.
Blofeld is zo’n beetje hét stereotype Bond villain die je maar kan voorstellen: een lelijk laboratoriumpak, een kaal hoofd, kat op schoot en een vreemde blik in zijn ogen. Films als Austin Powers hebben bijvoorbeeld Dr. Evil op Blofeld gebaseerd. Christoph Waltz speelt dus een totaal ander personage binnen SPECTRE, waar nog weinig over bekend is.
Waltz heeft aangegeven in interviews dat hij het anders wil doen dan tot nu toe de traditie is in James Bond films. Hij ziet James Bond als een reflectie van het tijdperk waarin wij nu leven en stelt dat de films sinds Daniel Craig realistischer en serieuzer zijn geworden. Daarom vindt Waltz dat zijn rol als slechterik dus niet traditioneel en overdreven geacteerd hoeft te worden, waarmee hij zich wil onderscheiden van eerdere Bond villains.
Dit is te merken in de tweede trailer van SPECTRE, waarin hij al deels de confrontatie in alle rust aangaat met Bond. Zo spreekt hij kalm en beheerst: "Did you simple get carried away with your dramatic gesture, or are you pointing your weapon at me with lethal intentions?" De tweede trailer bevestigt dat Waltz een welbespraakte slechterik speelt met een goede zelfbeheersing.

SPECTRE – Wat weten we van de organisatie?

Het is niet de eerste keer dat SPECTRE centraal staat in een James Bond film. De naam SPECTRE is bedacht door Ian Fleming, schrijver en bedenker van de originele James Bond boeken, en staat voor “Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion”.
Het is dan ook een criminele/terroristische organisatie. Het werd tot nu toe nooit echt duidelijk welk politiek doel of land de organisatie dient. Wel was uit de boeken van Fleming op te maken dat het ging om een organisatie die is opgericht door fascisten en dictators, waaronder ook grote namen uit de Sovjet-Unie.
Op een gegeven moment had SPECTRE zelfs een eigen eiland, en kwam de organisatie onder andere voor in Moonraker, Dr. No en Diamonds are Forever. Sinds Diamonds are Forever hebben we (in de films) niks meer gehoord van SPECTRE, daar komt natuurlijk 6 november verandering in.

Christop Waltz als Bond villain - hoofd van een underground terroristenorganisatie

Het is nog onduidelijk wat de rol van Christoph Waltz als Bond villain precies inhoudt, behalve dat hij aan het hoofd staat van SPECTRE, die sinds Diamonds are Forever blijkbaar ‘underground’ verder is gegaan.
SPECTRE draait vanaf 6 november in de bioscoop. Voor de gelegenheid zijn alle 23 eerder verschenen James Bond films opnieuw uitgebracht in twee DVD- en Blu-ray-collecties: De Daniel Craig Collection en de James Bond Collection. Lees ook onze top 5 beste James Bond slechteriken.

Populair Nieuws