Top 10 beste Black Mirror episodes van dit moment

  Mensen houden van duistere verhalen en andermans ellende, dat blijkt wel uit het succes van Netflix-serie Black Mirror. Inmiddels zijn er vier seizoenen verschenen over hoe de toepassing van revolutionaire technologieën de verkeerde kant opgaat, de kijkers vaak geschokt achterlatend na het einde van een episode. Dit zijn de beste Black Mirror episodes die je absoluut gezien moet hebben!

  David Dettmann

  Nosedive (S3E1)

  Een bekend gezicht speelt de hoofdrol in de eerste episode uit deze lijst met beste Black Mirror episodes. Bryce Dallas Howard (Jurassic World, Spider-Man 3) speelt Lacie Pound, een vrouw die wanhopig haar status op sociale media wil verbeteren. Mocht je al denken dat je leven ervan afhing, het kan nog altijd erger…

  De samenleving maakt namelijk gebruik van individuele waarderingen om mensen een bepaalde plek in de samenleving te geven. Hoe hoger je rating, hoe meer luxe je als beloning krijgt. Lacie probeert dit systeem ten volle te benutten, maar dat neemt een negatieve wending en het gaat van kwaad tot erger.

  Giles Keyte

  Fifteen Million Merits (S1E2)

  Merits is het geld van de toekomst, in deze Black Mirror episode althans. Mensen wonen op een aparte plaats waar ze geld verdienen door met fietsen elektriciteit op te wekken. In ruil daarvoor krijgen ze merits. Met deze valuta kunnen ze de nodige dingen zoals eten kopen. Klinkt misschien als een goed idee, maar zoals elke episode zit er een adder onder het gras.

  Wij gaan niet verklappen wat dat precies is, daarvoor moet je de episode zelf kijken. In ieder geval is het een futuristisch verhaal vol nare en ongemakkelijke momenten. Omdat het zo ver in de toekomst afspeelt gaat Fifteen Million Merits overigens gepaard met een bijzondere visuele stijl, wat de episode nog memorabeler maakt.

  Jonathan Prime

  USS Callister (S4E1)

  Krijg jij nostalgische gevoelens als je beelden van de originele Star Trek ziet? Dan zal episode USS Callister waarschijnlijk hetzelfde oproepen, want deze is hevig geïnspireerd op de science-fiction verhalen van James T. Kirk, Spock en de overige bemanning. Zelfs het stijltje is perfect nagebootst tot in de details.

  Het is beter om los deze episode in te stappen. Wat hem zo goed maakt is dat hij alsmaar duisterder en spannender wordt, maar dit op sublieme wijze weet te combineren met een lichtere toon. Wil je toch enigszins een idee krijgen van wat je moet verwachten, vraag jezelf dan het volgende af: wat gebeurt er wanneer je een sadistisch persoon kapitein maakt van een ruimteschip met een ‘gevangen’ bemanning?

  Laurie Sparham

  Shut Up and Dance (S3E3)

  Sommige mensen moeten geen eigen mening hebben en gewoon luisteren! Je hebt immers leiders en volgers, toch? Kenny is zo’n volger wanneer hij te maken krijgt met een groep hackers die hem afpersen. Kenny heeft geen idee wat de bedoeling is en jij als kijker ook niet.

  Met elke nieuwe stap die hij zet denk je dat je antwoord krijgt, maar het roept vooral meer vragen op. De spanning is om te snijden en het toont aan waar mensen toe in staat zijn als ze onder druk worden gezet met chantage. Het is maar net hoe erg je geheim is en hoe graag je dat zo wilt houden.

  Entire History of You (S1E3)

  Alles wat je ziet en hoort wordt opgeslagen in Entire History of You. Zoals de titel al aangeeft is dagboekjes bijhouden niet meer nodig, en omdat het hier om Black Mirror gaat is het vragen om problemen met deze technologie.

  Want wat als je achter herinneringen kunt komt die je niet bepaald blij maken? Wat als je paranoïde kan raken van de gedachte dat je iemand anders zijn beelden wilt zien om een theorie van je te bevestigen? Een creepy verhaal, al is het maar vanwege die grijze ogen van de personages.

  Laurie Sparham

  Hated in the Nation (S3E6)

  Als je intens gehaat wordt door de bevolking, heeft dat grote consequenties in Black Mirror episode Hated in the Nation. Het verhaal volgt detectiveduo Karin Parke en Blue Coulson die op een zaak wordt gezet omtrent een aantal doden en de hashtag #Deathto.

  Er blijkt meer aan de hand te zijn dan de twee vrouwen in eerste instantie dachten en het leidt tot een race tegen de klok. De special effects zijn erg goed en als je de lengte buiten beschouwing laat had het net zo goed een film kunnen zijn.

  David Dettmann

  San Junipero (S3E4)

  Black Mirror is gelukkig niet alleen maar duister. Er is ook ruimte voor hoop en romantiek In het idyllische San Junipero leren de twee tegenpolen Yorkie en Kelly elkaar kennen en er ontstaat een sterke band. Maar in San Junipero is niets wat het lijkt.

  Het zou zonde zijn om te vertellen wat er aan de hand is, maar wat de moeite waard is om te vermelden is dat deze episode opvalt tussen de rest qua toon, qua verhaalvertelling. Dat maakt het eigenlijk al een episode die je niet gemist mag hebben!

  Jonathan Prime

  Black Museum (S4E6)

  Deze episode is de laatste van dit moment. Black Mirror kent losse episodes die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maar lees dan ons artikel over Black Mirror Season 4 easter eggs maar eens! Vooral in Black Museum komen ze een stuk duidelijker naar voren en dat heeft vergaande gevolgen voor eindes van eerdere episodes.

  Bovendien laat bedenker Charlie Brooker maar weer eens zien wat voor lugubere ideeën er in zijn hoofd zitten. Als je schokkende plotwendingen wil, dan krijg je die gegarandeerd met Black Museum waarin een museumeigenaar een toevallige bezoeker vertelt over zijn waardevolle artefacten.

  Jonathan Prime

  Hang the DJ (S4E4)

  Als je San Junipero goed vond, dan ga je vast en zeker ook van Hang the DJ genieten. Romantiek staat wederom centraal, maar wel op zijn Black Mirrors. Verwacht dus mysterie, ongemakkelijke momenten en een futuristische setting.

  Hang the DJ is niet de beste Black Mirror episode, maar absoluut de moeite waard! Er hangt een magisch sfeertje en vooral het einde is bizar, maar past wél binnen de context van het verhaal.

  White Christmas (S2E4)

  Mad Men-acteur Jon Hamm speelt een hoofdrol in de beste Black Mirror episode uit deze lijst! Samen met een andere man zit hij vast in een blokhut tijdens een heftige sneeuwstorm en de tijd spenderen ze maar door met elkaar in conversatie te gaan. Wat volgt zijn drie ogenschijnlijk losstaande verhalen en een einde wat je nog wel even bij blijft.

  Een vrolijke kerstspecial is het zeker niet, maar wat zit het verhaal goed in elkaar! De clou blijft tot het einde slim verpakt. De ijzersterke sfeer weet je kippenvel te bezorgen met zijn special effects, drama en muziek. Ook het acteerwerk van Hamm en Rafe Spall, de andere hoofdrolspeler, is puik werk.

  Jouw beste Black Mirror episodes?

  Dit was de top 10 beste Black Mirror episodes van dit moment! Charlie Brooker heeft al aangegeven open te staan voor een vijfde seizoen, maar er is nog niets bevestigd. We hopen het echt, want het is een geweldige Netflix-serie waarvan we ook een Black Mirror review hebben geschreven. Wat zijn jouw favoriete Black Mirror episodes?

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.