De top 10 beste actiefilms van 2016 - Epische strijden zijn gestreden

Article
zaterdag, 31 december 2016 om 10:30
xgn google image
Ook dit jaar werden we weer verwend met een fantastische mix aan actiefilms. Marvel, DC, Star Wars. Alle grote namen komen terug bij de top 10 beste actiefilms van 2016.
Mocht je van actiefilms houden en heb je nog wat tijd over zo vlak voor het einde van het jaar. Dan is het tijd dat je deze lijst raadpleegd en zo snel mogelijk een van de films opppakt die je nog niet gezien hebt. Dit jaar was een spectaculair jaar met gevestigde franchises, spin-offs, nieuwe franchises en terugkerende franchises. We beginnen zoals al tijd met de eervolle tiende plaats van deze lijst.

10. X-Men: Apocalypse

Waar Marvel flink aan de weg timmert met The Avengers, hebben ook de liefhebbers van X-Men niks te klagen. Dit jaar was het de beurt aan X-Men: Apocalypse. En Sabah Nur is de allereerste mutant ooit. In het oude Egypte verkreeg hij onsterfelijkheid. Hij werd echter begraven voor het ritueel voltooid was. Duizenden jaren later bij een opgraving komt er zonlicht binnen zijn ondergegraven tempel en wordt het ritueel alsnog voltooid.
Na het verzamelen van vier nieuwe ruiters van de Apocalypse plant hij om de wereld te ‘reinigen’ van alle zwakke mensen. Aan de X-Men de taak om de Apocalyps te stoppen in een nieuw samengesteld team. Wellicht moet je weer even de draad oppakken met de ingewikkelde tijdlijnen van de X-Men films, maar ook X-Men: Apocalyps is weer een fantastische actiefilm vol met epische gevechten en effecten.

9. Warcraft

De meeste films gebaseerd op games zijn alles behalve succesvol. Warcraft bewijst echter dat het ook anders kan. Gebaseerd op World of Warcraft en de verhaallijn van die MMORPG wordt je meegenomen in de wereld van de Orcs en mensen, die het niet altijd even makkelijk hebben. Als een leger aanvalt, is het aan de groep mensen en Orcs om deze af te stoppen, met alle gevolgen van dien.
Deze met actie bepakte film geeft een nieuwe dimensie aan de fantasywereld met de onnatuurlijke samenwerking tussen Orcs en mensen. Warcraft maakt een mooi begin voor een eventuele succesvolle franchise. Grote gevechten en goede effecten leveren genoeg actie zodat ook deze film een plekje verdient in de top 10 beste actiefilms.

8. Suicide Squad

Waar Marvel aan een indrukwekkende film franchise aan het werken is, is DC dat zeker ook aan het doen. Suicide Squad en Batman vs. Superman (die net buiten deze lijst valt) zijn daar goede voorbeelden van. Suicide Squad ruimt het vuile werk op waar niemand anders aan wil beginnen. Waarom zouden de leden van de Suicide Squad dat dan wel willen doen?
Nou, omdat de gedwongen worden. Het team bestaat uit de meest gestoorde en meest dodelijke criminelen die Argus, geheime organisatie, tot zijn beschikking heeft en dwingt deze het vuile werk op te knappen. Het team onder aanvoer van Deadshot (Will Smith) beleeft heel wat in de actie volle over de top film die Suicide Squad is. Ohja, en voor de liefhebbers; Batman en de Joker doen ook mee.

7. Captain America: Civil War

Steeds dichter gaan we toe naar The Avengers: Infinity War. Net zoals iedere Marvel film uit the Avengers universe maakt ook deze film weer deel uit van de grote overkoepelende verhaallijn. Marvel staat zoals altijd garant voor epische actie en vette special effects. Maar wat gebeurt er als deze superhelden tegen elkaar gaan vechten?
Steve Rogers, Captain America ziet het niet zitten om de overheid te veel macht te geven en verdeeld de Avengers in twee groepen: De voorstanders met onder andere Tony Stark als Iron Man en de tegenstanders met Steve zelf. Of dat deze actie allemaal nog niet genoeg is, worden er ook nog een paar nieuwe personages aan het team toegevoegd, te weten: Black Panther, Spider-Man en Ant-Man.

6. Magnificent Seven

Alweer in 1960 kwam er een western uit met de naam Magnificent Seven. Zeven cowboys proberen een stadje te beschermen tegen een groep criminelen. Dat ging helaas niet zonder slag of stoot. Nu 56 jaar later is het tijd voor een reboot met een fantastische cast aan filmsterren. Onder andere Denzel Washington, Chris Pratt en Ethan Hawke maken deel uit van de nieuwe Magnificent Seven.
Het team is samengesteld uit een bounty hunter, een gokker, een outlaw, een tracker, een scherpschutter, een krijger en een moordenaar. Een formule voor gegarandeerde vette actie en plezier. De zeven nemen het in een onmogelijke situatie op tegen een hele bende criminelen. Reken er maar op dat er genoeg kogels in het rond vliegen.

5. The Accountant

Wie zegt dat boekhouders en accountants saai zijn? Iemand die The Accountant heeft gezien zal dat in ieder geval niet meer zeggen. Criminele organisaties hebben ook een sluitende boekhouding nodig om ervoor te zorgen dat hun illegale activiteiten niet ontmaskerd worden. De creatieve en vooral hyper intelligente Christian Wolff (Ben Affleck) kan dit als geen ander.
Al vanaf jongs af aan is hij bezig met cijfertjes. Maar wat gebeurt er dan als zo iemand op het verkeerde pad geraakt? Wolff komt in aanraking met criminele organisaties en laat een heleboel chaos en een grote hoop doden achter zich, overal waar hij komt. Zodra je een accountant met een geweer ziet lopen kan het ook niet anders dan dat er een hoop gaat gebeuren.

4. Doctor Strange

Veel mensen waren al verliefd op Benedict Cumberbatch op het moment dat hij in de serie Sherlock de hoofdrol op zich nam, maar wat is deze man goed zeg! Ook het lekkere egoïstische, intelligente arrogante personage van Stephen Strange zet hij prima neer. Maar daar gaat de film natuurlijk niet over. Door een ongeluk verliest Strange het gevoel in zijn handen, althans dusdanig dat hij geen neurochirurg meer kan zijn.
Strange zoekt in letterlijk alle uithoeken van de aardbol naar een oplossing en vindt een nieuwe roeping; magie. Strange leert van The Ancient One (Tilda Swinton) om de realiteit de manipuleren. Maar natuurlijk gaat er ook van alles fout. Aan Strange de taak om slechterik Kaecilius (Mads Mikkelsen) af te stoppen. Deze film zit vol met fantastische actie en geweldige effecten. En last but not least; Strange gaat ook deel uit maken van de komende Avenger films.

3. Jason Bourne

Na de succesvolle originele trilogie werd een aantal jaar geleden gekozen voor een nieuwe hoofdrolspeler in de The Bourne Legacy. Voor deze Bourne film is echter Jason Bourne zelf weer van de partij; Matt Damon. Damon gaf in interviews aan dat hij liever niet meer zulke actievolle films maakt, maar dat hij een uitzondering maakt voor de rol van Jason Bourne. Een rol die hem fantastisch past.
Geheel in de stijl van deze periode wordt de CIA gehackt en wordt er via een klokkenluider gedreigd om informatie openbaar te maken over geheime organisaties, waaronder die van Jason Bourne. Na jaren succesvol ondergedoken te zitten moet Jason Bourne toch weer in actie komen om meer te weten te komen over zijn verleden, dit keer met betrekking tot zijn vader. Maar Bourne zou Bourne niet zijn als dit niet gepaard ging met een complexe verhaallijn en heel veel actiescènes.

2. Deadpool

Is Deadpool nou meer een comedy of een actiefilm? Deadpool had ontzettend hoge verwachtingen en kon deze verwachtingen nog waarmaken ook. Met een behoorlijk vleugje humor en voornamelijk ontzettend veel over de top actie mag Deadpool absoluut niet ontbreken uit deze lijst. Alleen al de originele met actie gevulde intro verdient een compliment.
Maar wat Deadpool kan doen met een paar zwaarden en wat pistooltjes is toch wel bijzonder knap. Deadpool 2 komt ook binnenkort op het witte doek, dan met hopelijk nog meer actie en misschien ook wel meer invloed van de X-Men. Deadpool komt immers uit dat universum. Maar wat is er ooit gebeurd met de mind-controlled versie van Deadpool die in X-Men Origins Wolverine zijn intrede maakte?

1. Star Wars: Rogue One

De allereerste stand-alone Star Wars, wat moeten we daar dan van verwachten? Star Wars Rogue One speelt zich af in de tijd tussen episode 3 en 4. Alle Jedi zijn net uitgeroeid (of bijna allemaal) en het begin van het rebellenleger wordt gevormd met maar één doel: de plannen voor de Death Star stelen. Dat Star Wars voor prachtige actiescènes zorgt dat wisten we al wel, maar dat Rogoe One zo goed was wisten we niet.
Rogue One heeft een iets andere kijk op het Star Wars universum dan de eerdere zeven films. Er is geen goed of slecht, alleen maar oorlog en strijd. De personages zijn verfrissend en herkenbaar, maar de voornaamste reden dat deze film zo goed maakt, is dat het een perfecte brug maakt tussen de original trilogy en de prequel trilogy. Maak je klaar voor twee uur spanning en sensatie.