De top 10 beste 3D platformers - Springen en klimmen

Article
zondag, 31 januari 2016 om 9:19
xgn google image
Lekker klimmen, springen en puzzels oplossen. Dat hoort nou eenmaal bij een 3D platformer. Door de jaren heen zijn er flink veel van deze games verschenen, waar welke zijn nou uiterst goed? Lees het in onze top 10 beste 3D platformers!
Platform games zijn spellen die een breed publiek aanspreken. Deze games komen uit op allerlei consoles en sommige games uit het verleden behoren zelfs tot de beste games ooit! Ook de hoofdrollen zijn vaak weggelegd voor allerlei doldwaze figuren. Soms zijn het er zelfs twee!
Van vuurspuwende draken tot een robot en een soort alien: de hoofdpersonen zijn altijd wel tof. Hier vind je de 10 beste 3D platformers. Er zitten flink wat oude titels in, maar deze games zijn zelfs nu nog te gek!

10. Spyro 2: Ripto’s Rage

In Spyro 2 neem je Spyro, het kleine paarse draakje, onder de knoppen. Samen met de libel Sparx moet je door verschillende levels heen en orbs verzamelen om zo verder te komen. Uiteindelijk moet je Ripto en zijn handlangers verslaan. In de game krijg je ook te maken met hulpjes voor Spyro die ook in latere games zoals Year of the Dragon terugkeren, zoals Hunter, de professor en Elora.
De werelden waar je je in begeeft als Spyro zijn erg afwisselend. Zo zit je de ene keer in een ijswereld, terwijl je daarna zomaar in een woestijnlevel kan komen. Ook verschillen de vijanden per level, waardoor geen level hetzelfde is. In de levels moet je geregeld springen en vliegen of heel snel ergens heen rennen.
Spyro 2 is een superleuke 3D platformer die je niet mag missen!
85397

9. Donkey Kong 64

De Nintendo 64 is een console die veel klassiekers kent, waaronder ook Donkey Kong 64. Je speelt in de game niet alleen met Donkey Kong, maar ook met bijvoorbeeld Diddy Kong en Tiny Kong. Er zijn in totaal vijf verschillende karakters waar je mee door de levels moet gaan. Er zijn per level namelijk 5 gouden bananen te verzamelen, en iedere aap kan slechts één van deze gouden bananen verzamelen per level.
Alle verschillende levels en vijf verschillende apen zorgen ervoor dat de game niet snel saai wordt. Iedere Kong heeft namelijk een speciale vaardigheid die je moet toepassen, wil je verder komen. Hoewel de game oorspronkelijk voor de Nintendo 64 uitkwam, is de game ook beschikbaar via de Virtual Console op de Wii U. Zoek je dus nog een leuke platformer en heb je een Wii U, haal dan zeker Donkey Kong 64 in huis.
85398

8. Banjo-Kazooie

Een andere bekende Nintendo 64 platformer is Banjo-Kazooie. De game heeft twee hoofdrolspelers: Banjo de beer en Kazooie de vogel. Het doel van de game is om muzieknoten en jiggies te verzamelen op een manier zoals jij dat wil. De game doet in dat opzicht een beetje denken aan Super Mario 64: in deze game kun je ook ongeacht de volgorde items verzamelen.
Het komische duo zet een avontuur neer dat je destijds niet had mogen missen. Nog steeds is Banjo-Kazooie een Nintendo 64 klassieker. Het is daarom niet gek dat de game hier in de top 10 voorkomt. De game is ook verkrijgbaar voor de Xbox 360, dus een excuus om de game niet in huis te halen heb je eigenlijk niet.
85399

7. Crash Bandicoot 3 Warped

Een van de meest iconische karakters uit het arsenaal van Sony is Crash Bandicoot. De buidelrat beleefde briljante avonturen op de PlayStation om professor Cortez te verslaan. Samen met zijn zus Coco moet hij verschillende levels doorlopen vol gevaarlijke vijanden, vallen en afgronden. Ook de handlangers van Cortez zoals Tiny the Tiger en Dingodile, die een kruising tussen een dingo en een krokodil is, moet Crash zien te verslaan.
Dozen spelen een belangrijke rol in de game. Zo zitten er wumpa fruits in, die je moet verzamelen zoals Sonic de bekende ringen verzamelt. Ook moet je soms dozen gebruiken om extra hoog te springen of zitten er extra levens in bepaalde dozen. Ook zijn er exploderende TNT of Nitro dozen.
Coco en Crash worden bijgestaan door Aku Aku, terwijl Cortez wordt bijgestaan door Uka Uka. Deze twee maskers kent een ieder die deze games gespeeld heeft. De levels in Warped waren het leukst en bovendien kreeg je op een gegeven moment een bazooka waarmee je wumpa fruit kon schieten. Hoe cool is dat?!
85400 1

6. Ratchet and Clank

Wie kent ze niet, Ratchet en zijn metalen vriend Clank? De twee vormen al enige jaren een dynamisch duo en ook dit jaar schitteren ze weer in een nieuw avontuur. De games staan bekend om hun platformelementen, vrolijke setting en doldwaze arsenaal aan wapens. Het ene wapen is nog gestoorder dan de ander en juist dat maakt de games zo tof.
Je hebt wapens waar je raketten mee kan besturen, maar wat dacht je van wapens waarmee je mensen in schapen kan veranderen of kan laten dansen? In Ratchet and Clank kan het. Ook de diversheid aan omgevingen maken de game te gek voor iedereen. Want ondanks dat de game in eerste instantie wat kinderlijk oogt, kun je behoorlijk wat schade aanrichten in de game.
Dit jaar komt er bovendien een nieuw deel uit van Ratchet and Clank. De game is gebaseerd op de allereerste Ratchet and Clank voor de PS2, maar dan in een nieuw en modern jasje. Ratchet and Clank beleefden hun avonturen eerder al exclusief op de consoles van Sony en het nieuwste deel vormt hier geen uitzondering op. Tegelijkertijd met de game komt er ook een film uit van het dynamisch duo, dus dat is dubbel zoveel pret
85401 1

5. Jak 3

Naast Ratchet and Clank was er nog een dynamisch duo op de PlayStation 2. Dat waren natuurlijk Jak and Daxter. De twee vrienden zorgen voor grappige avonturen en heerlijke flauwe humor. Daxter neemt alles behalve een blad voor de mond en Jak is een ongeslagen bad ass.
Jak 2 Renegade was al te gek, maar Jak 3 deed daar nog eens een schepje bovenop. Met heel veel verschillende voertuigen kun je de woestijn en de wereld verkennen en er zijn meer wapen-upgrades te verzamelen dan ooit. Bovendien had je ook weer de beschikking over de jetboard, waar je je razendsnel mee kon verplaatsen in stijl. Behalve de dark jak vorm kreeg je in Jak 3 ook de light jak vorm.
Alle drie de Jak and Daxter games waren stuk voor stuk erg tof en hoorden bij de wat bekendere games van de PS2. Helaas is er nooit meer een vierde deel uitgekomen. Misschien in de toekomst? Wij zien een revival van deze franchise wel zitten in ieder geval!
85402

4. Psychonauts

Psychonauts is een game die ondanks zeer positieve kritiek op release niet zo goed verkocht. Met slechts 100.000 exemplaren werd de game aanvankelijk zeer slecht verkocht. Degenen die de game echter hebben gespeeld waren laaiend enthousiast over de game. Psychonatus kreeg dan ook een beetje een cultstatus als game.
De game zelf draait om Raz, een jongen met psychische krachten die wegrent naar een speciaal kamp om een Psychonaut te worden. Er is echter een duister plot aan de gang in het kamp die alleen Raz kan stoppen. In de game moet je vooral de gedachtes van verschillende mensen doorlopen waarbij je je psychische krachten kan gebruiken. Dit maakte de game zo bijzonder en ook zo geliefd bij mensen die de game speelden.
Na de originele release in 2005 is de game ook digitaal beschikbaar gesteld. Bovendien is er een vervolg van de game op komst. Deze werd tijdens The Game Awards 2015 ceremonie onthuld.
85403

3. Super Mario Galaxy

Mario in de ruimte? Met de release van Super Mario Galaxy in 2007 werd het werkelijkheid. Wederom dien je Peach als de besnorde loodgieter te redden uit de klauwen van Bowser, maar ditmaal dus in de ruimte. Ook moet je weer sterren verzamelen om verder te kunnen komen in de game.
De game was op release al een groot succes. Veel mensen vonden de game fantastisch. Er zijn inmiddels al meer dan 12 miljoen stuks verkocht sinds de originele release en wat dat betreft is de game dan ook een succes te noemen. Ook kwam er nog een sequel uit genaamd Super Mario Galaxy 2.
Mede daarom behoort deze game thuis in deze top 10. Er is alleen een Mario game die een groter succes was dan Galaxy.
85404

2. Super Mario 64

De eerste Mario game in 3D was natuurlijk Super Mario 64. Deze game was een van dé games voor de Nintendo 64 console. Bovendien was Super Mario 64 de meest verkochte game voor de console. Hiermee was de game andere concurrenten als Ocarina of Time de baas in verkoopcijfers.
Als Mario moet je Peach redden. Levels zitten vol sterren die je moet verzamelen en via schilderijen betreed je de levels. Nog steeds wordt deze game gespeeld tijdens speedruns bijvoorbeeld en voor velen is dit één van de klassieke Nintendo games. De platformelementen zijn in de game allom aanwezig en je moet dan ook regelmatig springen en klimmen om alle sterren te verzamelen.
Super Mario 64 was een van de grondleggers voor 3D games en wordt dan ook regelmatig genoemd als een van de meest invloedrijke games aller tijden. Ook verschijnt de game nog steeds in lijstjes met de beste games ooit. Juist daarom hoort de game ook hier thuis.
85405

1. Prince of Persia: The Sands of Time

Platformers van het niveau van Prince of Persia: The Sands of Time zijn zeldzaam. Nog steeds is dit eerste deel van The Sands of Time trilogie een geniale game die platformers tot een heel ander niveau wist te tillen. Klimmen op muren, het terugdraaien van de tijd en het vechten tegen talloze vijanden is slechts een aantal dingen die je doet in deze game. De game neemt je mee op een avontuur wat je nog lang zal heugen.
De Perzische prins en tevens de hoofdpersoon van de game krijgt de beschikking over het zand der tijd en de dolk der tijd. Samen kan hij het zand der tijd loslaten als hij dat wil. Vervolgens besluit hij dit te doen, waardoor een enorme ramp ontstaat die alle levende wezens behalve hijzelf opslokt en verandert in zandwezens. In The Sands of Time moet hij dan ook deze fout zien te herstellen.
Het terugdraaien van de tijd met de dolk is een cruciaal element in de gameplay. Zo kun je als je in de afgrond valt je eigen dood herstellen. Behalve de snelle en toffe combat tegen verschillende zandwezens, die ooit levend waren, moet je zeer regelmatig allerlei puzzels oplossen en over allerlei muren rennen. Platformen was nog nooit zo cool als in The Sands of Time.
Dit eerste deel is een must play voor iedereen die zichzelf een gamer waant. Heb je deze klassieker nooit gespeeld, dan moet je jezelf toch maar eens achter de oren krabben. Gelukkig kun je op bijvoorbeeld de PS3 de trilogie kopen om alsnog deze trilogie te ervaren. Speelplezier is hierbij meer dan gegarandeerd!