10 tips om de smartphone hacker het niet makkelijk te maken

Article
donderdag, 06 april 2017 om 17:20
xgn google image
Eerder vandaag deelden wij al mee dat sommige smartphones te hacken zijn via Wi-Fi chips. Omdat we onze smartphones voor zo veel dingen gebruiken betekent dat ook dat daar gevoelige data bij komt kijken. Dit zijn 10 goede tips om de smartphone hacker buiten de digitale deur te houden en andere tips om je smartphone veilig te gebruiken.
Smartphones zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Tenzij je bewust de Eerste Wereldoorlog meegemaakt hebt of kluizenaar bent, zit het er ook wel in dat je een smartphone bezit en gebruikt. Om te zorgen dat jij met een gerust hart je smartphone kan blijven gebruiken en om de smartphone hacker niet te helpen zijn hier 10 tips om dit op een veilige manier te doen.

10. Update de systeemsoftware van je telefoon

We noemden het in ons nieuwsbericht over de kwetsbare Wi-Fi chips al, maar het is belangrijk dat je de systeemsoftware van je smartphone up-to-date houdt. Smartphone fabrikanten doen er namelijk alles aan om mogelijke veiligheidslekken te dichten. Zo zijn mogelijke fouten in het systeem minder makkelijk te exploiteren.

9. Iphone trackers zoals Find my iPhone

Mocht je iPhone gestolen of vermist raken is het handig om een tracker app te installeren op je smartphone. Een voorbeeld hiervan is Find My iPhone voor Apple smartphones. Je kan met dit soort apps je smartphone terugvinden als je hem kwijt bent en bijvoorbeeld op afstand je telefoon blokkeren zodat een smartphone hacker of dief niet bij je gegevens kan. Handig!

8. Codes zijn van belang

De code die je invoert om je telefoon te unlocken lijkt misschien onzinnig maar is dat niet. Als eventuele kwaadwillenden jouw telefoon in handen krijgen is dit het eerste portaal tot jouw data (of juist niet). Kies dus alsjeblieft niet 0000 of 1234. Als je een smartphone hebt waar je een patroon kan kiezen om je telefoon te ontgrendelen maak dit dan een complexe beweging. Niet een 'L' omdat je toevallig Laura heet.
Er zijn ook andere manieren om smartphones te ontgrendelen. Wees voorzichtig met Samsung's gezichtsherkeningsmethode, deze is namelijk niet zo betrouwbaar. Iemand die op je lijkt of zelfs een foto van jou kan de smartphone doen ontgrendelen.Het nieuwe model van Samsung, de Samsung S8 kampt nog altijd met deze problemen.
De vingerafdrukmethode van Apple is wel betrouwbaar, en deze kan je gebruiken om makkelijk en snel je telefoon te ontgrendelen.

7. Zet Bluetooth uit

Bluetooth kan zorgen voor een opening in jouw gegevens die geëxploiteerd kan worden. Zet daarom je bluetooth uit zodat jouw smartphone niet te vinden is. Zo kan de smartphone hacker geen verbinding maken met jouw smartphone. Je telefoon is hier ook gelijk minder snel door leeg.

6. Paswoorden - ze zijn belangrijk

Dit is misschien meer een levenstip dan een specifieke smartphone veiligheidstip maar zorg voor sterke paswoorden voor al je accounts. Maak ze niet makkelijk te raden zoals 'paswoord' of je geboortedatum en gebruik veel leestekens, letters, kleine letters en hoofdletters.
Zorg er ook voor dat je niet te veel hetzelfde paswoord gebruikt voor al je verschillende (gevoelige) accounts. Zo kunnen kwaadwillende personen zoals smartphone hackers niet met één wachtwoord al je gegevens verkrijgen.

5. Download alleen apps van officiële app winkels

Het gebruik van apps kan risicovol zijn. Gebruik alleen apps die te downloaden zijn op de officiële app winkel van jouw telefoontype. Die zijn in ieder geval gecontroleerd op het niet bevatten van malware. Dit is software die negatieve effecten voor je smartphone en data kan hebben. Smartphone hackers kunnen malware bijvoorbeeld gebruiken om je telefoon binnen te dringen.

4. Lees goed tot welke informatie apps toegang willen

Als je toch besluit een app te downloaden van onofficiële app winkels (maar eigenlijk ook als ze daar wel vandaan komen), zorg ervoor dat je goed leest welke informatie je aan de app prijsgeeft. Dit kan bijvoorbeeld de contacten in je telefoon zijn of je social media gegevens. Neem eventjes de tijd om alle informatie door te nemen want anders geef je de ontwikkelaar mogelijk toegang tot gegevens die je niet wil delen.

3. Klik geen links die je krijgt in onbekende berichtjes

Dit klinkt misschien logisch, maar als je een berichtje krijgt, zorg ervoor dat deze van een vertrouwde bron komt. Als dit niet het geval is, verwijder dan direct het berichtje. Klik zeker niet uit nieuwsgierigheid op links die gestuurd worden, want het gaat vrijwel zeker een inbraak op jouw privacy betekenen.

2. Maak geen gebruik van publieke Wi-Fi - zo speel je de smartphone hacker niet in de kaart

Als je op Wi-Fi zit, betekent dit niet dat je anoniem aan het surfen bent op je smartphone of anoniem jouw persoonlijke apps aan het gebruiken bent. Probeer daarom geen gebruik te maken van publieke Wi-Fi netwerken. Als je dat toch wil wees er dan van bewust dat jouw data beschikbaar is voor andere personen. Het is geen goed idee om bankzaken te doen over publieke Wi-Fi als je koffie zit te drinken.
Een smartphone hacker zou in dit geval tussen jou en het verbindpunt kunnen inbreken. Dan stuur je informatie niet naar het Wi-Fi punt maar in plaats daarvan naar de smartphone hacker.

1. Smartphone apps die je ondersteunen met veiligheid

Er zijn apps die je helpen met het navigeren van veiligheid op je smartphone. In de (officiële) app winkel van jouw smartphone kun je allerlei handige apps vinden die je bijvoorbeeld helpen met paswoorden beveiligen en ongewenste personen uit jouw gegevens te houden. Voorbeelden hiervan zijn Best Phone Security Pro voor iOS en Avira Antivirus Security voor Android.