5 tips om je PC te beveiligen - Laat de inbreker buiten!

Article
zondag, 22 oktober 2017 om 15:00
xgn google image
Geregeld wordt grootschalige computermisdaad wereldnieuws. Duizenden gebruikers waren (vaak onwetend) slachtoffer geworden van dit digitale tuig. Om ervoor te zorgen dat dit jou niet overkomt, geven wij je 5 tips om je pc te beveiligen!

5. Bekijk altijd de URL

Niet alleen voor bankzaken, maar eigenlijk elke pagina waar je in moet loggen met gegevens. Stuurt iemand je een link met een tekst erbij ‘moet je deze aanbieding zien’, kijk dan altijd of de website waar je naartoe wordt verwezen de echte is.
Het zou niet voor het eerst zijn dat een website slechts één letter anders heeft dan het origineel, of de extensie in plaats van .nl ineens .nu is. Moet je dus ergens inloggen, wees er dan 100% zeker van dat je op de juiste website bent. En bij twijfel, niet inloggen.
120082

4. Gebruik een virusscanner

Hoe logisch het ook klinkt, er zijn flink wat computereigenaren die op het web surfen zonder fatsoenlijke virusscanner of firewall. Standaard kent Windows al het een en ander aan beveiligingsmethoden, maar meer is vaak beter in dit geval.
Hier heb je natuurlijk de keuze uit gratis en betaalde services, met elk voor- en nadelen. Niet alle gratis software zijn goed maar ook betaalde versies kennen hun gebreken. Kijk daarom altijd naar welke programma’s er het beste afkomen, bijvoorbeeld in ons overzicht van de beste gratis virusscanners of in het onderzoek van de Consumentenbond.
120083

3. Scan je PC geregeld

Hoewel je met een behoorlijke beveiliging al een muur tussen jou en een kwaadwillende hebt gezet, wil dat niet zeggen dat je honderd procent veilig bent. Want zo nu en dan kan er best iets door de beveiliging heen glippen.
Voer daarom geregeld een scan uit op de volledige computer. Dat kan best een paar uur duren, maar dat kost altijd nog minder tijd dan van voren af aan moeten beginnen met Windows installeren omdat je een virus te pakken hebt. Programma’s als Hitman Pro zijn voor (eenmalig) gebruik ook een aanrader voor dergelijke scans.
120085

2. Download bij de bron

We hebben het uiteraard niet over films, series of games als we spreken over downloaden. Maar bestanden of gratis applicaties zijn ook vaak een download op een website. Een van de tips om je PC te beveiligen is dan ook om dergelijke dingen zo dicht mogelijk bij de bron te halen.
Er zijn een aantal websites die linken naar pagina’s waar programma’s staan. Het is niet zo dat die allemaal kwaad in de zin hebben, maar je bent beter af als je gewoon naar de website van het programma zelf gaat. Dan weet je in ieder geval zeker dat je het haalt waarvandaan de bedoeling is.
Maar er zijn ook gratis programmas die met kwaad in de zin gemaakt zijn, of sites met aanbiedingen die te mooi om waar te zijn zijn. Denk dus altijd goed na voordat je een nieuw programma installeert of online op het web surft en je inschrijft of speelt op sites.
120086

1. Beveilig netwerk en vergrendel PC

Niet letterlijk vergrendelen met een hangslot erop (alhoewel….), maar met een fatsoenlijk wachtwoord. En ben je bang dat iemand een trucje gebruikt om die te omzeilen, dan kan je altijd nog een wachtwoord in de BIOS van jouw PC aanzetten. De enige manier om die te omzeilen is namelijk de kast opendoen, BIOS terugzetten en opstarten. En het ontbreken van een BIOS wachtwoord valt jou als gebruiker natuurlijk meteen op.
Je kunt het BIOS wachtwoord instellen door bij het opstarten van je pc op Delete of F2 te drukken om de Setup in te gaan, afhankelijk van je PC kan dit een andere toets zijn. Je klikt hierop op het moment dat je een zwart scherm met witte letters krijgt en eventueel een logo, vaak staat er een tekst als 'Press F2 to enter SETUP'.
Ook het beveiligen van een netwerk is simpel maar zeker een van de tips om je PC te beveiligen. Alleen al het gebruik van WPA 2 beveiliging op het netwerk om überhaupt te voorkomen dat anderen dan jijzelf op het netwerk kunnen, is al een goed begin. Geef jouw netwerk ook nog eens een moeilijk wachtwoord mee en je zal zien dat kwaadwillenden eerder uitwijken naar het oude echtpaar een paar huizen verderop.

Tips om je PC te beveiligen – Help elkaar!

Mocht jij nog een aantal geweldige en simpele tips hebben om andere een veiligere PC te geven, laat het dan weten in de comments. Zo breng je anderen misschien op ideeën waar zij zelf nog niet aan hadden gedacht!