10 nuttige programma's voor elke PC - Meten is weten!

Article
zondag, 22 oktober 2017 om 14:00
xgn google image
Een computer is niet alleen geschikt als ultiem gamebeest. Ook wat betreft applicaties kan het soms handig zijn om een paar betere, snellere of overzichtelijkere programma’s te gebruiken als alternatief voor de standaard apps. Wij zetten 10 nuttige programma’s voor elke PC voor je op een rijtje!

Hardware Monitor

Het gratis programma Hardware Monitor doet wat de naam doet vermoeden. Het checkt de componenten van je PC en geeft, daar waar mogelijk, de data door. Perfect om te zien of de nieuwe videokaart niet het hele huis in de hens zet en of het geheugen op de juiste snelheden loopt.
Niet alleen handig voor jou als eigenaar, maar ook nog eens handig om de specs van je PC overzichtelijk bij de hand te hebben voor het geval iemand erom vraagt. Je gaat er niet vanuit dat een spel het niet doet, maar een screenshotje van een nette opsomming van onderdelen voor een bug report is altijd handig om problemen sneller op te lossen. Zeker een van de meest nuttige programma's!
119913

CCleaner

Ondanks dat recent naar buiten kwam dat er een zogenaamde backdoor in het programma CCleaner zat, is het zeker een aanrader voor elke computergebruiker. Dat probleem is uiteraard alweer opgelost. Een volle harde schijf blijkt opeens een stuk leger na het weggooien van een hoop onnodige troep. De C in CCleaner staat dan ook voor crap.
Niet alleen bij een volle schijf kan het nuttig zijn om eens te zien wat er nou zoveel ruimte in beslag neemt. Ook mensen die last hebben van een trage PC doen er goed aan om een programma te laten zoeken naar overbodige meuk op een schijf.
CCleaner beschikt over een gratis versie die het voorwerk voor je doet. Uiteraard is de betaalde variant een stukje doortastender als het gaat om troep vinden op een PC.
119914

3D Mark/FurMark/PC Mark

Zomaar een greep uit het enorme aanbod BenchMarks die beschikbaar zijn voor de PC. Een aantal nuttige programma’s komt standaard met een functie om een PC tot het gaatje te dwingen. Want pas dan weet je of de overclock die je hebt doorgevoerd ook daadwerkelijk stabiel is.
De meeste tools om een PC te benchmarken zullen die doen terwijl je naar een paar metertjes en wieltjes kijkt. Maar waarom zou je het niet met een flinke portie flair doen? Met bijvoorbeeld een gigantische, behaarde donut die rondjes om zijn as draait? Zolang het je videokaart maar flink aan het werk zet!
Kijk alleen wel uit met een wat oudere AMD videokaart. Deze worden al flink warm en zullen het niet fijn vinden tot het gaatje gepusht te worden. Tenzij je nog opzoek bent naar een nieuwe barbecue natuurlijk. Dan vooral gaan met die banaan.
119915 1

VLC media player

De Windows Media Player doet zijn best, maar is simpelweg niet goed genoeg. Niet als er een media speler is die zonder gemopper bijna alle codes afspeelt. Hoe oud of nieuw ook, VLC Media Player heeft bijna nergens moeite mee. De mediaspeler krijgt daarom een mooi plekje in de lijst met nuttige programma's.
Daar komt nog bij dat het er strak uitziet en makkelijk te gebruiken is. Een afspeellijst is zo gemaakt (en opgeslagen), de volumeknop kan een flink stuk hoger dan de standaard media speler van Windows en elke kerst krijg het pylonnetje een kerstmutsje op. Veel beter dan dit wordt het niet.
119916

GeForce Experience en Radeon Software Crimson

Afhankelijk van de videokaartfabrikant zijn er natuurlijk drivers nodig. Maar waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan? Natuurlijk, je kan elke keer dat er een nieuwe driver beschikbaar wordt, deze handmatig binnenhalen en installeren. Of je laat het voor je doen.
Met de GeForce Experience (Nivdia) en Raden Software Crimson (AMD) is het installeren van nieuwe videokaart drivers zo gepiept. Ook is het een stuk makkelijker geworden om met behulp van de programma’s aanwezig drivers (van een oudere grafisch kaart) weg te gooien. Zo heb je nooit meer last van conflicten tussen drivers.
119917

Power ISO

Voor wie nog wel een DVD heeft liggen maar deze liever digitaal wil hebben, is er goed nieuws. Power ISO laat gebruikers namelijk naar hartelust DVD’s transformeren tot ISO bestand. Deze images kunnen vervolgens op andere PC’s weer worden opgestart zonder teveel gedoe.
Hetzelfde geldt uiteraard voor het omgekeerde. Heb je muziek, een film of bepaalde data die je liever op een CD of DVD wil knallen, dan kan dat ook. In het geval van data is het vooral handig om bijvoorbeeld een Windows boot op een DVD te gooien. Want je weet maar nooit wanneer je harde schijf de geest geeft….
119918

WinRar/7-Zip

Het gebruik van ingepakte documenten is tegenwoordig niet meer weg te denken. Deze extensies, voornamelijk .zip en .rar zullen vaak op je pad terecht komen. Eerstgenoemde voornamelijk bij gebundelde foto’s, laatste vooral bij grote bestanden.
Alles wat is ingepakt moet uiteraard ook weer worden uitgepakt. De .zip bestanden kunnen tegenwoordig al standaard worden geopend met Windows, maar .rar blijft een dingetje. Daarvoor is een van deze nuttige programma's nodig die dat zonder al teveel moeite doet. WinRar en 7-Zip zijn twee van zulke programma’s.
7-Zip is gratis en zal enkel (voorzichtig) een suggestie doen om te doneren, maar je hoeft je niet verplicht te voelen. Ongeveer hetzelfde geldt voor WinRar. De gratis proefversie zal het namelijk eeuwig blijven doen, ondanks een pop-up bij het opstarten van het programma dat de versie is verlopen.
119919

Partition Wizard

Niemand houdt van een ongeorganiseerde bende. Dat geldt al helemaal voor een computer. Je kan ervoor kiezen om al je games op één enkele schijf te knallen en het besturingssysteem op een aparte SSD. Maar wat ook kan is het gebruik van partities om het nog overzichtelijker te maken.
Een schijf in meerdere, kleinere porties verdelen bijvoorbeeld om een beter overzicht te krijgen van wat waar staat. Of een complete partitie (bijvoorbeeld met bepaalde games) 1-op-1 te kopiëren als backup.
Met een programma als Partition Wizard kan dat gewon. Vroeger zouden we je richting Partion Magic hebben gewezen, maar vlak na de overname door Symantec (makers van Norton) werd de stekker uit dat project getrokken. Maar de geest leeft voort in Partition Wizard!
119920

Google Chrome of Mozilla Firefox

Er zijn tegenwoordig tal van browsers om te gebruiken. Maar de meest populaire zijn toch wel Chrome en Firefox. En dat heeft zeker een reden, want ze werken perfect.
Zo geven beide browsers de mogelijkheid om bewaarde favoriete pagina’s, wachtwoorden en andere opgeslagen informatie over te zetten naar een nieuwe PC. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat je keihard moet gaan nadenken om dat ene wachtwoord te raden voor toegang tot een bepaalde website!
119926

Antivirus

Je hoort geregeld in het nieuws dat ongure types uit zijn op jouw wachtwoorden en gegevens. Om het die personen lastig te maken, is het handig om een redelijke beveiliging tussen jou en hen op te bouwen. De makkelijkste manier is om een fatsoenlijke virusscanner te installeren.
Wij hebben de beste gratis antivirus programma’s al een tijdje geleden op een rijtje gezet. De kans dat je beter bent beveiligd als je maandelijks of jaarlijks een bedrag neerlegt is groot, maar er zitten wel een paar goede gratis alternatieven tussen!

Nuttige programma’s voor elke PC – Wat installeer jij het eerste?

Met deze lijst hopen wij je een idee te geven welke programma’s handig zijn om bij de hand te hebben als je jouw PC schoon wilt vegen. Of als geheugensteuntje voor als jouw harde schijf de geest geeft. Er zullen ook applicaties zijn die jullie direct downloaden als je met een schone lei begint en wij zijn benieuwd welke. Laat het ons weten in de comments!