Tip op Netflix: The Minimalists: Less Is Now

Article
donderdag, 10 december 2020 om 17:00
nf1607521841
Alweer vier jaar geleden, in 2016 verscheen op Netflix de documentaire Minimalism: A Documentary About the Important Things. De film was voor documentaire begrippen een groot succes en daarom brengt Netflix begin volgend jaar een vervolg uit, The Minimalist: Less Is Now.

Krijgen we een waardig vervolg?

De populaire documentaire uit 2016 gaat, zoals de naam al een beetje weggeeft, over minimalisme. Hoewel iedereen er net een beetje zijn eigen invulling aangeeft gaan minimalisten over het algemeen terug naar de essentie. Het wordt indirect ook wel gezien als een soort protest tegen de grote overconsumptie en komt er vaak op neer dat je weinig spullen bezit. Omdat minimalisten over het algemeen minder bezitten hebben ze indirect ook een stuk meer vrijheden en zijn ze minder tijd kwijt aan dingen die ze misschien helemaal niet nodig hadden.

Netflix

De vorige documentaire verscheen zoals net al aangaven in 2016 (en is overigens nog steeds op Netflix te zien) en volgt een aantal bekende Minimalisten. Op de voorgrond zien we Ryan Nicodemus en Joshua Fields Millburn ook wel bekend als The Minimalists. Maar in de documentaire komen ook onder andere Dan Harris, Rick Hanson en Jesse Jacobs voorbij, eveneens bekende minimalisten.
De mensen die gevolgd worden zijn over het algemeen hoogopgeleiden Amerikanen die in het verleden goedbetaalde bannen hadden. Ze voelden zich over het algemeen alleen niet helemaal gelukkig en vonden hun uitweg in het minimalisme. De ene was hier een stuk extremer in dan de andere en je kunt het natuurlijk ook zo extreem maken als je zelf wilt. Maar al met al is het over het algemeen op z’n tijd toch niet zo slecht om eens kritisch naar je consumptiegedrag te kijken.

The Minimalists komen terug op Netflix

En de twee hoofdkarakters uit de vorige documentaire, Ryan Nicodemus en Joshua Field Millburn komen op 1 januari terug op Netflix met een nieuwe film. De film is weer geregisseerd door Matt D’Avella, maar in The Minimalist: Less Is Now hebben beide heren de absolute hoofdrol.
tm 201209 135059f1607521874

Less is More

De mannen zijn anno 2020 bekend als duo onder de naam The Minimalists. Het duo bracht de afgelopen jaren al meerdere boeken uit zoals: Everything That Remains en Minimalism: Live a Meaningful Live. Daarnaast is het duo met hun eigen podcast en website ook zeer actief en hebben ze naar eigen zeggen als 20 miljoen mensen geholpen.
De titel Less Is Now is geïnspireerd op de uitspraak ‘Less is more’ van de architect Ludwig Meis van der Rohe, die bekend staat om zijn minimalistische ontwerpen in de architectuur. Nicodemus en Millburn gingen in de documentaire Less is Now kijken hoe ze dit konden vertalen naar hun eigen leven. Ze gingen de documentaire eigenlijk in met de vraag:

“Welke spullen voegen echt iets toe aan mijn leven?”.

De documentaire The Minimalists: Less Is Now duurt een klein uurtje en is vanaf 1 januari 2021 te zien op Netflix. Kan je nou eigenlijk niet wachten? De eerste documentaire, Minimalism: A Documentary About the Important Things kun je op dit moment al bekijken op Netflix.