Tien redenen om nu een Xbox One te importeren

Article
woensdag, 18 december 2013 om 15:00
xgn google image
Komt hij in de lente of toch in de herfst? Wat de geruchten ook zijn, er zijn genoeg redenen om al in 2013 een Xbox One te importeren, die in 2014 pas naar ons land komt. Tien redenen om precies te zijn.
Ja, hij kost vijfhonderd euro en dan heb je nog niet eens een game. Daarvoor krijg je echter wel een AMD 8-core processor, 8 GB RAM, een 500 GB harde schijf, 200 GB bandbreedte en een Blu-rayspeler in een half-mat en half-glanzende zwarte doos. Het is niet zozeer de hardware die je koopt, maar de ervaring. Het uitpakken van het apparaat en het gemak van aansluiten zijn beide een verademing, want je voelt het: dit is de toekomst van gamen. Klinkt zweverig? Helemaal niet. Tien tips waarom de Xbox One de moeite waard is.

1. Haantje de voorste

Als je zegt dat je geen kinderen wilt, dan zullen ouders zeggen: “Maar het is zo mooi om zo’n hummeltje te zien opgroeien”. Zo zit dat ook met een gameconsole. Als je early adopter bent, vroege adoptie-ouder dus, dan koop je een console als hij nog in de kinderschoenen staat. Er is in het begin vaak niet gigantisch veel beschikbaar, waardoor je de tijd hebt om rustig te bekijken hoe dat menu in elkaar zit, wat er aan demo’s speelbaar is en welke apps je tof vindt.
Je ontdekt welke aspecten Microsoft aan de console nog wat had moeten doorontwikkelen en je ziet hierdoor goed het baat van patches in. Je ziet namelijk zelf wat er veranderd moet worden en als Microsoft dan met updates komt die dat probleem beïnvloeden, dan voel je je natuurlijk best trots om daar getuige van te zijn. De kinderschoenen zijn aangetrokken, nu nog die eerste stapjes.
Plus, het is natuurlijk supertof om een van de weinige Nederlanders of Belgen te zijn die het apparaat al in huis heeft. Je kunt gemakkelijk fysieke games importeren via bijvoorbeeld Amazon, maar mocht je wat geld in je account willen zetten voor downloadbare titels, dan kun je je geld omzetten in codes op game.co.uk. Die codes wissel je om in je account (desnoods met een andere woonplaats, want je kunt alleen plaatsen en postcodes in het Verenigd Koninkrijk selecteren) en ook jij kunt alle personages in Killer Instinct vrijkopen.
Killer Instinct

2. Een stevige line-up

Het is in de eerste plaats natuurlijk alsnog een gameconsole. Gelukkig maar, want Forza Motorsport 5 en Dead Rising 3 zijn beide pareltjes. Ook FIFA 14, Assassin’s Creed IV: Black Flag en Battlefield 4 zijn op dit moment beschikbaar voor het apparaat. En straks? Dan ben jij een van de eersten in Nederland die Titanfall en Halo 5 speelt. Om nog maar te zwijgen over multiplatformgames als Destiny, Fantasia: Music Evolved en Watch Dogs, die je superscherp op je televisie kunt spelen dankzij dit apparaat. Er zijn bovendien veel franchises die wel multiplatform zijn, maar toch extra eigenschappen krijgen op Xbox One, zoals bijvoorbeeld Just Dance 2014 waarmee je met niet vier, maar zes mensen tegelijk kunt dansen.
Fantasia: Music Evolved

3. Een hele herkenbare, frisse interface

Windows 8 mag dan niet door iedereen even gewaardeerd worden op de PC, op de Xbox One werkt het prima. Je kunt je tegeltjes voorzien van een kleur die jij mooi vindt en als je een half uurtje neemt om eens goed het menu te ontdekken, dan weet jij alles binnen een mum van tijd te vinden. Geen gekke icoontjes overal, maar duidelijke tekst en beelden. De tegeltjes werken erg goed op de Xbox One, want je selecteert ze (net als op de Xbox 360) gemakkelijk met je controller. Het diepe zwart in de achtergrond en dan die felgekleurde tegels erop; erg strak en modern.
Xbox One tegeltjes

4. SmartGlass

Of je nu een iOS-tablet, Android-telefoon of Windows RT/8-apparaat hebt, via SmartGlass heb je een tweede scherm beschikbaar om op te gamen. Althans, je kunt er dingen op doen die handig zijn in de game die je op je Xbox One speelt. Je zou verwachten dat een bedrijf als Microsoft alleen maar Surface-tablets en andere op Microsoft-software draaiende hardware zou toestaan. Toch is er gekozen voor een meer open constructie en dat is een heel goed idee, want zo kun je apparaten die je nu al hebt, meteen voor handige dingen inzetten, zoals een wapeninventaris in een shooter.
SmartGlass

5. Kinect 2.0

Waar het woord Kinect vooral associaties oproept met bewegingscamera’s, draait Kinect 2.0 op de Xbox One nog voornamelijk om het aansturen via spraak. Je kunt dat bijvoorbeeld in Forza 5 doen, maar een zoekopdracht in Bing behoort ook tot de mogelijkheden. Kun je even niet vinden waar de demo van Killer Instinct is, roep je Xbox en zeg waar je naar zoekt, en hij komt heel vlug met vrij accurate resultaten.

Misschien was jij geen fan van Kinect op Xbox 360, maar je moet er toch echt aan geloven dat je hem erbij krijgt als je je Xbox One aanschaft. Dat zal een groot voordeel blijken, want nu gameontwikkelaars weten dat alle Xbox One-bezitters over een Kinect beschikken, hebben ze eigenlijk geen goed excuus meer om niet iets met die tech te doen. Hoera voor innovatie!
Forza 5

6. Niet alleen tof voor de ‘players’

Sony pocht enorm met het feit dat de PlayStation 4 voor de ‘players’ is, maar dat heeft niet alleen maar voordelen. Zo heeft Xbox One aanzienlijk meer applicaties, omdat het apparaat meer allround moet zijn. Het is een apparaat waarin diverse hobby’s samenkomen. Niet alleen door het aansluiten van je televisiekastje via HDMI, maar ook de grote diversiteit aan apps.
Denk bijvoorbeeld aan apps als Netflix en Lovefilm, maar straks worden daar ook BBC en Sky aan toegevoegd. Je kunt Skypen via je Kinect en gemakkelijk internetten dankzij Internet Explorer. Xbox One is meer dan een gameconsole, het is echt een media-apparaat waarop gemakkelijk kan worden gewisseld van een gevecht in Ryse naar televisie kijken. Zo ben je ook wat gezelliger voor de niet-gamers in de familie en kun je ze blij maken met de niet-game elementen waartoe de Xbox One in staat is.
Ryse

7. Xbox One heeft de cloud

Hoewel het woord cloud maar een vage marketingterm is, is het eigenlijk wel erg prettig dat hij er is. De hardware schijnt minder krachtig te zijn dan de PlayStation 4, maar door de cloud komt er aanzienlijk meer rekenkracht beschikbaar. Microsoft heeft meer dan 300.000 servers beschikbaar staan om al die gamers te voorzien van ondersteuning. Zo kunnen die processortaken, zoals AI en licht, overnemen zodat de CPU op het apparaat zelf wat rustiger aan kan doen.
Dankzij de Cloud kan je Xbox One heel lang onthouden waar je bent gebleven in je serie nadat je op pauze hebt gedrukt. En qua gamen; ken je dat, dat je online multiplayered en de host van de game de verbinding verbreekt omdat hij niet tegen zijn verlies kan? Nu multiplayerpotjes in de cloud plaatsvinden en dus ook door die servers worden gehost, is dat verleden tijd. Als op een gegeven moment internetverbindingen nog beter zijn, dan zou het denkbaar zijn om Xbox 360-games te streamen via de cloud. Toch nog een beetje backwards compatible dan. Uiteraard heeft PlayStation 4 Gakai, wat ook in de cloud plaatsvindt, maar houdt Sony wel rekening met slome internetverbindingen? Hoe dan ook, Microsoft heeft aanzienlijk meer kennis over de Cloud door Windows en andere PC-toepassingen waar het zo beroemd mee is geworden.
Dead Rising 3

8. Hij voelt futuristisch

Het beginscherm mag er dan heel ouderwets uitzien, eenmaal bezig met het apparaat moet je tot de conclusie komen dat dit toch echt next-gen voelt. Het voelt alsof je een stukje toekomst in je huiskamer hebt staan. De toekomst zal vast niet perfect zijn, maar de mogelijkheden zijn er. Neem bijvoorbeeld Breaking Bad, een populaire televisieserie. Stel dat je dat wilt kijken, maar je bent nog Call of Duty: Ghosts aan het spelen. Je hoeft dan niet op te slaan, je kunt gewoon pauzeren, naar Netflix gaan (of televisie) en Breaking Bad kijken.
Dat kan door stem-, maar ook door knopbesturing. Zijn Walter en Jesse weer klaar met een batch meth, dan kun je bijvoorbeeld weer terugschakelen naar je game en meteen weer doorgaan. Dat geklooi met welke port op televisie je toch moet hebben en het zoeken naar de afstandsbediening om te zappen, wordt hiermee steeds meer verleden tijd.
Call of Duty Ghosts

9. Xbox Live

Het kost wat geld, maar dan heb je ook wel wat. Het is niet de NS waarbij je voor de hoofdprijs een treinkaartje koopt, waarmee je vervolgens niet kunt zitten en nog te laat komt ook. Xbox Live heeft altijd al hoge ogen gegooid qua performance en dat doet het nu nog steeds. Zo zijn er bijvoorbeeld mappen in shooters als Call of Duty die eerst beschikbaar zijn voor Xbox Live-abonnees.
Het leukste aan Xbox Live op de One is dat je nog beter kunt zien wat je vrienden doen (real-time!). Sowieso wordt heel mooi binnen het menu weergegeven in hoeverre jij het beter of slechter doet dan je vrienden. Je kunt ook elkaars filmpjes zien die zijn opgenomen tijdens het gamen. Zo kun je zonder dat je zelf FIFA 14 hebt, toch op afstand meekijken met hoe je vriend het heeft gedaan.
FIFA 14

10. Achievements

Je neemt de achievements die je op je Xbox 360 haalde (en haalt) gewoon mee naar je Xbox One, omdat je inlogt met je eigen gamertag. Achievements zijn altijd al iets aantrekkelijker geweest dan trophies, omdat ze ervoor zorgen dat je een gamerscore hebt. Niet dat het echt veel zegt, maar iemand met een gamerscore van 1000 kijkt waarschijnlijk wel op tegen een persoon die 10.000 punten heeft. Er zijn mensen die van bepaalde games per se alle achievements willen hebben en die jacht gaat op Xbox One gewoon door.
Dat is natuurlijk allemaal niet zo nieuw, maar op Xbox One kan er nog meer met achievements. Zo is het mogelijk dat een uitgever je niet alleen achievements binnen een game geeft, maar kan het breder worden getrokken. Stel je voor dat je niet alleen achievements krijgt voor het spelen van Skylander, maar een speciaal achievement ontvangt omdat je al twee Skylanders hebt gespeeld met jouw Xbox-account. Een uitgever kan je nu extra waardering geven door dit soort bredere achievements te verstrekken. Dat is nog niet alles, want er kunnen vanaf nu ook later nog nieuwe achievements aan een game toegevoegd worden, wat spelers een extra reden kan geven om een bepaalde game weer eens op te pakken.
Kinect Sports Rivals Preseason
Xbox One is verkrijgbaar in onder andere Amerika, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Populair Nieuws

Laatste Reacties