Tien iPhone/iPad games voor echte gamers

Article
donderdag, 23 mei 2013 om 16:00
xgn google image
Games op smartphones en tablets zijn immens populair, maar komen vaak niet verder dan het niveau Candy Crush of Angry Birds. Niets mis mee, maar hardcore gamers zijn vaak toch op zoek naar meer uitdaging en diepgang. Daarom zijn hier vijf games waardoor je je 3DS of PS Vita thuis kunt laten als je de deur uitgaat. Om ervoor te zorgen dat dit geen top tien wordt met ports van PC-games hebben we games als Bastion, Plants vs. Zombies en The Walking Dead niet meegeteld.
10. Nimble Quest (iPad/iPhone: €0,89)
https://cdn.xgn.nl/upload/201305/20130517140308_t.jpg
Iedereen kent Snake. Of je nu even op Youtube een potje doet als de video aan het laden is, of je hebt hem vroeger op je Nokia gespeeld. Nimble Quest voegt echter een leuke twist toe aan het inmiddels klassieke concept van Snake. In plaats van een hongerige slang bestuur je nu een stel avonturiers die in een rijtje achter elkaar aan lopen. Bij ieder level dat je uitspeelt verdien je een nieuwe avonturier die je aan je 'slang' toe kunt voegen. Voor je het weet loop je dus door levels met tovenaars, ridders en boogschutters die allemaal hun eigen vaardigheden hebben om vijanden aan te vallen. Er is zelfs een simpel levelsysteem toegevoegd om je nog makkelijker verslaafd te maken aan dit leuke spelletje.
09. Contre Jour (iPad: €2,69 iPhone:€0,89)
https://cdn.xgn.nl/upload/201305/20130517140419_t.jpg
Met een origineel idee voor een puzzelgame kom je een heel eind, maar pas als je er een unieke grafische stijl aan toevoegt wordt het bijzonder. Het concept van Contre Jour is simpel: krijg een zwart oogballetje naar de uitgang door de wereld om hem heen te beïnvloeden. Het Limbo-achtige zwart-wit stijltje met de mysterieuze muziek zorgen ervoor dat ook je ogen en oren plezier beleven aan deze game. Hoewel de puzzels eerst nog erg simpel zijn zal al snel je hand-oog-coördinatie op de proef worden gesteld.
8. Infinity Blade II (iPad/iPhone: €5,99)
https://cdn.xgn.nl/upload/201305/20130517140546_t.jpg
Als je aan niet-iPhone of iPad bezitters wilt laten zien hoe krachtig je telefoon of tablet is dan kom je al snel bij Ininity Blade terecht. Als je weet dat de game gemaakt is door dezelfde studio die ook de Gears of War games uitbracht met hun Unreal Engine, dan weet je ook dat er vooral op grafisch vlak niet veel mis kan gaan. In de game knok je je een weg langs grote monsters en gespierde ridders, maar iedere keer dat je het loodje legt begin je weer van voor af aan. Gelukkig verlies je niet de ervaringspunten en gouden munten die onderweg verzameld hebt. Het wordt dus steeds gemakkelijker om verder te komen. Door middel van tussenfilmpjes word je van gevecht naar gevecht gestuurd, vervolgens trek je met je vinger de strepen over het scherm waar je met je zwaard of bijl op je tegenstander in wilt hakken. Dat gaat mede door de prachtige animaties niet snel vervelen.
7. Super Crate Box (iPad/iPhone €1,79)
https://cdn.xgn.nl/upload/201305/20130517140616_t.jpg
Het door het Nederlandse Vlambeer gemaakte spelletje Super Crate Box is de ultieme game om even snel een potje te spelen. Je bestuurt een pixelmannetje dat zoveel mogelijk houten kratten moet verzamelen voordat hij het loodje legt door de groene en rode monsters die van bovenuit het beeld naar beneden dalen. In ieder krat zit een nieuw wapen dat automatisch het wapen vervangt dat je op dat moment in je hand hebt. Dit kan betekenen dat je ineens je superkrachtige lasergeweer inruilt voor een proppenschieter, of dat je samuraizwaard ineens plaats moet maken voor een mijnwerper. Met het neerschieten van de groene griezels verdien je geen punten, dus vasthouden aan het krachtigste wapen heeft geen zin. Dit houdt de game dynamisch en zorgt iedere keer weer voor een chaotisch spel.
6. Punch Quest (iPad/iPhone: Gratis)
https://cdn.xgn.nl/upload/201305/20130517140745_t.jpg
Het behalen van de hoogste scoren is al sinds de eerste videogames een reden om keer op keer dezelfde game te spelen. Punch Quest is hier geen uitzondering op, en voegt er ook nog vrij te spelen krachten en pakjes aan toe voor je vechtersbaas. Zoals de naam al doet vermoeden worden er heel wat rake klappen uitgedeeld in Punch Quest. De enige twee moves die je tot je beschikking hebt zijn dan ook slaan en een uppercut geven, rennen doet het mannetje vanzelf. Op je tocht van verwoesting vecht je je een weg door kerkers met orcs en grotten met vleermuizen. Er zijn zelfs eindbazen in de game verwerkt die op ieder moment kunnen verschijnen, en als je een gigantisch ei openslaat heb je de kans om op de rug van een dinosaurus te belanden die lasers uit zijn ogen schiet. Te bizar voor woorden dus, maar onder het belachelijke uiterlijk en concept gaat een heel robuuste game schuil die je uren kunt blijven spelen.
5. Mos Speedrun (iPad/iPhone: €1,79)
https://cdn.xgn.nl/upload/201305/20130517140819_t.jpg
Hier kunnen we kort over zijn: Super Meat Boy voor je tablet of smartphone. Alles draait in Mos Speedrun om de snelheid en de belachelijk hoge moeilijkheidsgraad. Één verkeerde sprong betekent een slechte tijd waardoor je niet de maximale score haalt, en dat je dus het level opnieuw zult moeten doen. Dat er niet zo heel veel levels zijn is dus niet zo erg, want ga er maar van uit dat je vooral de latere stages tientallen keren door zult springen. De knoppen die zich op het scherm bevinden reageren verrassend goed voor een iOS game, gelukkig maar, want bij een game waarbij precisie zo belangrijk is heb je niets aan afwijkende knoppen. De game is volledig gratis, maar pas wel op dat je uit frustratie niet je toestel door de kamer smijt, dan gaat de prijs om dit spelletje te spelen ineens wel erg sterk omhoog.
Kijk voor de top vijf games die gamers zonder twijfel op hun iPhone of iPad moeten hebben staan op de volgende pagina.
4. Star Command (iPad/iPhone: €2,69)
https://cdn.xgn.nl/upload/201305/20130517140905_t.jpg
Met een lange treinreis voor de boeg heb je niet genoeg aan een game als Super Crate Box om je lange tijd bezig te houden. Star Command is dan ook geschikt voor wat langere speelsessies, het commanderen van je bemanning in een ruimteschip vergt nou eenmaal heel wat concentratie. In deze game vlieg je het heelal door op zoek naar vijandige ruimteschepen, waar je vervolgens de strijd mee aangaat. Het goed aansturen van je crew is in die spacebattles van levensbelang. Zijn de kanonnen geladen? Is het schild weer opgeladen? En zijn er geen aliens aan boord die snel uitgeschakeld moeten worden? In de hectische gevechten van Star Command zijn dit allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. De game is nog relatief nieuw en krijgt steeds nieuwe content via gratis updates, er zijn weinig alternatieven om €2,69 zo goed te besteden!
3. Kingdom Rush (iPad: €2,69 iPhone: €0,89)
https://cdn.xgn.nl/upload/201305/20130517140949_t.jpg
Fans van het Tower Defense genre kunnen hun hart ophalen in de App Store, er zijn namelijk tientallen verschillende games beschikbaar waarin je door middel van goedgeplaatste torens de stroom aan tegenstanders buiten de deur moet zien te houden, maar geen één is er zo goed als Kingdom Rush. De levels zitten slim in elkaar, en worden geleidelijk steeds lastiger. Het cartooneske Castle Crashers achtige stijltje, de humor en het verslavende upgradesysteem laten hele middagen voorbij vliegen zonder dat je het doorhebt. Gelukkig dat je trouwe boogschutters en ridders uitstekend gezelschap zijn met de komische uitspraken en strijdkreten die ze keer op keer uitslaan als ze een skelet te lijf gaan.
2. 10.000.000 (iPad/iPhone: €0,89)
https://cdn.xgn.nl/upload/201305/20130517141023_t.jpg
Candy Crush, we spraken er in de inleiding nog wat neerbuigend over, maar we moeten toegeven dat het match-three puzzelgenre ook ons in zijn greep heeft. Bejeweled bijvoorbeeld, maar 10.000.000 steelt de kroon. Het combineren van drie tegeltjes krijgt een stuk meer betekenis als er bovenin het scherm een mannetje vecht voor zijn leven terwijl hij probeert te ontsnappen uit een duistere kerker. Klakkeloos plaatjes combineren is er niet bij in 10.000.000, aangezien ieder figuurtje invloed heeft op de ontsnappingspoging van het mannetje. Als hij voor een gesloten kist staat dien je zo snel mogelijk groene sleutelplaatjes bij elkaar te zoeken, en als er een grote demoon voor hem verschijnt is het zwaarden en toverstaffen combineren tot je erbij neervalt. Vanwaar de bizarre titel? Je ziet pas het daglicht (en de credits) als je de 10.000.000 punten voorbij gaat, een immens aantal, dat dankzij de upgrades die je verzamelt gelukkig een stuk bereikbaarder is dan het klinkt.
1. Sword & Sworcery (iPad/iPhone: €4,49)
https://cdn.xgn.nl/upload/201305/20130517141054_t.jpg
Als je een top tien maakt met smartphone en tablet games voor echte gamers, dan kan eigenlijk alleen Sword & Sworcery op de eerste plek staan. Sword & Sworcery is een ervaring die je alleen op je telefoon of tablet kunt beleven, en gaat veel verder dan een simpel concept dat goed uitgewerkt is. Er is een spannend, mysterieus verhaal met humor. De vele puzzels zijn breinbrekend moeilijk, maar de oplossingen zijn enorm creatief. Er is zelfs een vechtsysteem aanwezig waarbij ritme een grote rol speelt, en de pixelart stijl met de betoverende muziek maken van Sword & Sworcery een unieke game die je bij de eerste oogopslag herkent. Een volwaardige game dus die niet onderdoet voor PC- en consolegames.

Populair Nieuws