Tech Thursday: De beste gaming headsets om competitief mee te gamen

  Audio is misschien wel het meest onderschatte onderdeel van games. Vaak wordt er naar de graphics en de prestaties gekeken, maar het geluid kan een groot verschil maken in de beleving en jouw voordeel in games. Daarom hebben we de beste gaming headsets op een rijtje gezet.

  SteelSeries

  SteelSeries Arctis 7

  SteelSeries is een bekende naam in de wereld van gaming headsets en het bedrijf heeft dan ook veel ervaring. Dat komt duidelijk naar voren in de SteelSeries Arctis 7, een gaming headset die heel weinig steken laat vallen.

  Zo is de Arctis 7 een draadloze gaming headset met een goede batterijduur, die zeer comfortabel op je hoofd zal rusten. Die komt onder andere door de comfort strap. Het 7.1 Surround Sound-geluid is ook dik in orde, maar heeft wel een ietwat zwakke bass. Voor competitieve games is dat alleen helemaal niet erg, want explosies zullen daarmee geen voetstappen en andere belangrijke geluiden overstemmen.

  De microfoon is niet de beste in zijn klasse, maar doet het werk goed, waardoor je duidelijk met je teamgenoten kan communiceren. Gebruik je de microfoon niet, dan kan je die bovendien vrijwel verstoppen in de headset zelf. Met een prijskaartje van 139 euro is de SteelSeries Arctis 7 niet bepaald goedkoop, maar je krijgt er wel een sterk totaalpakket voor terug.

  Logitech

  Logitech G Pro X

  In 2018 heeft Logitech het bedrijf Blue gekocht, dat bekend staat om zijn goed en relatief goedkope microfoons, zoals de Snowball en Yeti. Met de overname wil Logitech niet alleen zelf microfoons produceren, maar de kennis en technologie van Blue ook gebruiken voor andere takken in het bedrijf.

  Het eerste resultaat van die samenwerking is de Logitech G Pro X gaming headset. Het is een vervolg op de G Pro, waarbij de verbeteringen voornamelijk in de microfoon zitten. Door middel van software is zo’n beetje alles aan te passen, waardoor de G Pro X één van de beste microfoons heeft voor games. En ook voor streams en zelfs podcasts kan de headset goed gebruikt worden.

  Door middel van de bijgeleverde DAC via een USB-dongle is de geluidskwaliteit van hoge kwaliteit, maar deze is daardoor niet te gebruiken in de PS4-controller. Daarvoor moet je de standaard 3.5mm-kabel gebruiken. Heb je 95 euro over voor een gaming headset, dan is de Logitech G Pro X een zeer goede kandidaat.

  Astro A40 TR + MixAmp Pro

  Met bijgeleverde software en equalizers is het geluid van de meeste gaming headsets aan te passen naar eigen smaak op PC, tot zover de driver dat toelaat. Het is alleen lastiger om dat aan te passen wanneer je middenin een game zit en in veel gevallen zelfs onmogelijk op de PlayStation 4 en Xbox One.

  Om dat probleem op te lossen is Astro gekomen met de A40 TR en de bijbehorende MixAmp Pro. Met het kastje kan je on the fly het volume aanpassen, maar ook de geluidsbalans tussen de game en voice chat. Moet je even goed op de voetstappen van tegenstanders letten, dan kan je in een handomdraai het geklets van je vrienden eruit filteren.

  Met de presets die je in kan stellen kan je het geluid aanpassen, door bijvoorbeeld de bass te versterken voor bombastische games of juist de midrange en treble voor competitieve shooters. Al die opties en mogelijkheden zijn alleen niet gratis, want de combinatie van de Astro A40 TR en de MixAmp Pro kost maar liefst 229 euro.

  Cooler Master

  Cooler Master MH751

  Cooler Master maakt veel gaming accessoires, zoals muizen en toetsenborden. Het bedrijf stond alleen niet echt bekend om gaming headsets. De concurrentie zal dan ook verrast zijn toen Cooler Master vorig jaar ineens kwam met de MH751.

  Deze headset heeft qua pasvorm de Sony MD1-1R als basis genomen en is daardoor lekker comfortabel en ook relatief onopvallend als gaming headset. Het geluid is daarnaast goed gebalanceerd en springt er op geen enkel vlak negatief uit. Tel daar de uitstekende microfoon bij op en je hebt een headset die qua prijs-kwaliteit-verhouding zijn mannetje kan staan.

  De Cooler Master MH751 is namelijk verkrijgbaar voor 70 euro. Er is ook een versie met een Surround Sound-dongle voor 80 euro, de MH752, maar qua geluidskwaliteit is de stereo-versie beter.

  HyperX

  HyperX Cloud Flight

  Als het aankomt op gaming headsets is HyperX nog een groentje in vergelijking met grote bedrijven als SteelSeries en Logitech. In 2014 lanceerde het bedrijf namelijk de HyperX Cloud, maar in sindsdien in snel tempo uitgegroeid tot één van de beste gaming headset-fabrikanten.

  In 2018 is de HyperX Cloud Flight aan de line-up toegevoegd, de eerste draadloze koptelefoon van het bedrijf. Met een batterijduur van maar liefst 30 uur hoef je de headset niet vaak op te laden en doet de aanbiedingen van sommige concurrenten verbleken.

  Met de geluidskwaliteit zit het daarnaast ook goed. Over de gehele frequency range worden je oren verwend en met een sterke bass kan je de explosies bijna voelen. De HyperX Cloud Flight heeft alleen geen ondersteuning voor Surround Sound, wat ook terug te zien is aan het prijskaartje. Voor 95 euro heb je de draadloze koptelefoon is huis, wat beduidend minder is dan bijvoorbeeld de Arctis 7 Pro.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.