The World of Hans Zimmer in Ahoy - Dit zijn 10 onvergetelijke filmbijdragen!

Article
maandag, 09 april 2018 om 13:09
xgn google image
De kogel is door de kerk. Op 13 november is het tijd voor The World of Hans Zimmer in Ahoy. Helaas is de beste man er zelf niet, maar zijn muziek wel! Wel is hij betrokken bij de show.
De componist is al ruim twintig jaar maker van de grootste filmtitels, waaronder Inception, Interstellar en 12 Years a Slave. Hij werd voor vele prijzen, waaronder Grammy awards en Golden Globe awards, genomineerd en won er enkele van. We hebben hier dus absoluut te maken met een grootheid uit de filmindustrie.
De voornoemde films zijn pas een kleine greep uit het uitgebreide repertoire van Hans Zimmer. Vele andere grote filmtitels wist hij van muziek te voorzien en bracht deze films daardoor naar een nog hoger niveau. Een live band, klassiek orkest en een voltallig koor in een volgepakt Ahoy, kan er alleen maar voor zorgen dat de muziek nog mooier en intenser klinkt, dan het in de films al doet.

Hans Zimmer live samen met wereldberoemde lichtontwerper

Als dat allemaal nog geen reden is om te gaan, dan is Marc Brickman dat misschien wel. Tijdens het Hans Zimmer live concert wordt de componist namelijk vergezeld door deze 62-jarige Amerikaan. Hij is een wereldberoemde lichtontwerper en verzorgde de shows voor onder andere Cirque du Soleil en Pink Floyd. Daarnaast is hij bekend van de uitlichting van het Empire State Building in New York. Het belooft dus een grootse show te worden, waarin filmmuziek centraal staat, maar waarin nog zoveel meer gebeurt.
Hans Zimmer heeft door de jaren heen zoveel onvergetelijke bijdragen geleverd dat we 10 memorabele bijdragen hier even op een rijtje hebben gezet. Om alvast in de stemming te komen.
The World of Hans Zimmer in Ahoy

10. Spirit: Stallion of the Cimarron

Spirit: Stallion of the Cimarron is een animatiefilm die deels getekend is, maar ook deels computergegeneerd. De film van DreamWorks werd in 2002 uitgebracht en gaat over Spirit, een mustanghengst, die gevangen wordt genomen. Voor de soundtrack van deze film werkte Hans Zimmer samen met Bryan Adams. Het bleek een groot succes, want ze werden genomineerd voor de Golden Globe awards en stonden zelfs op plek 22 in de album top 100 van Nederland.
90923

9. Pirates of the Caribbean

Iedereen kent ongetwijfeld de films van Pirates of the Caribbean met Johnny Depp in de hoofdrol als Jack Sparrow. Hans Zimmer werkte mee aan de soundtracks van Pirates of the Caribbean the Curse of the Black Pearl, Dead Man's Chest, at World's End en On Stranger Tides. De meeste successen kende hij met de film Pirates of the Caribbean Dead Man's Chest, waarmee hij in 2007 werd genomineerd voor een Grammy award. Helaas voor hem ging de prijs naar iemand anders.
90924

8. The Lion King

De meeste successen, als je naar prijzen kijkt, kende Hans Zimmer in 1995 met zijn bijdrage aan The Lion King. De Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney die zich op de Afrikaanse savanne afspeelt met de koning der dieren in de hoofdrol, de leeuw. Hij won in 1995 zowel een Academy Award, een Golden Globe, als een Grammy. Bij de Grammy’s ging hij zelfs met twee prijzen aan de haal en bij een derde nominatie, voor beste instrumentale compositie, moest hij zijn meerdere erkennen.
90925

7. Pearl Harbor

Pearl Harbor de oorlogsfilm uit 2001 van Michael Bay vertelt het verhaal van de Japanse aanval op Pearl Harbor. Ben Affleck, Josh Hartnett en Kate Beckinsale speelden in deze film de hoofdrol. Uiteraard verzorgde Hans Zimmer de muziek ook voor deze film, die destijds de duurste film aller tijden was. Ook voor Pearl Harbor werd Hans Zimmer genomineerd voor een Golden Globe award, maar ging niet met deze prijs naar huis.
90926

6. Gladiator

Gladiator, de film uit 2000, die zich afspeelt in de Romeinse tijd is geregisseerd door Ridey Scott. Het is een fictief verhaal geïnspireerd op keizer Commodus en zijn vader Marcus Aurelius. De film werd voor maar liefst twaalf Oscars genomineerd en won er vijf daarvan. Een nominatie was te danken aan Hans Zimmer voor zijn soundtrack in samenwerking met Lisa Gerrard.
90927

5. The Dark Knight

Hans Zimmer maakte ook voor de The Dark Knight Trilogie de muziek. Het begon in 2005 met Batman Begins, vervolgens The Dark Knight in 2008 en eindigde met The Dark Knight Rises in 2012. Voor de laatste twee films van de zwarte superheld werd de componist ook genomineerd voor de verschillende prijzen. Voor The Dark Knight wist hij ook daadwerkelijk een Grammy in de wacht te slepen.
90928

4. The Da Vinci Code

The Da Vinci Code is de verfilming van het gelijknamige boek van Dan Brown dat in 2006 verscheen. De film, met Tom Hanks in de hoofdrol, opende in Nederland met een recordopbrengst van ruim twee miljoen euro in de eerste week. In Amerika kwam het binnen op een tweede plek met ruim 77 miljoen dollar omzet. Ook voor deze film werd Hans Zimmer meermalen genomineerd voor verschillende grote prijzen.
90929

3. 12 Years a Slave

De film die Steve McQueen regiseerde en in 2014 in Nederland uitkwam, is een Amerikaanse historische dramafilm gebaseerd op de autobiografie van Solomon Northup. De film deed de nodige commotie opwaaien met betrekking tot de slavernij in de Verenigde Staten. Producent en acteur Brad Pitt mocht in 2014 een Oscar voor ‘beste film’ in ontvangst nemen. Daarnaast werd 12 Years a Slave nog voor twee andere Oscars genomineerd en won het meerdere andere prijzen.
90930 1

2. Inception

Inception is een sciencefiction-thriller uit 2010 geregiseerd door Christopher Nolan. Leonardo di Caprio vervult hierin de hoofdrol en wordt bijgestaan door Tom Hardy en Joseph Gordon-Levitt. De film waarin realiteit en dromen met elkaar vervlochten worden, wist vele prijzen binnen te slepen. De soundtrack van de film is gecomponeerd door Hans Zimmer. Niet verwonderlijk aangezien hij al in meerdere projecten met regisseur Christopher Nolan samenwerkte.
90931

1. Interstellar

Ook voor Interstellar, de Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2014, werkte Hans Zimmer samen met regisseur Christopher Nolan. Het bleek een groot succes, want de componist werd voor alle grote prijzen genomineerd. De film zelf, met Matthew McConaughey in de hoofdrol, kende zelf ook de nodige successen - 37 prijzen, waaronder een Oscar -. Het verhaal is gebaseerd op wetenschappelijke theorieën van gerenommeerd natuurkundige Kip Thorne.