Telltale The Walking Dead vs The Last Of Us - Wat is anders?

  Er zijn ontzettend veel zombiegames. The Last Of Us en The Walking Dead zijn iconisch. Deze games hebben een groot verschil hebben gemaakt bij het developen van de games. Maar deze twee games zijn heel verschillend, toch? Laten we eens een kijkje nemen naar The Last Of Us vs The Walking Dead (seizoen 1)

  Dit artikel kan spoilers bevatten, als je deze games nog niet gespeeld hebt en nog geen openbaringen van de game wilt weten kun je beter niet verder lezen.

  Zombies

  Het belangrijkste aan een goede zombiegame zijn natuurlijk gewoon de zombies. In The Last Of Us zijn de zombies natuurlijk niet echt zombies zoals we gewend zijn. Ze zijn niet opgestaan uit de dood, maar geïnfecteerd geraakt met het Cordyceps virus. Deze parasiet neemt het lichaam van mensen die geïnfecteerd raken over waarna ze ontzettend agressief worden.

  De zombies zijn snel, sommigen zijn slim en sommige kunnen je in een keer dood maken als je niet oppast. Als de kers op de taart weet je ook niet zeker of de mensen van wie het lichaam was nog bewust zijn van wat er met hun lichaam gebeurt. Je kunt geïnfecteerd raken door gebeten of gekrabd te worden of door de sporen in te ademen die de dode geïnfecteerden uitstoten.

  De zombies in The Walking Dead zijn de klassieke zombies. Dode mensen komen ineens tot leven als moordlustige lijken die trek hebben in menselijk vlees. Ze zijn sloom en eigenlijk alleen gevaarlijk als je niet op tijd door hebt dat ze in de buurt zijn, of als ze in een grote horde lopen.

  De zombies kunnen alleen vermoord worden door de hersenen stuk te maken. Ze zijn redelijk dom en zijn daardoor ook van zichzelf niet zo angstaanjagend. Het enge aan deze zombies is meer de situaties die zij kunnen veroorzaken, hoe dat het verhaal beïnvloed en wat voor keuzes je daardoor moet maken. Je zal waarschijnlijk niet trillend in je bed van angst liggen na het zien van deze zombies.

  Het meisje

  De eerste overeenkomst die je tussen de twee belangrijkste meiden in deze game zult zien is dat ze allebei ontzettend geliefd zijn bij het publiek. Verder zitten er grote verschillen tussen deze twee, dus waarom zouden ze nou eigenlijk allebei zo geliefd zijn? Beiden meisjes zullen je laten lachen en misschien zelfs laten huilen. Bij allebei zie je in de game hoe ze naar een nieuw soort vaderfiguur zullen groeien.

  Ellie uit The Last of Us is een eigenwijze, nieuwsgierige tiener die niet alleen bijzonder is vanwege het feit dat ze immuun is voor het Cordyceps virus. Ze is daarbij namelijk ook een badass die er niet over twijfelt om een mes in andermans nek te steken als ze een bedreiging vormen voor haar of reismaatje Joel.

  Ze is opgegroeid in deze wereld vol zombies en slechte mensen en kan daardoor wat verhard overkomen. Toch heeft ze naast deze soms wat agressieve karaktertrekken een flinke dosis humor bij zich, en maakt de liefde die zij toont de door zombies overgoten wereld een stukje mooier.

  Clementine daarentegen is nog echt een klein meisje. Ellie is opgegroeid in de wereld vol met zombies en slechte mensen, maar Clementine heeft haar eerste levensjaren in de normale wereld meegemaakt en moet nu wennen aan het feit dat dit nooit meer hetzelfde zou zijn.

  Ze moet op een jonge leeftijd ineens leren leven zonder haar ouders en houdt zich daarbij vast aan Lee, die haar beschermt en leert te overleven. Je zou denken dat iemand die zoveel zorg nodig heeft het lastig maakt om te overleven in zo’n harde wereld, maar Clementine is regelmatig het lichtpunt in de donkere wereld waar Lee zich nu in bevindt.

  Emotioneel beschadigde mannen

  Deze games zijn fan emotioneel beschadigde mannen. Het kan ontzettend prettig zijn om te zien dat een hoofdpersonage fouten kan maken en egoïstisch kan zijn. Door een stukje menselijkheid in een karakter raak je toch meer verbonden met het verhaal, dan wanneer de hoofdpersoon alles perfect doet.

  Joel werd al beschreven als een afstandelijke en strenge man, maar dit werd erger nadat zijn dochter Sarah in zijn armen stierf aan het begin van de zombie apocalyps. Hierna kon Joel alleen nog maar denken aan overleven.

  Hij heeft vreselijke dingen gedaan om in leven te blijven waar hij niet trots op is, maar het ziet er ook niet uit alsof hij er heel erg spijt van heeft. Zijn gevoel voor leven in plaats van overleven komt een beetje terug als hij een band krijgt met Ellie, hoewel hij er eerst helemaal geen zin in had om als oppas te gaan spelen.

  Lee komt over als een normale, sympathieke man als je de eerste scène van de game even weg zou laten. Aan het begin zie je namelijk dat Lee in een politieauto wordt afgevoerd omdat hij de man waar zijn vrouw mee vreemd ging heeft vermoord.

  Als geluk bij een ongeluk krijgt Lee een tweede kans op het leven buiten de gevangenis door het begin van de zombie apocalyps. Hoe Lee is, kan jij met de keuzes die je maakt tot op een zekere hoogte bepalen, maar het feit dat hij Clementine vanaf het begin af aan al niet achter zou kunnen laten zegt er genoeg over dat zijn hart op de goede plek zit.

  Gameplay

  De gameplay van deze games zijn wel heel erg verschillend van elkaar. Bij The Walking Dead moet je zelf keuzes maken om vooruit te komen in de game, terwijl je bij The Last Of Us eigenlijk alleen maar de keuze hebt of je af en toe een dialoog wil volgen ja of nee (en of je Ellie graag een High Five zou willen geven).

  In The Last Of Us zul je vooral veel actie moeten ondernemen. Daarmee bedoelen we ook echt actie, schiet de zombies en de jagers maar af. Het is veel lopen van A naar B waar je tussendoor veel bij moet vechten en sluipen. Verder moet je ook zorgen dat je genoeg spullen hebt waarmee je bijvoorbeeld Molotov cocktails, gezondheidskits en mesjes kunt maken.

  In The Walking Dead moet je puzzels oplossen en moeilijke keuzes maken. Dit gaat over keuzes of Lee zijn naam vertelt ja of nee, maar ook over de keuze of iemand dood gaat of niet. Zou je iemands been eraf zagen als je niet weet of het zijn leven zal redden? Wie krijgt er te eten en wie niet? Als er twee mensen dood dreigen te gaan, wie red je dan? Dingen die na het spelen nog wel even in je hoofd blijven hangen.

  De regering na het begin van de apocalyps

  Er is nog een heel erg groot verschil in onze The Walking Dead vs The Last of Us. Waar is de regering in de game? Wat doen de rest van de overlevenden, waar gaan ze heen?

  In The Last Of Us is er een opvallende tijdssprong gemaakt van 20 jaar. De regering is overduidelijk aanwezig, aangezien er een quarantaine zones zijn waar de meeste overlevenden nu wonen. Ook kunnen we veel van de regering zien als soldaten kogels in je proberen te schieten. Om te voorkomen dat de infectie verder verspreid mogen de mensen in de quarantaine zone namelijk niet uit de quarantaine zone komen, driemaal raden waar je heen moet in de game.

  Waar is de regering in The Walking Dead? Dat is een hele goede vraag, dit weet niemand. Als ze er zijn, heeft de game in ieder geval enorm goed zijn best gedaan om ze te ontwijken. De enige vorm van regering die je ziet in de game is de politieagent die Lee aan het begin naar de gevangenis rijdt. We vinden ze niet meer na het begin van de zombie apocalyps, terwijl je zou verwachten dat ze de boel nog wel een beetje zouden proberen te redden. Dat viel in The Walking Dead blijkbaar heel snel uit elkaar.

  Het moraal

  Als je naar dit hebt doorgelezen dan zou je denken dat het moraal van dit verhaal is dat emotioneel beschadigde mannen een meisje als hun dochter kunnen gaan zien. Maar er zit toch een redelijk verschil in de lessen die we aan het einde van de games zien.

  Bij Joel zien we dat Ellie hem weer opnieuw heeft geleerd om zo zielsveel van iemand te houden. Ondanks dat we zien dat hij semi zijn best heeft gedaan om beter te zijn dan in zijn jagerstijd, zien we aan het einde een eigenlijk hele egoïstische daad wanneer hij Ellie weghaalt bij de Fireflies. De gehele game ben je eigenlijk bezig om Ellie daar te brengen, zodat zij de apocalyps kan stoppen. Maar als Joel merkt dat hij dan weer het enige waar hij van houdt zou moeten verliezen, kiest hij voor zichzelf. De wereld had te veel van hem afgepakt en hij was zeker niet van plan om het laatste dan gewillig weg te geven.

  Met Lee is dit een heel ander verhaal. Net zo graag als Joel wilt hij dat Clementine in leven blijft, maar hij weet al dat ze niet samen zullen overleven omdat hij gebeten is. Dus Lee zet door en zorgt ervoor dat hij in leven blijft totdat hij zeker weet dat ze veilig is. Dit einde is een echte hartenbreker en heeft voor veel tranen gezorgd. Aan het einde heb je de keuze of Clementine je doodschiet of achterlaat om een zombie te worden. Beiden eindes zijn even verdrietig, maar het is wel de eerste keer dat Clementine echt leert om gedag te zeggen van iemand van wie ze houdt.

  The Walking Dead vs The Last Of Us

  The Walking Dead vs The Last Of Us. Het is moeilijk om te zeggen dat de een van de ander zou winnen omdat ze allebei ontzettend goede games zijn. Ook zijn de games op een bepaalde manier te verschillend om te zeggen dat er een beter is. Mocht je een paar tranen op de loop willen zetten en wil je compleet in een game worden gezogen? Dan zou je deze games moeten spelen, als je ze nog niet gespeeld hebt natuurlijk.

  The Last of Us

  Verkijgbaar vanaf 14 june 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.