The Walking Dead recap - seizoen 1 tot en met 4

  Na maanden is het dan zover: het vijfde seizoen van The Walking Dead is begonnen! Omdat het een tijdje geleden is dat de serie begon, hebben we een samenvatting voor je gemaakt van alle seizoenen. Zo heb je ze weer helemaal op een rijtje en ben je optimaal voorbereid op een vijfde seizoen zombies, actie en drama. Wees gerust, we blikken terug op de eerste vier seizoenen, dus over vijf gaan we niks spoilen.

  Uiteraard bevat dit artikel GIGANTISCHE SPOILERS, dus pas op!

  Seizoen 1

  In het eerste seizoen volgen we Rick’s zoektocht naar zijn vrouw en zoontje. Enigszins traag komt de serie op gang, want als bankhangende chipseter weet je allang dat er iets onguurs over de wereld wandelt. Toch duurt het nog wel even voordat we de eerste zombies tegenkomen, met enkele cheesy momenten als gevolg (dat ding in de tank, serieus?!). Rick vindt uiteindelijk zijn vrouw, zoontje en beste vriend Shane (die inmiddels verliefd is op Rick’s vrouw Lori). Een klassieke liefdesdriehoek. Lijkt wel een beetje op GTST met zombies!

  Walking Dead Seizoen 1

  Samen met de overige overlevenden, één grote groep, trekken ze erop uit, op zoek naar het CDC. Het CDC is het Amerikaanse centrum dat handelt als er een ziekte uitbreekt. Als de Spaanse griep voor een epidemie had gezorgd, dan zat het CDC erachteraan. Hetzelfde dus bij de zombies. Binnenin het centrum werkt een dokter aan een tegenmiddel voor de zombieziekte. Via hem komen we ook achter de grootste spoiler: iedereen is besmet met zombieritis. Als je doodgaat, dan verander je in zo’n wandelend lijk. Zombies breken het CDC in en de dokter blaast de tent op als Rick en zijn groep uit het centrum zijn onsnapt.

  Seizoen 2

  In seizoen twee blijft de groep naar een geschikte locatie zoeken. Die lijken ze te vinden bij Hershel, een oude man met een boerderij. Samen met zijn drie dochters runt hij de zaak. Rick’s groep krijgt van Hershel toestemming om er even te blijven, maar niet te lang. Toch weet de self proclaimed leider van de groep met Hershel te praten en neemt hij ze voor lief op de boerderij. In het tweede seizoen gebeurt er eigenlijk niet zo bijster veel. Ja, Lori raakt zwanger en de liefdesdriehoek begint irritante vormen aan te nemen, maar daar blijft het bij. Er gaan wat mensen dood, waaronder Shane, maar pas in de laatste aflevering barst de hel echt los.

  Walking Dead seizoen 2

  De boerderij wordt overlopen door zombies en de groep vlucht, wel gesplitst. Alleen Andrea, een enigszins vergeetachtig en dom personage naar de mening van ondergetekende, blijft achter en wordt in het bos gered door een stoere, samurai zwaaiende chick genaamd Michonne. Dan rollen de credits over het scherm en mag je weer een jaar wachten voordat je weer een zombie op je beeld ziet.

  Seizoen 3

  Het derde seizoen vertelt hoe de groep een gevangenis aantreft. Daar treffen ze ook nog wat oud-gevangenen aan, van wie sommigen kwade bedoelingen hebben. Er ontstaat dan een soort Mexicaanse stand-off: Rick en zijn groep, tegenover de gevangen, terwijl de bijtende zombies ook nog meedoen. Toch weet de groep de slechteriken uit te schakelen en mogen de andere gevangenen, die wel oké zijn, joinen. Lori blijkt zwanger te zijn en sterft uiteindelijk bij de bevalling. Rick raakt hier aardig verknipt van en de groep begint te twijfelen aan zijn leiderschap.

  Walking Dead seizoen 3

  Andrea en Michonne zijn er ook nog en treffen een dorpje aan genaamd Woodbury. Op het eerste gezicht een vredelievende stad, die omringd is met stalen wanden, prikkeldraad en hout, zodat er geen zombies in kunnen. De baas daar is de Governor. Vanaf het begin af aan weet je dat er iets mis is met de man en dat blijkt ook: in de latere afleveringen blijkt hij een egomaniakale moordenaar te zijn, die de stad niet secuur genoeg vindt. Hij wil de gevangenis waar Rick en zijn groep zitten. Na een mislukte aanval draait hij dan ook door en schiet vrijwel zijn hele dorp dood. Ook Andrea legt uiteindelijk het lootje en daar eindigt het seizoen.

  Seizoen 4

  Na een periode van rust breekt er een virus uit in de gevangenis, waardoor er nieuwe spanningen ontstaan. Carol besluit Karen af te schieten om iedereen te beschermen, maar dat maakt haar niet populairder. Een klein team gaat op zoek naar medicijnen en vindt deze dan ook. De Gouvenor is na zijn mislukte aanval op de gevangenis verlaten door zijn groep en gaat nu bebaard door het leven. Bij een confrontatie met zijn voormalige partner Martinez besluit hij hem te vermoorden en loopt Michonne en Hershel tegen het lijf. Deze worden door hem gegijzeld, waarna hij Hershel onthoofd. Er breekt een oorlog uit tussen de twee kampen, die de Govenor niet overleefd.

  Walking Dead seizoen 4

  Na deze strijd valt Ricks groep uiteen, waarna ze allemaal op zoek gaan naar de Terminus, een ogenschijnlijk veilige haven. We zijn inmiddels aangekomen bij de tweede helft van het seizoen, die vergeleken met het actievolle eerste deel flink wat vaart verliest. We leren meer over de karakters en hun relaties met elkaar. Beth wordt ontvoerd, Carol dood een psychisch gestoord meisje en we leren drie nieuwe karakters kennen: Abraham Ford, Rosita Espinosa en Dr. Eugene Porter. Zij zijn onderweg naar Washington omdat zij een oplossing hebben voor de uitbraak; de rest blijft geheim. Uiteindelijk is de groep weer compleet en arriveert bij de Terminus. Dit blijkt geen veilige haven te zijn en zij worden gevangen genomen door (zeer hoogstwaarschijnlijk) kannibalen. Tyseese, Carol en Ricks baby zijn nog niet bij de Terminus aangekomen en de kans is groot dat zij de groep kunnen redden.

  En nu eindelijk seizoen 5

  En dan hebben we weer lang genoeg gewacht en zijn we alweer toe aan de eerste aflevering van het vijfde seizoen. Om alvast een klein spoilervrij stukje vrij te geven: het begint direct in de Terminus; geen gezeik met flashbacks of dat soort ongein.

  Om ze allemaal even op een rijtje te zetten: Met deze hoofdkarakter beginnen we het seizoen:

  • Rick
  • Carl
  • Daryl
  • Glenn
  • Maggie
  • Michonne
  • Carol
  • Sgt. Abraham
  • Beth
  • Tyreese
  • Sasha
  • Bob
  • Eugene
  • Tara
  • Rosita
  • Gabriel
  • Judith

  Meer gaan we niet zeggen, want dan krijg je spoilers en die wil je natuurlijk niet. Vanaf deze week is het dus weer aan met elke maandag een nieuwe aflevering The Walking Dead op Fox.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.