Terrorisme in films - Nagelbijten geblazen

Article
dinsdag, 24 oktober 2017 om 12:31
xgn google image
Terrorisme is momenteel helaas een bekend fenomeen binnen de huidige maatschappij. Ook films spelen hierop in. Niet alleen die met over de top actie, maar ook met films met een goed verhaal. In deze lijst over terrorisme in films geven wij je tien suggesties!

10. The Wind That Shakes The Barley

Niet alle films over terrorisme gaan over conflicten van de afgelopen decennia. De Ierse film The Wind That Shakes The Barley is dan ook een goed voorbeeld van terrorisme in films van een periode daarvoor, namelijk de Ierse burgeroorlog.
In de film zien we Cillian Murphy in de huid kruipen van Damien O’Donovan en het samen met zijn broer opnemen tegen de Britse heerschappij over Ierland. Naarmate meer vrienden van de broers sterven, wordt de strijd steed bloederiger.
Als het conflict dan plots tot een einde lijkt te komen en de Ieren deels zelf hun land mogen regeren, ontstaat er een strijd tussen de broers. De acties van de IRA verschuiven zich steeds meer richting de ‘foute’ Ieren. Een emotionele film, maar zeker een aanrader!
120250

9. The Hurt Locker

Bij de gruwelijkheden van het moderne terrorisme denken de meeste mensen meteen aan de zelfmoordaanslagen in het Midden-Oosten. In de film The Hurt Locker (met Jeremy Renner in de hoofdrol) komt dat thema de hele film terug als je het verhaal van sergeant William James volgt.
Deze onderofficier heeft namelijk als taak het ontmantelen van explosieven in Irak ten tijde van de oorlog begin deze eeuw. Met onder andere bermbommen, boobytraps en bomvesten valt er genoeg te ontmantelen en is elke dag een hindernis om te overwinnen.
Vooral de kalmte waarmee James om lijkt te gaan met de dagelijkse taken en gevaren, wordt gedurende de film steeds duidelijker in beeld gebracht. Want hoe kan het dat iemand plezier lijkt te beleven aan de gedachte dat hij elk moment dood kan gaan. Een ijzersterke film op plaats negen in de lijst met terrorisme in films.
120251

8. Standard Operating Procedure

De naam Abu Ghraib zal bij de meeste mensen bekend zijn. De foto’s die opdoken van Amerikaanse militairen die de gevangenen mishandelden en vervolgens poseerden en foto’s namen, werden in 2003 wereldnieuws.
De gevangenen zaten in Abu Ghriab op verdenking van terrorisme en dus was er weinig controle op de activiteiten binnen de gevangenismuren. De documentaire Standard Operating Procedure legt de gebeurtenissen naast elkaar en behandelt stapsgewijs hoe het zo erg mis kon gaan. En natuurlijk de reactie op de foto’s en de gevolgen voor hen die in de foto’s stonden.
120252

7. Bloody Sunday

Voor de nummer zeven in deze lijst over terrorisme in films nemen we je wederom mee naar Ierland; Noord Ierland om precies te zijn. Deze keer in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Want ook toen was het raak tussen de Britten en Ieren.
In de documentairefilm wordt de protestmars in Derry vanuit meerdere oogpunten gevolgd. Een gebeurtenis die de geschiedenisboeken in zal gaan als de optocht waarbij dertien mensen dood werden geschoten door Britse troepen.
Dit wakkerde het geweld in Noord Ierland nogmaals aan, aangezien het voor de IRA een bevestiging was dat de Britse overheersing alleen maar voor bloedvergieten zorgde. Dat zorgde weer voor wraak vanuit de IRA en zo bleef het conflict lange tijd bestaan. Een sterke film met veel ooggetuigen en betrokkenen die een rol vervullen.
120253

6. World Trade Center

De gebeurtenissen op 11 september 2001 staan bij veel mensen in het geheugen geschrift. Vliegtuigen die zich in de twee torens boorden, waarna deze compleet instortten. De film World Trade Centrer speelt zich op die bewuste dag af.
Een film die de gebeurtenissen van die dag wel voorbij laat komen, maar niet inzoomt op de aanval zelf. De film gaat namelijk over het overleven van zij die onder het puin van de torens terecht zijn gekomen. Een andere insteek dan de meeste andere films en daarom zeker een aanrader.
120254

5. The Baader Meinhof Complex

De jaren tachtig van de vorige eeuw waren rumoerige tijden in Europa. Ook bij de oosterburen waren moordaanslagen en bomaanslagen geen onbekend fenomeen, toen de Rote Armee Fraktion daar huishield. In de film The Baader Meinhof Complex wordt een (geromantiseerd) beeld gegeven van de terroristische organisatie.
Want hoe een klein groepje Duitse studenten uit kon groeien tot beruchte terroristen die rijkelijk bloed lieten vloeien, is een verhaal op zich. Het sterke acteerwerk van Moritz Bleibtreu als Andreas Baader zorgt voor een ontzettend sterke film. Zeker een suggestie voor geïnteresseerden van terrorisme in films.
120255

4. Unthinkable

Stel: iemand geeft aan dat hij drie bommen heeft geplaatst in een grote stad en bij nader onderzoek blijkt dat het goed mogelijk is dat het gaat om explosieven met radioactief materiaal. Hoe ver ga je als regering om erachter te komen waar de bommen liggen?
In de film Unthinkable blijkbaar heel ver. Samuel L. Jackson krijgt namelijk carte blanche om de terrorist in kwestie aan het praten te krijgen. Uiteraard niet officieel, want dat zou slecht zijn voor het imago van de Verenigde Staten.
Hoewel de film het niet heel serieus neemt met het verstrijken van tijd, raakt het wel een gevoelige snaar. Want met de martelpraktijken in bijvoorbeeld Guantánamo Bay nog vers in het geheugen, is het de vraag hoe ver je mag gaan om iemand het achterste van zijn tong te laten zien?
120256

3. United 93

Wederom een film over de gebeurtenissen op 11 september 2001. Deze keer vanuit het oogpunt van de inzittenden van vlucht United 93. Terwijl andere vliegtuigen worden gebruikt om zich in de Twin Towers en het Pentagon te boren, krijgen de passagiers door dat ook hun vlucht gebruikt gaat worden om veel slachtoffers te maken.
Dat het vliegtuig niet op de beoogde plek neerstort is bekend, maar hoe het er tijdens de vlucht aantoegaat, wordt in de film duidelijk. Hoe de film afloopt moet je zelf maar zien, maar als we het hebben over terrorisme in films dan kan United 93 niet ontbreken in de lijst met aanraders.
120257

2. The Road to Guantánamo

Op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn met alle gevolgen van dien. Het overkwam drie Britse mannen die voor een bruiloft afreizen naar Pakistan en na een uitstapje verdwaald raken in Afghanistan.
Terwijl de mannen proberen terug naar Pakistan te komen, krijgen ze een lift aangeboden door een aantal Taliban leden. Nog voordat ze überhaupt een paar kilometer verder zijn, wordt hun lift staande gehouden door regeringstroepen, die het hele gezelschap uitlevert aan de Amerikanen.
Dankzij hun Pakistaanse roots worden de drie Britten binnen mum van tijd bestempeld als vijandige strijders en worden ze via gevangenissen naar de terroristengevangenis Guantánamo Bay gebracht, om daar stelselmatig mishandeld te worden.
120258

1. Zero Dark Thirty

De meest gezochte man wist bijna tien jaar lang uit handen van de autoriteiten te blijven. Totdat de Amerikanen na een lange zoektocht Osama Bin Laden op het spoor komen en tot een gerichte actie overgaan.
Zero Dark Thirty gaat over de zoektocht naar Bin Laden en de actie waarbij hij vervolgens wordt doodgeschoten. Weliswaar op sommige punten een tikkeltje aangedikt, toch weet de film wel een goed beeld te geven van hoelang de operatie heeft geduurd. Een aanrader voor liefhebbers van terrorisme in films!

Terrorisme in films – Jullie favorieten!

Deze lijst bevat tien suggesties voor films met als terrorisme als thema. Geen gigantische gedramatiseerde films waarbij Amerikanen de held uithangen, maar vooral sterke films waarbij het verhaal de hoofdrol speelt. Mocht jullie favoriet er niet tussen staan, laat het dan weten in de comments!