Terraria: Graaf, vecht, ontdek, bouw!

Article
donderdag, 21 juli 2011 om 18:30
xgn google image
Vrijwel iedereen kent het populaire Minecraft wel. Een spelletje waarin je kunt doen en laten wat je wilt. Inmiddels is er ook een 2D-variant beschikbaar in de vorm van Terraria.
En om de leegte op XGN wat op te vullen - waar blijven de mooie releases? - hebben wij besloten om maar eens van zowel Minecraft al Terraria een special te schrijven. Vandaag kunnen jullie lezen wat Terraria precies is en wat je allemaal kunt doen, maken, verzamelen en verslaan. Terraria draait volledig om het bouwen en slopen van je eigen wereld.
Hak, bouw, sloop
De werelden van Terraria bestaan daarom dan ook uit enorme landschappen, welke je volledig door kunt spitten. Want zowel boven als onder de grond is er enorm veel te beleven en je kunt doen en laten wat je wilt. Terraria biedt dan ook voor ieder wat wils. Zo kun je ervoor kiezen om een mooi huis te bouwen, monsters af te slachten of een vrijwel oneindig lange tunnel te graven. Maar wat wel enorm belangrijk is, is dat je een veilige plek hebt waar je je kunt verbergen voor de uiteenlopende vijanden.
Beginnershandleiding
Doordat Terraria alleen digitaal verkrijgbaar is, zit er geen handleiding bij het spel. Daarom hebben wij voor jou een kleine handleiding gemaakt zodat je de eerste nacht in Terraria gaat overleven, gegarandeerd. Want het eerste wat je in de game moet doen is een huis bouwen. Allereerst ga je een mooie locatie zoeken waar je je huis wilt bouwen. Dit kan ondergronds zijn, naast een meertje of misschien wel op een vliegend eiland. Een huis moet voldoen aan een aantal punten voordat het echt als een huis wordt gezien. Want pas als je een echt huis hebt, komen er diverse handige Non-Playable Characters in wonen. Die punten zijn wel te kennen:
  • Het huis is voorzien van muren en een achtergrond, daarbij gelden 'Dirt' en dergelijke substanties niet als een geldig bouwmateriaal.
  • Slechts 50 procent van de vloer mag bestaan uit 'Wooden Platforms'.
  • Er is een tafel en werkbank aanwezig.
  • Er zijn deuren aanwezig en iedere NPC wil een eigen deur.
  • Er is een vorm van licht aanwezig, dit kan via een fakkel, kaars of enige andere vorm van licht.
  • Een kamer binnen je huis moet minimaal tien blokjes breed zijn en zes blokjes hoog voordat een NPC erin komt.
De producten die je nodig hebt om een huis te bouwen vindt je overal in de wereld. Voor beginnende spelers is het verstandig om te beginnen met een huis van steen of hout. Naarmate je steeds krachtiger wordt, kun je de stenen vervangen voor zilver of misschien wel goud!
Verzamel je grondstoffen en bouw
Terraria kent namelijk een grote variatie aan grondstoffen. Zo zijn er diverse edelmetalen, maar ook hout, zand en klei. Vrijwel alles in deze game is te gebruiken om iets van te maken om zo je personage of je huis te verbeteren. Zo kun je van hout een werkbank maken, om vervolgens met de werkbank een oven te maken waarmee je weer je edelmetalen kunt smelten. Maar uiteraard heb je wel een aanbeeld nodig om van je goudstaven een mooi zwaard te maken.
Omdat er veel grondstoffen in Terraria te vinden zijn, zijn er ook heel erg veel spullen die je kunt maken. Zo blijft het niet alleen bij wapens en uitrustingen, maar ook allerlei items die je goed kunt gebruiken om de wereld te verkennen. Want wat dacht je van een Grappling Hook waarmee je jezelf omhoog kunt trekken? Of een vissenkom die je op je hoofd kunt zetten? Er zijn talloze mogelijkheden, mits je het juiste gereedschap en de correcte grondstoffen hebt.
Ontdek
Heb je een huis, een mooi zwaard en een degelijke uitrusting? Dan is het tijd om de wereld te ontdekken. Want er zijn ook items te verzamelen die je het leven een stuk gemakkelijker maken en die alleen te verkrijgen zijn door op avontuur te gaan. Daarom zijn er diverse gebieden te vinden in Terraria.
Deze gebieden hebben allemaal een eigen stijl en bijpassende vijanden. Zo vindt je ondergronds vooral skeletten en vleermuizen, terwijl je in de jungle vleesetende planten en wespen ziet. Daarnaast heeft ieder gebied ook zijn eigen grondstoffen, waardoor je soms gedwongen wordt om een gebied in te gaan.
Maar de beste items en grondstoffen kun je toch wel via de diverse bazen verzamelen. Deze bazen kun je op verschillende manieren triggeren en het spel verwacht dan ook dat je erop voorbereid bent. Zo zul je de eerste keer overweldigt worden door een groot vliegend oog, waarmee je de grootste moeite zult hebben om hem te verslaan. Hetzelfde geldt voor de overige bazen, die je overal achterna volgen nadat je ze opgeroepen hebt.
Samenspelen
Terraria kent ook een multiplayer, hoewel deze een stuk magerder is dan die van Minecraft. Want ondanks dat je de wereld helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen, is het niet mogelijk om zelf vijanden op bepaalde plekken neer te zetten. Wel is het enorm leuk om samen aan je huisje te werken, die ene diepe grot te onderzoeken of die ene lastige baas eens flink af te maken.
Genoeg op het programma
Heb je inmiddels heel je wereld ontdekt? Dan bieden de updates die op het programma staan je ongetwijfeld genoeg plezier. De ontwikkelaar van het spel, Re-Logic, is namelijk druk bezig om een hele waslijst aan toevoegingen in het spel te implementeren, geheel gratis. Zo kun je in de toekomst ondermeer het volgende verwachten:
  • Player vs. Player server, waarin je het tegen andere spelers op kunt nemen in diverse speelmodi. Het leuke hieraan is dat iedere server een compleet eigen level heeft.
  • Nieuwe gebieden om te ontdekken zoals alternatieve dimensies en buitenaardse planeten.
  • Groeperingen die hun eigen stadje bouwen in jouw wereld. Je kunt dan aanvallen als ze zwak zijn of ze juist heel sterk laten worden voor een echte uitdaging.
  • Vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en andere soorten rampen.
  • Seizoenen, waardoor er geheel nieuwe speelmogelijkheden beschikbaar worden.
Grafisch een kwestie van smaak
Zoals je misschien al hebt gezien is Terraria geen mooie game. Het spel is namelijk volledig weergeven in 2D en ook nog eens in de stijl zoals we die kennen van de Super Nintendo. Vind je de graphics niets en wil je daarom de game niet kopen? Jammer joh, je loopt een mooie game mis. Want de simplistische stijl is enorm functioneel als het aankomt op bouwen van grote dingen of het uithakken van een lange gang.
Is Terraria wat voor jou?
Zoals je hebt kunnen lezen, is Terraria een game waarin je kunt doen en laten wat je wilt. Er is zoveel te doen maar ook weer niet. Je maakt dan ook je eigen wereld en je eigen verhaal. De kracht achter Terraria is dat het spel je creativiteit op de proef stelt en dat het spel enorm verslavend is. Terraria slurpt dan ook enorm veel uren van je tijd op. Vaak zul je denken 'nog 5 minuutjes' maar ben je toch weer een uur kwijt omdat je 'nog even snel' dit of dat moest doen.
Voor de tien euro die je voor Terraria neerlegt zul je dan ook genoeg speelplezier beleven, wellicht zelfs meer dan die consolegame waar je zestig euro voor betaald. Hier op XGN is het Terraria virus dan ook goed merkbaar.