Surround sound op PS5 instellen doe je zo!

Article
maandag, 24 oktober 2022 om 15:00
pexels kerde severin 5961235f1632836754
De PlayStation 5 begint steeds meer games te krijgen die een daadwerkelijke next-gen-ervaring bieden. Denk aan Gotham Knights, God of War Ragnarok en nog vele andere toppers die in het verschiet liggen. Dan wil je natuurlijk wel goede audio hebben en dat gaat lang niet altijd via een headset. Surround sound op PS5 instellen doe je met deze gids gemakkelijk.
Een surround sound setup maken voor in huis wordt steeds goedkoper. Tal van fabrikanten maken speakers en soundbars die met elkaar kunnen praten en daardoor surround sound kunnen creëren. Bij Sonos doe je dit bijvoorbeeld via een Sonos Beam/Arc in combinatie met twee Sonos One-speakers. Om een prachtige surround sound ervaring te ontvangen op je PlayStation 5 moet je alleen wel wat extra stappen ondernemen.

Waarom surround sound op PS5?

Het klinkt niet heel spectaculair, maar surround sound voor je games is onwijs fijn. Hierdoor kun je vijanden gemakkelijk horen en aan het geluid herkennen waar de vijanden zich bevinden. Tegenwoordig kun je dit gemakkelijk doen via een headset als de PS5 Pulse 3D Audio headset, maar een koptelefoon kan bij lange speelsessies irriteren.
Gelukkig wordt het creëren van een surround sound setup in de woonkamer goedkoper en kun je via deze route gemakkelijk games nog beter ervaren. Voor shooters is het extreem handig, terwijl horrortitels als The Last of Us Part 1 een stuk enger worden doordat je precies hoort waar de clickers zich bevinden.
De PlayStation 5 ondersteund zowel 5.1 als 7.1 surround sound, ongeacht of je een AV-ontvanger gebruikt met externe speakers of een soundbar met extra speakers. Dat is belangrijk, want de PS5 heeft standaard ook een Soundbar-modus. Deze moet je bij het instellen van surround sound vermijden.
the last of us part 1 remakef1672920524

Surround sound op PS5 instellen

Wel is het belangrijk om te weten waar je deze instellingen kunt vinden. Om een completere geluidservaring op PlayStation 5 in te stellen, moet je eerst naar het Instellingen-tabje afreizen. Vervolgens is in een oogopslag het Geluid-menu zichtbaar. Ga naar dit tabblad en open het. Scroll vervolgens naar het Audio Output-menu.
Eenmaal in het juiste menu reis je af naar HDMI Apparaat Type. Deze stel je in op AV-versterker (ofwel AV amplifier). Door dit te doen, speel je als het ware nieuwe instellingen vrij in het Audio Output-menu. Hiermee kun je het aantal speakers dat je hebt instellen, net als de positie waar de speakers in je woonkamer staan. Stel dit nauwkeurig af om de meest accurate geluidservaring te krijgen van de game.
Als laatste moet je in het Audio Output-menu nog naar de bodem scrollen. Hier vind je een optie om het Audioformaat (Prioriteit) in te stellen. Stel deze in op Linear PCM als je ontvanger of soundbar via een HDMI-kabel verbonden is. Wie via een optische kabel of HDMI ARC zijn systeem heeft verbonden, moet zelf zijn audio goed nalopen. In dat geval kan het zijn dat Dolby of DTS het beste werken.
ps5 liggendf1653392944

DVD en Blu-Ray instellingen

Om de setup compleet te maken, is het ook nog van belang om een Blu-Ray of DVD af te spelen. Dit geldt uiteraard alleen voor gebruikers met een Disk-editie van de PlayStation 5. In sommige gevallen werkt surround sound namelijk niet gelijk. Als dat het geval is, zijn er simpele stappen te ondernemen voor een oplossing.
Wanneer je het menu ophaalt bij het afspelen van een film, moet je naar de Instellingen-knop navigeren. Klik hierop om een aantal opties tevoorschijn te toveren, waaronder Audioformaat. Wijzig deze naar Bitstream en de problemen moeten opgelost zijn. Deze instelling slaat op voor toekomstige films en dus is je PS5 startklaar voor optimale surround sound.

Populair Nieuws