Het overzicht van de streamingdiensten in Nederland - Oorlog in streamingland

  Als Nederlanders hebben wij het maar druk als het aankomt op de verschillende streamingdiensten in Nederland. Inmiddels is er een ware oorlog uitgebroken als het gaat om waar jouw geld naartoe gaat. Gelukkig hebben wij een overzicht van de verschillende streamingdiensten in Nederland.

  Voordat we beginnen met het overzicht van de streamingdiensten in Nederland is het handig om te weten dat we niet alle streamingdiensten hebben opgenomen in deze lijst. We hebben hier een selectie gemaakt van de grootste diensten met een variatie in het aanbod, waardoor je geen specialistische diensten op deze lijst gaat vinden.

  Amazon Prime Video

  Prijs: 6,00 euro per maand
  Beschikbaar op iOS, Android, Fire-tablet, Apple TV, PS4, Xbox One, browsers

  We trappen dit overzicht met de streamingdiensten in Nederland af met de goedkoopste dienst in deze lijst, namelijk Amazon Prime Video. De Amazon-dienst kun je voor een zacht prijsje toevoegen aan je lijst van abonnementen. Je hoeft namelijk alleen maar Amazon Prime te nemen, waardoor je ook gelijk Prime Video krijgt.

  Eigenlijk zitten er dus nog veel meer voordelen aan het nemen van Prime Video, zoals gratis bezorging in Nederland, kortingen op producten en nog veel meer. Zo krijg je ook een Twitch Prime-abonnement, waarmee je een streamer kunt ondersteunen.

  Toch moeten we niet vergeten waar het om gaat in deze lijst, namelijk het aanbod van Prime Video. Waar deze een aantal fantastische series bevat (denk aan The Grand Tour en The Man in the High Castle), is het aanbod wel wat karig. Zo is het filmaanbod vrij oud en zijn de series ook al wat gedateerd. Een ander nadeel van Prime Video is dat niet alles Nederlands is ondertiteld en dat de layout van Prime Video niet zo mooi in elkaar steekt. Het grootste probleem is namelijk dat je niet via Chromecast kunt streamen en dat er in de app soms reclame wordt gemaakt, terwijl je een abonnement hebt op de service.

  Disney+

  Prijs: 6,99 euro per maand
  Beschikbaar op iOS, Android, Apple TV, Chromecast, PS4, Xbox One, browsers

  De volgende van dit lijstje met streamingdiensten in Nederland is tevens de nieuwste service, namelijk Disney+. De dienst is nog tot en met 11 november volledig gratis te gebruiken, waarna deze 6,99 euro per maand gaat kosten (of 69,99 euro op jaarbasis). In ruil daarvoor krijg je een kindvriendelijk aanbod dat op het moment nog vooral gericht is op nostalgie voor volwassenen of kinderen tot een jaar of zestien.

  Je hebt dan wel een groot deel van de catalogus die Disney te bieden heeft, maar je ziet ook al snel dat deze niet erg op volwassenen gericht is. De films en series die daar het meest bij in de buurt komen zijn die van Marvel en Star Wars. Van beide staat dan ook bijna alles op de service, maar dat kan best nog gezien worden als weinig.

  Het gros komt dan ook uit de portefeuille van Disney zelf, de Pixar-films en een selectie van documentaires en series van National Geographic. Hier staan dan ook flink wat pareltjes tussen, maar voor wie ook wel wat anders wil dan zoetsappig plezier is het toch slim om te overwegen of Disney+ wel de juiste keuze is.

  De service is wel één van de goedkopere diensten en wanneer je gebruikmaakt van de dienst met vier personen betaal je nog minder. Je kunt via de service immers met vier apparaten tegelijkertijd streamen en dat kan ook nog eens in 4K HDR, iets wat bij concurrenten veel meer kost. Bij Netflix betaal je daar bijvoorbeeld 13,99 euro per maand voor.

  Netflix

  Prijs: vanaf 7,99 euro per maand
  Beschikbaar op iOS, Android, Apple TV, Smart TV, Chromecast, PS4, Xbox One, browsers

  Nu we het toch over Netflix hebben, kunnen we net zo goed doorgaan naar de volgende streamingdienst in Nederland op deze lijst. De dienst die altijd trots voorop liep, is de volgende dienst op deze lijst en is in Nederland tevens de meest gebruikte dienst. Dat is dan ook niet zo gek, want Netflix werd immers marktleider doordat het zover op de competitie vooruit liep.

  Daar lijkt de laatste tijd alleen steeds sneller verandering in te komen, want Netflix verliest bij bosjes haar huidige aanbod. Waar het jarenlang kon pronken met een uitgebreid aanbod van verschillende series die men graag weer wilde zien, neemt datzelfde aanbod steeds sneller af. Andere bedrijven zien kansen, waaronder Disney, en daarom zet Netflix nu meer dan ooit in op eigen producties.

  De bekende Netflix Originals moeten de meeste ogen trekken vandaag de dag, wat met wisselend resultaat lukt. Zo worden pareltjes als Stranger Things en La Casa de Papel afgewisseld met mindere goede shows als Tall Girl en Insatiable. Gelukkig weten die pareltjes in combinatie met huidige contracten voor series als Friends en Peaky Blinders de meeste mensen nog binnenboord te houden, maar de vraag is hoelang dat nog goed gaat.

  Waar Netflix in ieder geval wel volmondig achter kan staan, is de service die geleverd wordt. Netflix zit vol handige trucjes die je kunt gebruiken om snel nieuwe films en series te ontdekken en is erg gebruiksvriendelijk. Zo spreekt het design boekdelen en wordt je uitgenodigd om iets te komen kijken. Daar kunnen de andere streamingdiensten in Nederland nog wat van leren.

  NLziet

  Prijs: 7,95 euro per maand
  Beschikbaar op iOS, Android, Smart TV, Chromecast, PS4, AirPlay, browsers

  Toch is Netflix niet per se de grootmeester, want ook NLziet doet het steeds beter. Zo biedt deze Nederlandse streamingdienst de mogelijkheid om live naar 21 zenders te kijken, waaronder NPO, RTL en SBS. Daarbij kun je ook nog eens zeven dagen terugkijken, waardoor je al best een groot aanbod hebt aan Nederlandse content.

  Verder heeft NLziet ook nog de bekende features van een streamingdienst, zoals on demand kijken en dat natuurlijk reclamevrij. Dit kan je maximaal met vijf apparaten gelijktijdig doen en in hoge kwaliteit. Iets wat niet kan met bijvoorbeeld de NPO-app.

  Het probleem is alleen wel dat NLziet puur Nederlandse content bevat. Films of series uit het buitenland hoef je dus niet te verwachten en dat kan voor sommigen toch zeker roet in het eten gooien. In het overzicht met de streamingdiensten in Nederland is dit dan ook echt een streamingservice voor de Nederlander die houdt van content van eigen bodem.

  Videoland

  Prijs: 8,99 euro per maand
  Beschikbaar op iOS, Android, Apple TV, Smart TV, Chromecast, PS4, browsers

  Een andere streamingdienst in Nederland die veel Hollandse kost voorschoteld is natuurlijk Videoland. Misschien wel de meest bekende streamingdienst die van Nederlandse bodem komt. Dit heeft dan ook een goede reden, want Videoland speelde erg slim in op kijkcijferkanon Temptation Island (tevens een programma van RTL) door afleveringen een week eerder uit te zenden via de streamingdienst.

  Naast dit ultra-populaire programma zijn er nog tal van andere series en films te vinden op VIdeoland, waaronder Lost en The Handmaid’s Tale. Laatstgenoemde shows zijn natuurlijk beide van Amerikaanse bodem en dat is dan ook het voordeel dat Videoland heeft ten opzichte van NLziet. Videoland probeert links en rechts namelijk wel nog Amerikaanse series binnen te harken en dan vaak ook nog eens van goede kwaliteit.

  Toch moet daar wel bij gezegd worden dat dit niet de hitseries à la Game of Thrones zijn, waardoor fans na vier dagen nog steeds met elkaar zitten te praten over de laatste aflevering. Het zijn de series die bekendstaan om hun kwaliteit, maar vaak helaas ook minder goed bekeken worden. Tevens heeft Videoland geen mogelijkheid om je kijkgeschiedenis te bekijken, slechts een doorkijken-functie die vele andere diensten ook hebben.

  Ziggo Movies & Series XL

  Prijs: 11,95 euro per maand
  Beschikbaar op iOS, Android, Chromecast, browsers

  De vervanger van HBO Go is de laatste grote van de streamingdiensten in Nederland die je op dit moment al kunt gebruiken. Toch zitten er wel wat haken en ogen aan, zoals de naam van de dienst je misschien wel doet vermoeden. Het gaat hier namelijk om Ziggo Movies & Series XL, een aparte bundel die je als Ziggo-gebruiker kunt nemen.

  De bundel bevat een scala aan populaire series van onder andere HBO. Denk aan Game of Thrones, WestWorld, The Leftovers en ga zo nog maar even door. Bovenop de vele series komen nog flink wat films die je ook kunt bekijken naar hartenlust. Verder is het mogelijk om live-tv te kijken via Ziggo-abonnementen die je hebt afgesloten.

  Alles wat je krijgt in dit pakket kun je gewoon via Ziggo GO kijken via een browser, op je telefoon of bijvoorbeeld via je Chromecast, maar er blijft natuurlijk wel een groot nadeel. Namelijk dat je alleen als Ziggo-klant deze optie hebt. Gebruikers van andere providers kunnen dit dus helaas niet doen.

  Aankomende streamingdiensten in Nederland?

  Voordat we deze lijst met streamingdiensten in Nederland afsluiten is het wel slim om nog even een kijkje in de toekomst te nemen. Zo komen er nog genoeg streamingdiensten naar Nederland, zoals Apple TV+. Deze staat namelijk voor 1 november op de planning voor slechts 4,99 euro per maand en brengt een scala aan exclusieve series met zich mee.

  Ook komt er nog een speciale streamingdienst van HBO, genaamd HBO Max, die verschillende bestaande diensten van Warner Brothers met zich meebrengt. Zo gaat deze streamingdienst niet alleen alle content van HBO bevatten, maar ook dat van Warner Brothers, TNT, New Line Cinema, Boomerang, CNN, DC, TBS, Adult Swim en Cartoon Network. De vraag is alleen of deze dienst één van de streamingdiensten in Nederland gaat worden, want daar is nog niets over bekendgemaakt. Wel weten we dat deze dienst op de planning staat voor begin 2020.

  Als laatste is er ook nog Peacock, de streamingdienst waarmee NBCUniversal aan komt zetten. Deze dienst moet in april 2020 lanceren en gaat series als The Office en Battlestar Galactica met zich meebrengen. Ook hierover is alleen niet bekend of het één van de streamingdiensten in Nederland gaat worden, maar dat zal de tijd ons zeker leren.

  Er zijn dus nog genoeg streamingdiensten die naar Nederland komen. Laat ons in de reacties weten welke streamingdiensten in Nederland jij het meeste gebruikt en van welke je nog meer gebruik wil maken.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.