Strange Brigade features onder de loep [Gespeeld op gamescom 2017]

  Met vier mensen op stap om de best verborgen schatten van de aarde te zoeken klinkt als een droom die uitkomt. Rebellion maakt dit volgend jaar mogelijk en stuurt spelers langs de gevaren die deze waardevolle spullen beschermen. Wat deze tocht precies om het lijf heeft, lees vind je terug in de Strange Brigade features special.

  Strange Brigade stuurt je nou niet bepaald naar de meest standaard gebieden. Zo kent elk verhaal binnen de game een ander (visueel) thema. De gamescom hands-on stuurde ons naar de woeste jungle van Afrika. Hier is een eeuwenoude tempel genaamd Stone Church het toneel van je plundertochten.

  Naar de uithoeken van de wereld

  Aan het begin van de opdracht kan je één van de vier knotsgekke personages kiezen. Ieder heeft zijn eigen persoonlijke charmes en specialiteiten, waarmee geen enkele playthrough precies hetzelfde is. Eenmaal begonnen sta je dan als een klein mannetje tegenover de torenhoge ruïnes. Aan sfeer ontbreekt het niet als de Strange Brigade features zich op deze manier voortzetten.

  Het level nam ons mee over droge plateaus, oude mijnen, een tempel en een stuk jungle. Dat slechts in 20 minuten tijd! Het totaalplaatje past bij wat je verwacht van een schattenjacht, want naast het beeld van verre oorden zijn ook de valstrikken aanwezig. Alhoewel Strange Brigade zich meer op de combat focust, lijkt het met een knipoog wel wat op Uncharted.

  Uit het boekje

  Naast een uniek uiterlijk, komen er per setting ook heel andere vijanden voor. Deze zijn volgens Rebellion gebaseerd op mythes en legendes van desbetreffende locaties, waardoor je altijd wel oog in oog komt te staan met bloeddorstige monsters. Stone Church is hier geen uitzondering op en verbaasde al snel door een paar ware nachtmerries tegen ons op te zetten.

  Allereerst zijn er de standaard vijanden die in dit geval werden vertolkt door wandelende lijken. Met een goed gericht schot zijn deze op hun knieën te krijgen. Alleen vormen zij niet een uitdaging, maar als je niet op past zullen ze je in grote getalen omsingelen. Dan maakt één of twee keer raak schieten geen verschil meer in de situatie.

  Naast deze makkelijke doelwitten zijn er de sterkere tegenstanders in de vorm van de wat bekendere monsters. Een enorme krijger met een stierenhelm op moest doorgaan voor minotaurus. Met een sterk pantser en een even zo krachtig slagwapen vormt hij een geduchte tegenstander.

  Na de minotaurus maken behendige moordenaars met Afrikaanse maskers hun opwachting. Deze zijn snel en doen redelijk wat schade. Bovendien vind je in Stone Church een verzameling aan mummies. Deze 'ingewikkelde' vijanden kunnen magische krachten gebruiken om je vlam te doen vatten of nieuwe bondgenoten te doen herrijzen.

  Knallen met een twist

  Om de belagers een kopje kleiner te maken, is elk personage uitgerust met een persoonlijke verzameling aan wapens. Gaandeweg het spel worden er steeds meer wapens vrijgespeeld die tevens gedurende het level in te ruilen zijn. Zo kan je je voorbereiden op de gevaren die je te wachten staan.

  Naast een primair wapen, zoals bijvoorbeeld een machinegeweer, zijn er speciale wapens aan te schaffen. Deze neem je in je arsenaal op door de in-game valuta te spenderen. Deze krachtige schietijzers zijn niet oneindig te gebruiken, maar zeker het proberen waard. De Strange Brigade gameplay op gamescom was voor ons het perfecte moment om met een explosieve shotgun hordes aan vijanden aan gort te schieten.

  Naast twee wapens zullen de personages nog een uniek hulpmiddel in hun kit hebben. In het geval van ons personage was dit een granaat. Dit explosief was telkens te gebruiken nadat er een korte cooldown periode heeft plaatsgevonden. Bovendien konden we na het vermoorden van genoeg vijanden de krachten van een magisch amulet oproepen om nog meer creaties om zeep te helpen.

  Over het algemeen voelt de combat van de Strange Brigade features vergelijkbaar aan met die uit eerdere Rebellion games. Net als in bijvoorbeeld Sniper Elite of Rogue Trooper Redux maak je gebruik van die typische third-person camera. Ook qua bewegingen van de personages is er duidelijk een stempel op de Strange Brigade features gedrukt.

  Interactie met de omgeving

  Als je naar Strange Brigade features kijkt, schiet het te binnen dat het spel vooral om knallen draait. Lompe gevechten en zoveel mogelijk vijanden met de grond gelijk maken is zeker één van de handelingen die je het meest doet, maar dat betekent niet dat je je hersenen niet hoeft te gebruiken. Er zijn namelijk genoeg elementen in de omgeving waar je interactie mee kunt hebben en die slim gebruikt moeten worden.

  Door de levels heen liggen valstrikken verspreid die naar eigen wensen te activeren zijn. Een goede timing is hierbij van belang, want deze hulpmiddelen zijn maar van korte duur. Valstrikken die op vijanden te gebruiken waren gedurende de Stone Church missie bestaan uit onder andere vuurspuwende gaten in de grond en enorme ronddraaiende zagen die vijanden in tweeën snijden.

  Naast gevaarlijke interacties als deze, heeft Strange Brigade ook een licht puzzel-element. Het omleggen van bepaalde vijanden om een nieuw gebied te bereiken of het beschieten van kristallen om deuren te openen, maken deel uit van de avontuurlijke schattenjacht.

  Er is nog geen exacte releasedatum voor Strange Brigade bekend, maar volgens Rebellion komt het spel in 2018 uit voor de Xbox One, PS4 en PC. Vanaf dat moment kan via online multiplayer met vier man de uitdagingen tegemoet. Speel je liever in je eentje, dan kan dat natuurlijk ook!

  Strange Brigade

  Verkijgbaar vanaf 28 august 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.