Spider-Man in MCU blijft voor problemen zorgen met strijd Sony vs Disney

  Eerst had je Spider-Man Homecoming. Toen kwam Spider-Man Far From Home. Nu komt... Spider-Man Homeless? Zowel Disney als Sony kan problemen ondervinden betreffende Spider-Man als ze geen deal sluiten. We bespreken de gevolgen voor beide partijen die deze problemen rondom Spider-Man in het MCU hebben.

  Columbia Pictures

  Let op. Lees dit artikel niet als je de Spider-Man Far From Home nog niet hebt gezien. Dit artikel bevat spoilers voor deze laatste Spider-Man-film.

  Spider-Man niet meer in MCU?

  Eerder werd al duidelijk dat er een kans bestaat dat Spider-Man niet langer onderdeel zal zijn van de MCU. De deal tussen Sony en Disney ging over vijf films met onze spinnenvriend. Met Spider-Man Far From Home is die vijfde film al uitgekomen. Spider-Man kwam voor in drie Avenger-films en twee solo-films. Nu moet er eerst worden onderhandeld over nieuwe voorwaarden, voordat deze webslingeraar terug kan keren naar het Marvel Cinematic Universe. Tot die tijd zal Tom Holland niet langer het MCU verrijken.

  Maar vooralsnog lijkt het lastig te gaan met die onderhandelingen. Zo wil Disney de inkomsten van de films gelijk verdelen. Momenteel ontvangt Disney vijf procent van de omzet op de openingsdag van de films. De winst van films als Spider-Man Homecoming en Spider-Man Far From Home ging voornamelijk naar Sony. Nu wil Disney een groter deel van de taart. Een ruzie tussen twee grote studio's die ze achter de schermen met elkaar uitvechten.

  Wie er gelijk heeft, is grijs gebied. Sony heeft de Spider-Man-rechten dus ergens is het niet gek dat ze haar mannetje wil staan. Anderzijds is onder de vlag van Marvel het personage vele malen populairder geworden dan Sony voor elkaar kreeg met de release van The Amazing Spider-Man.

  Problemen voor Marvel

  Het probleem voor Marvel ontstaat doordat als de deal niet rondkomt er een gat in het verhaal ontstaat. In Far From Home is een enorme cliffhanger opgezet. Zo is de reputatie van Tom Hollands Spider-Man niet zo best nu Mysterio Peter Parkers identiteit bekend heeft gemaakt. In de film wordt Spider-Man nu verdacht van een moord op deze schurk.

  Grappig genoeg zal de wereld Mysterio vooralsnog als een held zien. Waar het lijkt dat er nu jacht op Spider-Man wordt gemaakt, kan Marvel zonder deal niet verdergaan op dit verhaal. Daardoor ontstaat een onafgeronde verhaallijn en dit zal fans telleurstellen.

  Kevin Feige heeft laten weten dat alles vertelt zou zijn wat ze zouden willen vertellen, maar dat is twijfelachtig. Het einde van Far From Home laat duidelijk zien dat er nog veel meer plannen zijn met Spider-Man. Hij werd neergezet als de potentiële opvolger van Iron Man. Dat is niet zomaar iets. Er is duidelijk nog geen einde aan het verhaal gebracht en er zijn nog zoveel verhalen die Feige kan vertellen. Wanneer Feige zegt dat alles is vertelt, is het aannemelijker dat hij liegt om zo de vrede tussen Sony en Disney te bewaren.

  Problemen voor Sony

  Maar Sony zal ook niet zonder littekens uit deze scheiding gaan, want wanneer ze besluiten om samen met Tom Holland nog nieuwe films te maken zonder een deal te sluiten met Disney, vallen de nieuwe films niet meer onder het MCU. Zonder deal wordt het dan erg lastig om de film aan bestaande Spider-Man-films aan te laten sluiten.

  Een reboot zou maf zijn en ook verwarrend. Mensen zullen naar de bioscoop gaan met de verwachting een nieuwe MCU-film te zien, maar komen van een koude kermis thuis. Mogelijk casht Sony nog op ongeïnformeerde mensen, net als er mensen naar de bioscoop gingen omdat enkelen dachten dat Venom onderdeel kon zijn van het MCU. Dat doen ze maar één keer.

  Sony kan in haar film ook niet meer refereren naar gebeurtenissen uit de andere films. Avengers-films waarin Spider-Man een grote rol speelde? Men kan er niet over praten. De relatie tussen Happy Hogan en Spider-Mans tante? Weg! Al die Tony Stark-technologie die door Spider-Man wordt gebruikt? Onze held heeft een nieuw pak nodig dat niet door Iron Man is gemaakt. Mogelijk heeft Sony ook andere problemen, want weten zij nog wel hoe ze zelfstandig een Spider-Man-film echt goed kunnen maken?

  Matige films door Sony

  Veel fans twijfelen of de rechten van Spider-Man niet veiliger zijn als die in handen zouden zijn van Disney. Zo heeft Sony in het verleden enkele fouten rondom de spinnenvriend gemaakt die fans moeilijk vergeven. Denk bijvoorbeeld aan Spider-Man 3 waarin de kritiek werd geleverd dat er eigenlijk teveel schurken in voorkwamen. De regisseur van die film heeft zelfs zelf aangegeven dat hij achteraf niet zo geweldig werk zou hebben neergezet. Ook waren The Amazing Spider-Man en The Amazing Spider-Man 2 niet zo'n succes onder fans van deze superheld.

  Sony is daarentegen zelfverzekerd dat ze het wel op eigen kracht zou kunnen draaien. Recent heeft de studio nog een film uitgebracht waarin een alternatieve kijk werd gegeven op Spider-Man. Spider-Man: Into The Spider-Verse werd erg goed ontvangen en kreeg ook lof in de review. De film leek echt een levend stripboek.

  Maar mogelijk is dit gewoon een gelukstreffer, want Venom van Sony werd weer met erg gemengde gevoelens ontvangen. In ieder geval is één ding duidelijk: fans willen oom Ben niet nog een keer zien sterven. Velen waren juist opgelucht dat Marvel het ontstaan van Spider-Man juist niet opnieuw vertelde.

  Geen Spider-Man: Homeless?

  Het grappige is dat op het moment dat Far From Home werd aangekondigd, al de grap werd gemaakt dat de volgende Spider-Man film dan Homeless moest gaan heten. Nu lijkt dit best goed aan te sluiten op de discussie. Onze spinnenvriend wordt daarentegen zeer waarschijnlijk niet dakloos. Zowel Sony als Disney zullen de nodige lading haat over zich heen krijgen wanneer ze besluiten om niet meer samen te werken. Met een samenwerking stellen ze waarschijnlijk de meeste fans tevreden. Puur om het verhaal af te ronden!

  In ieder geval hebben al vele Spider-Man-fans hun stem laten horen door een petitie te starten. Al die petities hebben één doel: Spider-Man onderdeel laten blijven van het MCU. Er zijn ook geluiden van mensen die vinden dat Sony haar Spider-Man rechten aan Marvel moet verkopen. De kans dat dit gebeurd is daarentegen klein. Sony heeft met die rechten een gouden positie gekregen. Marvel is afhankelijk van Sony, terwijl Sony ook Marvels hulp wel kan gebruiken. Beiden zijn schuldig in dit conflict en beiden zullen littekens houden aan deze ruzie.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.