Sony vs. Anonymous, een overzicht

Article
donderdag, 14 april 2011 om 23:00
xgn google image
De afgelopen tijd is er veel nieuws naar buiten gekomen rondom de aanvallen van Anonymous richting Sony. Hier een overzicht.
4 april
Op 4 april verklaarde Anonymous officieel de oorlog aan Sony. De groep vindt het onacceptabel dat Sony de hacker George 'Geohot' Hotz voor de rechter sleept. Anonymous vindt dat iedereen recht heeft op de informatie die Geohot heeft verspreid.
De website van Sony en het PlayStation Network waren die dag een tijdje niet bereikbaar waarna Sony een onderzoek instelde. De console gigant liet weten dat het PlayStation Network niet bereikbaar was door geplande werkzaamheden.
5 april
Een groep binnen Anonymous, met de naam SonyRecon, laat weten Sony persoonlijk te willen aanvallen. Door informatie over hoge werknemers te verkrijgen, zoals adres en woonplaats, willen ze het bedrijf irriteren.
Dit wil de groep doen door gratis dozen te laten bezorgen aan het adres van de werknemers of een mail naar ze verzenden waarin gewaarschuwd wordt dat één van hun voormalige bedpartners een SOA heeft.
De groep claimt dat het diverse informatie over werknemers heeft gekregen en dat het de website van Kilpatrick Townsend & Stockton's heeft platgelegd. Dit kantoor behandelde de rechtzaak tegen Geohot voor Sony.
7 april
Sony heeft toegegeven dat de storing van het PlayStation Network welke optrad op 4 april, te wijten is aan een cyberaanval van buitenaf. De groep maakt op dezelfde dag bekend dat het nog niet klaar is met het aanvallen op Sony.
Een lid van de groep liet op een forum weten dat Sony de groep niet moet onderschatten omdat het anders voor gigantische verrassingen komt te staan. Anonymous is namelijk goed voorbereid en wat op 4 april heeft plaatsgevonden is nog maar het topje van de ijsberg. Het lid liet ook weten dat het niet de bedoeling was om het PlayStation Network onderuit te halen.
11 april
George 'Geohot' Hotz en Sony hebben samen een schikking getroffen. Hotz kreeg de kans om de zaak te ontlopen door te beloven niet langer aan producten van Sony te knutselen maar enkel te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.
Mocht Hotz toch besluiten aan de producten te prutsen, dan kan hij een boete verwachten van 10.000 dollar per overtreding. Deze boete kan oplopen tot maximaal 250.000 dollar.
Hotz plaatst het nieuws op zijn blog maar zegt nog steeds boos te zijn op Sony. Hij roept consumenten dan ook op geen producten van Sony meer te kopen en nieuw gekochte producten terug te brengen. Uiteraard koopt hij zelf ook geen producten meer.
De analist Michael Pachter, geen onbekende binnen de game-industrie, laat weten dat hackers vermoedelijk wel twee keer nadenken voordat ze een aanpassing gaan maken aan de PlayStation 3. Door de hoge boetes die Sony mag geven aan Geohot zou het de moeite van het hacken niet waard zijn.
Pachter laat weten dat Sony met de rechtszaak heeft aangetoond dat het niet bang is om hackers aan te klagen. Hackers die in een land wonen waar wetten rondom intellectuele eigendommen niet gehanteerd worden, hebben voorlopig niets te vrezen.
12 april
Anonymous plaatst een nieuwe video op YouTube waarin de groep aangeeft haar aanvallen te willen doorzetten. Ook Anonymous roept consumenten op recent gekochte producten terug te brengen en het bedrijf te boycotten.
Anonymous laat in de video weten dat de zaak nu pas begonnen is. Sony zou namelijk IP-adressen opgevraagd hebben van iedereen die de filmpjes van Geohot heeft bekeken. Hiermee zou Sony inbreuk maken op de privacy van de kijkers.