Sony Crossplay Policy - Crossplay zolang het maar niet met Xbox is

  Eerder was er al onvrede over het beleid van Sony, maar toen Fortnite naar de Nintendo Switch kwam barstte de bom los. Mensen waren over de rooie om de Sony Crossplay Policy. Sony concurreert fel tegen Xbox door crossplay te blokkeren.

  Voor veel fans zorgde dit voor frustraties. Wanneer je Fortnite op de PlayStation 4 speelde, kon het voor velen voelen alsof hun account werd geïnfecteerd met een Sony virus. Ze moesten speciaal een nieuw account aanmaken en konden niet verder met de voortgang die ze in de PlayStation 4 versie hadden. Sommigen hadden nu liever een Xbox One gehad.

  Concurrentie sarren

  In de eerste instantie komt het voor velen over alsof het enkel is om de concurrentie te sarren. Natuurlijk probeert Sony de grootste speler te zijn en zelf heeft ze er dus niets aan crossplay. Wanneer een populaire game nu op de PlayStation verschijnt, zorgt haar policy ervoor dat consumenten verplicht worden om hun vrienden ook een PlayStation te adviseren. Anders kunnen ze niet samen online gamen.

  Financieel is het voor Sony niet interessant om haar policy aan te passen. Veel mensen maken hun keuze voor een console op basis van welke console vrienden en familie hebben. Stel nu eens dat iedereen zomaar naar de Xbox One S over kan stappen. Dan heeft Sony de poppen aan het dansen, want dan loopt ze veel inkomsten mis.

  Sony Crossplay Policy blijft een ding

  Binnen Sony zelf speelt de kwestie in ieder geval erg, want op de werkvloer lijkt erover te worden gesproken. Eerder was Joe Smidley, voormalig hoofd van Sony Entertainment, al erg boos over de gang van zaken. Zo was het voor hem al snel duidelijk dat het bij Sony enkel een financiële kwestie is waarom het nog niet wordt toegestaan.

  In een ondertussen door hem verwijderde Tweet schreef hij het volgende:

  ¨Toen ik bij Sony was, werd intern 'geld' als de reden genoemd. Ze vonden het niet tof als iemand iets op een Xbox kocht en het vervolgens op een PlayStation gebruikt. Zo simpel is het. Een domme reden, maar zo zit de vork in de steel.¨

  Omdat de Tweet is verwijderd, is hier bij Sony mogelijk een gevoelige snaar geraakt.

  Xbox ziet het zitten

  Sony haar policy op crossplay wekt bij velen de mogelijke frustraties op. Maar het lijkt erop dat Sony er niet alleen consumenten mee frustreert.

  Aan Xbox zelf lijkt het in ieder geval niet te liggen dat er nog geen crossplay tussen de verschillende platformen is. Bill Spencer van Xbox gaf eerder al via Twitter aan dat hij heel graag een crossplay tussen Fortnite Xbox One en PlayStation 4 ziet. Dit maakte hij met een korte tweet al kenbaar nadat een Fortnite fan hier om vroeg.

  Momenteel werkt Microsoft al bij verschillende projecten aan crossplay.

  Microsoft zoekt naar mogelijkheden

  Microsoft neemt ook zelf initiatief om crossplay mogelijk te maken, zelfs met de concurrenten. In het verleden uit eigen initiatief naar crossplay mogelijkheden met Nintendo gezocht. Mike Ybarra, de vice-voorzitter van Xbox, deed vorig jaar al de volgende uitspraak:

  ''Ik wil alleen maar dat spelers plezier hebben met hun games omdat dat het beste is voor de game-industrie. De eisen van de consumenten en ontwikkelaars zijn veranderd, gamers willen nu gewoon hun games spelen in één grote gecombineerde multiplayer.''

  Microsoft ziet in dat crossplay het plezier in games kan verhogen. Het zou dan ook een gemist kans zijn als dat plezier om financiële redenen vervolgens wordt onthouden. Daarom heeft Microsoft ook al aangegeven open te staan voor games die crossplay hebben. Dit resulteerde ook al in Killer Instinct crossplay tussen Valve's Steam en Xbox One.

  Is het dan technisch onmogelijk?

  Technisch gezien is het mogelijk om het eerder genoemde plezier te bieden. Aan de spelers ligt het ook niet. Eerder hebben gamers ook al met heel veel plezier aan crossplay tussen de PlayStation 4 en Xbox One. Door een foutje is in het verleden namelijk tijdelijk crossplay mogelijk geweest tussen de liefhebbers van de verschillende versies van de spellen.

  Al snel werd de crossplay ongedaan gemaakt, maar het is nu dus wel duidelijk dat het technisch geen onmogelijkheid is. Of het nooit opnieuw gaat gebeuren? Epic Games deed eerder de uitspraak dat crossplay een kwestie van tijd is. Er wordt dus hard aan gewerkt en gediscussieerd om toch het één en ander mogelijk te maken

  Zelfs als het bij Fortnite lukt, dan is het is zeker dat bij elke volgende game die crossplay tussen Xbox One en PlayStation 4 wil, wederom de hele discussie opnieuw moet worden gevoerd. De bedrijfscultuur van Sony gaat niet zo snel op de schop dat ze opeens crossplay met open armen, bloemen, en heel veel liefde zullen ontvangen.

  Discussie gaat al veel verder terug

  Het is namelijk niet de eerste keer dat crossplay voor Sony een issue is. Tijdens E3 2017 werd er Minecraft crossplay aangekondigd voor zowel de Nintendo Switch, Xbox One, PC als mobiel. Op dat moment was crossplay alleen mogelijk als er geen Xbox speler in de lobby zat, omdat Sony zich verzette tegen crossplay met de concurrenten. Vooralsnog heeft enkel Minecraft het 'privilege' voor crossplay tussen Xbox en Sony.

  In ieder geval zijn er wel een heleboel toffe games die crossplay ondersteunen. Het is niet dat Sony crossplay volledig afketst, want er zijn wel games waarin ook Sony deelneemt aan crossplay zoals Ark: Survival Evolved en War Thunder. Het probleem lijkt om de hoek te komen kijken wanneer die crossplay met directe concurrerende consoles moet zijn. Want uiteindelijk wil Sony wel dat de PlayStation 4 (of toekomstige PlayStation 5) beter verkoopt dan de console van Microsoft.

  Lastig, want voor crossplay moeten alle partijen wel meewerken.

  Fortnite

  Verkijgbaar vanaf 25 july 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.