Waarom je wel of niet de serie You op Netflix moet kijken - Volg een psychopaat

Article
donderdag, 24 januari 2019 om 12:56
waarom je wel of niet you op netflix moet kijken 145368f1639749964
Met enige regelmaat verschijnen er nieuwe series op Netflix. Dit keer viel ons oog op de serie You. In die serie volgen we Joe die al zijn stalkerservaringen uit de kast haalt om indruk te maken op een meisje. Hier lees je waarom je de serie You wel of niet in één ruk op Netflix af zou moeten kijken.

5. Je volgt een pyschopaat

Als je een serie volgt over een vieze stalker, dan zit je met You goed. Alhoewel je vanaf het begin al het gevoel hebt dat er iets mis is met de hoofdrolspeler van You, denk je het personage toch te begrijpen. Hij doet alles uit liefde voor één zeker meisje dat mogelijk de ware voor hem is. Zo wil hij zelfs de scharrel van dat meisje wel in een kelder opsluiten en vermoorden, als dat er maar voor zorgt dat die meid een prachtig leven kan leiden.
Je kan deze serie niet kijken zonder de hele tijd te denken: wat is dit voor een rare gluiperd? Zo speurt hij heel social media af om alles over het meisje te weten te komen. Ergens lijkt de serie stalkers te romantiseren. Toch wordt alles met een flinke korrel zout gebracht en weet je als kijker constant dat je eigenlijk het verhaal van een psychopaat aan het volgen bent. Wel een verdomd gevaarlijke psychopaat, als je plots sympathie begint te voelen.
145369

4. Bingewatchen!

De makers weten je wel telkens geboeid te houden voor deze Netflix serie. Zo gebeurt er door de loop van de afleveringen elke keer weer iets waardoor je de volgende aflevering wilt kijken om er snel achter te komen of anderen er ook achter zullen komen dat het hoofdpersoon zo verblind is door liefde, dat hij letterlijk alles voor die liefde wil doen. Voor je het weet ben je heel de avond (en nacht!) aan het kijken, terwijl het eigenlijk enkel de bedoeling was om eventjes een paar uurtjes een toffe Netflix-serie op te zetten.
In het totaal kent de serie tien afleveringen van ongeveer drie kwartier. Na een dagje de serie op te hebben gezet, ben je al bij de laatste aflevering aangekomen.
145370

3. Uniek

Het is lastig om You binnen een bepaald genre te plaatsen. Als je in hokjes gaat denken, dan zou je de serie namelijk in een hoop verschillende hokjes kunnen plaatsen. Ergens is het een romcom, het kent ook veel elementen van een romantische film, maar aan de andere kant is het ook weer een thriller. Mooi is dat al die elementen van verschillende genres naadloos door elkaar heen lopen. Hierdoor zit er voor velen wel wat leuks in de serie.
Laten we er duidelijk in zijn: er zijn wel meer series waarin psychopaten een belangrijke rol spelen. Vorig jaar wist bijvoorbeeld de Netflix-serie The End of The Fucking World ook een flinke indruk op kijkers achter te laten. You weet zich daarentegen toch goed te onderscheiden van andere films. Zo is dit een film waarin je op gekke wijze toch nog even sympathie voor Joe zijn wandaden kunt krijgen. Tot hij helemaal ontspoort en hij nog een veel duisterder verleden blijkt te hebben dan je als kijker vooraf kon weten.
145371

2. Erg goed acteerwerk

In de serie zie je hoe psychopaat Joe alles over heeft voor een vrouw die in zijn ogen misschien wel de ware kan zijn. Probleem: die ware heeft één zwakte en dat is telkens op mannen te vallen die eigenlijk helemaal niet zo goed voor haar zijn. Ondanks het feit dat er de nodige draadjes los moeten zitten in het hoofd van de hoofdrolspeler, zie je dat het op één vlak erg klikt. Hij is een romanticus en doet alles om de vrouw het hof te maken.
Dit is geweldig geacteerd door de twee belangrijkste acteurs uit de serie. Zo kan je (alhoewel dit compleet absurd is) door het acteerwerk van Penn Badgely (ook bekend van Gossip girl) toch nog een stukje menselijkheid in Joe terugvinden. En daarnaast begrijp je (alhoewel je als kijker weet dat Joe ook zo'n typische verkeerde keuze is) wel zien waarom het personage van Elizabeth Lail (Once Upon a Time) voor Joe valt. Er is duidelijk een chemie aanwezig!
145372

1. Je vraagt om meer

De chemie die je deze serie ziet tussen de personages, zet je duidelijk aan het denken: hoe gaat dit verhaal verder? Al helemaal als de serie tot een climax komt in de laatste aflevering. Je volgt heel de tijd een seriemoordenaar, maar eigenlijk heeft hij niet de stereotype-karakterkenmerken van een seriemoordenaar. Hij moordt uit liefde - niet om het moorden zelf. Daarnaast lijkt in de serie Beck, de vrouw wiens hart Joe wil stelen, soms neer te worden gezet als het kwaad. Er zit zoveel in het verhaal dat nog verder kan worden uitgewerkt.
Er is veel ruimte om een eventueel tweede seizoen te brengen. Zo kan heel het verhaal worden herverteld vanuit Beck. Die moet toch ergens wel het gevoel hebben gehad dat er iets mis is met Joe? Al was het maar een vaag vermoeden? En anders zijn er voldoende andere opties, want het einde van de serie is deels een open einde.

De serie You op Netflix - kijken of niet?

Wij raden aan om You te kijken! Heb jij You al gezien, dan zijn wij benieuwd naar jou ervaringen. Zou jij de Netflix-serie You ook aan anderen aanraden. Waarom wel of niet?