Schuddebuikend je bed in: Interview met Rox van der Helm

  Het is eindelijk zover, het schrijversdebuut van onze eigen Rox van der Helm ligt vanaf vandaag in de winkels. Wij mochten even zitten met Rox om te praten over haar nieuwe boek: Schuddebuikend je bed in. In het boek lees je over de bizarre avonturen van Rox met betrekking tot BN'ers, corona en zelfs seks.

  Je bent al enkele jaren journalist, waarom ben je nu ineens begonnen met het schrijven van een boek?

  Rox van der Helm: "Het is niet zomaar ineens. Ik ben hier al wel een tijdje mee bezig. Sterker nog, toen ik acht was begon ik al met het schrijven van gedichten. Gedurende al mijn schoolcarrières ben ik ook vaak betrokken geweest bij schoolkranten en het universiteitsblad. Het is altijd al mijn passie geweest, maar het was vaak lastig te combineren met mijn werk in de journalistiek.

  Zeker toen ik hoofdredacteur werd bij XGN werd het combineren van mijn passie voor het schrijven van een boek lastig te combineren met mijn werk, omdat je toch wel heel druk bent als hoofdredacteur. Sindsdien heb ik het veel beter weten te combineren en nu is er dan ook eindelijk mijn debuut als schrijver. Ik ben blij dat ik al mijn passies uiteindelijk heb kunnen combineren."

  Hoe ben je op het idee gekomen om over de onderwerpen in Schuddebuikend je bed in te schrijven?

  Rox van der Helm: "De voornaamste reden was eigenlijk dat ik nu door corona heel veel stress om me heen zag. Iedereen moest in isolatie of ging met elkaar op de vuist in de supermarkt voor een beetje wc-papier.

  Vroeger zei een goede vriendin van me op de middelbare school al dat ik een dusdanig apart leven heb, dat ik het zou moeten opschrijven. Dat heb ik nu dus besloten te doen tijdens corona. Ik ging erin met een idee van ik zie wel waar het schip strandt."

  Wie zijn inspiraties voor je schrijfstijl?

  Rox van der Helm: "Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar eigenlijk iedereen. Ik lees ontzettend veel van verschillende schrijvers, van Harry Potter tot kinderboeken tot aan heel zware literatuur. Alles is terug te vinden in mijn boekenkast. Ik haal heel veel inspiratie uit die verschillende schrijfstijlen.

  Ik ben eerlijk gezegd nog wel een beetje op zoek naar mijn eigen schrijfstijl. Ik put heel veel uit wat ik zelf meemaak en betrek daar ook vaak mensen uit mijn omgeving in. Ik vind humor wel altijd heel belangrijk als ik schrijf. Ik zoek eigenlijk een beetje de combinatie tussen een goede dosis humor en een beetje drama."

  Hoe kom je telkens weer in de gekke situaties terecht die je in Schuddebuikend je bed in beschrijft?

  Rox van der Helm: "Ik denk gewoon dat ik uit mijn moeder gerold ben met een magneet aan mijn billen en die magneet trekt rare dingen aan. Ik kan zo gauw geen andere verklaring geven. Ik kan nog wel tien boeken vullen met rare situaties die ik heb meegemaakt. Mensen zeggen dat het nooit saai met mij is.

  Ik zeg eigenlijk ook altijd maar dat je een beetje open-minded moet rondlopen. Gewoon nergens te veel over nadenken, gewoon doen, dan kom je altijd in rare situaties terecht. Sommige zullen wat minder leuk zijn en andere situaties zullen geweldig zijn. Het is altijd wel een mix van dingen."

  Wat is de grootste reden om Schuddebuikend je bed in nu te lezen?

  Rox van der Helm: "Het is nu heel actueel. Corona speelt een grote rol in Schuddebuikend je bed in. Daarnaast komen veel BN'ers terug die dit jaar veel in het nieuws zijn geweest, denk daarbij bijvoorbeeld aan een Marco Borsato of Anouk. Verder is het gewoon een goede afleiding voor alle ellende die we momenteel meemaken in de wereld."

  Je hebt in je leven flink wat BN'ers ontmoet. Door veel mensen worden ze vaak op een voetstuk geplaatst en worden ze gezien als buitengewone mensen. Hoe denk jij daarover?

  Rox van der Helm: "Je kan ze niet allemaal over een kam scheren, dat is eigenlijk het korte verhaal. In wat meer detail, sommige BN'ers kunnen een beetje droeftoeters zijn en dat is wel jammer. Aan de andere kant zijn de meesten ook gewoon maar mensen die het beste van hun leven proberen te maken en hebben ze een uitzonderlijk talent.

  Ik heb af en toe wel een beetje het gevoel dat mensen doorslaan in hoe idolaat ze van iemand zijn. Ik ben zelf bijvoorbeeld groot fan van Thomas Azier, maar ik moet er toch echt niet aan denken om een poster van hem boven mijn bed te hebben."

  In Schuddebuikend je bed in schrijf je dat je je grote idool Mads Mikkelsen steeds misloopt. Heb je hem sindsdien nu wel een keer ontmoet?

  Rox van der Helm: "JAAAAA! Ik heb hem toevallig tijdens de coronacrisis in Keulen ontmoet. Ik was daar met Theo om een interview met Mads te bekijken voor een filmfestival. De tickets voor het interview waren gratis en er waren nog plekken op de eerste rij, dus dat was wel een no-brainer eigenlijk. Ik had nog een setje Happy Socks voor hem gehaald en had daar een kaartje aan bevestigd voor een interviewverzoek, dat zou ik dan aan hem geven bij het interview, maar het lot nam een andere wending.

  Ik kwam hem namelijk al snel random tegen bij een hotel. Ik zat met Theo te wachten op de receptioniste en kon net naar de grond buiten kijken. Ineens zag ik een paar ontzettend lelijke schoenen en ik wist dat die van Mads waren vanwege een eerdere Instagrampost van hem. Toen heb ik hem dus voor het hotel ontmoet en hem het cadeautje met de kaart overhandigd. Het leukste is nog dat Mads de Happy Socks de volgende dag ook gedragen heeft bij een prijsuitreiking, wat vervolgens ook weer rondging op social media."

  Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

  Rox van der Helm: "Jullie kunnen van mij sowieso een goede, toegewijde houding verwachten. Ik ga mijn best doen om in de komende vijf jaar nog eens vier boeken uit te brengen. Ik wil vooral bereiken dat mensen het lezen, een glimlach op hun gezicht krijgen, en vervolgens zelf ook hun dromen achterna gaan. Als dat gebeurt, dan kunnen jullie ook verwachten dat ik in de toekomst een gelukkig persoon zal zijn!"

  Disclaimer: Hoewel Rox van der Helm hoofdredacteur van XGN.nl is, heeft ze geen invloed gehad op inhoud van dit bericht. Hetzelfde geldt voor Theo Weber, redacteur van XGN.nl.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.