3 dingen die je moet weten over Samsung op gamescom

Article
dinsdag, 29 augustus 2023 om 17:00
dsc0455 1f1693316145
Je hebt monitoren van diverse partijen. Eén grote fabrikant is Samsung. XGN was afgelopen week aanwezig bij gamescom en dit zijn drie opvallende dingen die bij de booth werden gepresenteerd.

Odyssey Ark monitor

Ben je het zat dat je meerder monitors moet opzetten om zo op meerdere schermen dingen geopend te hebben? Misschien biedt de Odyssey Ark dan een oplossing. Door de grootte van 55inch, een verversingssnelheid van 165Hz en een curve van 1000R is bijna elke opzet te realiseren.
Zowel in portret (cockpit modus) als landschapmodus kun je meerdere segmenten geopend hebben. Opgedeeld in vier verschillende segmenten door middel van multiview (3 bij cockpit), kun je nu zonder overlap werken of gamen.
Let alleen wel op. Want vanwege de gigantische curve kan maar één persoon genieten van het beeldscherm. Gezamenlijk een serie kijken kan dus niet.
De monitor is overigens enorm groot en zwaar. Er wordt aangeraden om deze dan ook met twee mensen te installeren. Een extra derde persoon kan zelfs van pas komen. Het prijskaartje bedraagt 1899 euro.
odyssey ark 1f1693316115

Cloudgaming via de Gaming Hub

Het volgende waarmee Samsung op gamescom kwam is cloudgaming via Gaming Hub. Veertien maanden geleden was het de missie van Samsung om het grootste struikelblok van menig gamer aan te pakken: downloads, wachttijden en hardware vereisten.
Je kunt de Gaming Hub zowel installeren op zowel een tv als een monitor. Houd daarbij rekening met het feit dat dit een monitor moet zijn die niet ouder is dan het najaar van 2021.
Games kunnen worden gespeeld via een mobiele virtuele controller, zoals Amazon Luna of met de afstandsbediening, zoals Pac-Man. Daarnaast kun je ook makkelijk navigeren naar Twitch en YouTube-gaming of kijken naar je favoriete streamers, terwijl je naar jouw playlist luistert op Spotify.
Qua games is er van alles te spelen. De streamingdiensten Xbox, Amazon Luna, Nvidia GeForce Now, Utomik, Antstream Arcade en Blacknut zijn allemaal beschikbaar via de Gaming Hub. Er is voor elk wat wils. Een goede en stabiele verbinding is wel noodzakelijk en sommige games, zoals racegames, hebben last van input lag. Dat is iets om rekening mee te houden.
odyssey oled g9 1f1693316060

AMD en Samsung gaan samen de toekomst in

Samenwerking is belangrijk voor Samsung. Daarom is de hulp ingeschakeld van AMD om een nieuw soort paneel te ontwikkelen. Elke pixel moet precies weergegeven worden zoals bedoeld is. Er is een geheel nieuwe display-engine ontwikkeld om beeldschermen zoals de Samsung Odyssey Neo G9 aan te drijven. Verder is er ondersteuning voor 12 bit voor nog meer kleurmogelijkheden op het extreem brede en haarscherpe 8K beeldscherm (het display heeft een resolutie van 7680x2160). De monitor heeft bovendien een refresh rate van 240Hz.
Die indrukwekkende specificaties zijn niet alleen mogelijk dankzij de hardware in de monitor, maar ook de Radiance Display Engine van AMD. De ondersteuning van 12-bit HDR en een hoge verversingssnelheid gecombineerd met 8K is mogelijk dankzij de technologie van de videokaart- en processor-fabrikant.
Zeer indrukwekkend natuurlijk, maar is het een prijskaartje van 2500 wel waard? Dit is de prijs namelijk voor enkel de monitor. Theoretisch gezien zou je ook nog de krachtige grafische kaart (AMD Radeon RX 7900 XTX) moeten kopen van 1100 euro om het maximale uit het beeld te kunnen trekken. Alles bij elkaar kom je al snel uit op ongeveer 5500 euro voor je gaming setup met dit scherm.