RuneScape Fresh Start Worlds – Nieuw begin, nieuwe kansen én nieuwe uitdagingen

Article
maandag, 07 november 2022 om 18:00
rs fsw keyart 1f1667723177
Misschien wel dé grootste uitdaging om te beginnen aan een nieuwe MMORPG, is weten dat zo’n beetje iedereen om je heen in de spelwereld alles al uit z’n duimpje kent. Hoe kan je daar als beginner ooit aan tippen? Met RuneScape Fresh Start Worlds wil studio Jagex het speelveld weer gelijktrekken, maar dat gaat gepaard met de nodige hordes om te overwinnen.

Wat is Fresh Start Worlds?

Gamers die de naam RuneScape ergens in de verte een belletje doen laten rinkelen: het was de game die net na de millenniumwisseling immens populair was en nu nog steeds ‘up and running’ is. Ondertussen verdeeld in RuneScape (met modernere graphics, combatsysteem en dergelijke) en Old School RuneScape (met een hoop bevroren in de stijl van 2007), maar nog steeds met tienduizenden spelers. De voornaamste uitdaging voor studio Jagex is het aantrekken van nieuwe spelers, of gamers die de MMORPG al jaren geleden hebben laten vallen. Fresh Start Worlds is wederom een poging om dat voor elkaar te krijgen.
Recentelijk werden Fresh Start Worlds al aangekondigd voor World of Warcraft en New World, Jagex introduceerde de optie voor RuneScape eind september. Het idee is simpel: iedereen begint op de nieuwe server vanaf de grond zoals al die jaren geleden. Op de hoofdbranch van het spel kan je gewoon bij je uitgedoste personage(s), maar Fresh Start Worlds wil iedereen een gelijke kans bieden. Dat betekent geen economie die al decennia draait en dus ook geen makkelijke manier om even snel een berg spullen te kopen om je vaardigheden te trainen. Geld is nauwelijks in omloop en ruilhandel is weer volop levendig!
De highscores voor de Fresh Start Worlds worden ook apart bijgehouden, waardoor de initiële weken van de server in het teken staan van laten zien wat je waard bent. In de afsluitende fase kunnen microtransacties gebruikt worden om bepaalde dingen nét even wat sneller te laten gaan, maar de highscores moeten ‘puur’ blijven volgens Jagex. Is het halve jaar voorbij, dan wordt jouw Fresh Start Worlds-personage netjes overgezet naar de mainbranch van RuneScape en kan je daar rustig verder waar je gebleven was.
osrs fsw keyart 1f1667723328

Twee games, twee andere interpretaties

Old School Runescape heeft een aanzienlijk voordeel ten opzichte van het modernere RuneScape: leren van fouten en deze zelf voorkomen. Daarnaast heeft de klassiekere editie van de MMORPG een aanzienlijk andere spelersbase, waardoor er volgens developers Kieran Charles en Elena Nordmark sowieso drastisch andere keuzes gemaakt moeten worden om niet iedereen weg te jagen.

“Beide spellen hebben hun eigen richting gekozen en zijn in mijn optiek volledig andere spellen. Old School kwam uit in 2013 en heeft zijn eigen problemen en zijn eigen community. RuneScape is moderner, wij willen trouw blijven aan dat oude gevoel. Het ‘free to play’ gedeelte van de spelerswereld is ontzettend iconisch en daarom willen we dat behouden. Voor zowel nieuwe spelers, als terugkerende.”

Wie opnieuw wil beginnen in de (tijdelijke) wereld van RuneScape, zal even diep in de portemonnee moeten graven: voor een whopping 11 euro per maand (tenzij je voor langere tijd abonnee wordt) begin je in feite weer vanaf nul. Dat terwijl je voor een fractie van dat geld al in nieuwere, mooiere en gewildere MMORPGs kan duiken. Een bewuste keuze, zo menen devs Tim Fletcher en Frances Keatley van het RuneScape-team.

“Eén van de feedback-delen was dat spelers het exclusief wilden houden om te voorkomen dat iedereen massaal nieuwe accounts ging maken om zichzelf te helpen. Aangezien we een nieuwe economie wilden maken, vroegen we onze spelers naar hun mening. Voor wat betreft concurreren: tien jaar geleden wilden we RuneScape volledig moderniseren qua graphics. Old School RuneScape heeft laten zien dat je een traditionele stijl kan behouden en eigen kan maken. Daar hebben wij weer van geleerd”

fresh start worlds runescape rewardsf1667723395

Terugkerend fenomeen of een ‘one-off’?

De developers van Jagex kiezen overduidelijk voor verschillende richtingen, gebasseerd op wat zij denken dat het beste bij hun spel past. Voor allebei de RuneScapes is het een proef; afhankelijk van de resultaten is het volgens de devs mogelijk dat het een vervolg krijgt. Old School RuneScape heeft daar met leagues al meer ervaring mee, voor RuneScape is het volledig nieuw. Dat er in de toekomst aan het concept gaat worden gesleuteld, is wel redelijk logisch. De feedback van bestaande spelers was initieel immers niet mals.
De mainbranch van RuneScape bestaat al meerdere decennia en spelers zaten niet te wachten op een ‘easymode’ op een aftakking die zich dan later bij de normale branch voegt. Al helemaal niet als dat gepaard gaat met alle items en stapels goud die van de ene op de andere dag in de economie worden gedumpt. Volgens de developers biedt dit de mogelijkheid om over de schouder van spelers mee te kijken en te zien wat er in het spel mogelijk anders kan.

“Het verbaasd ons niet hoe snel spelers bepaalde dingen voor elkaar krijgen, maar het geeft ons wel ideeën hoe we bepaalde dingen kunnen veranderen. Daarnaast is de verwachting dat spelers een aantal weken écht actief voor een doel gaan, maar in de latere fase minder hebben met het ‘verse’ van Fresh Start Worlds. Dat is dan een goed moment om het om te zetten naar de hoofdbranch zodat de interactie tussen spelers wel blijft bestaan”

RuneScape Fresh Start Worlds ook begonnen op Old School

De highscores van de Fresh Start Worlds van RuneScape zijn inmiddels al aardig gevuld met spelers die het maximale aantal ervaringspunten hebben behaald, bij Old School RuneScape komt het aardig op gang. Voor laatstgenoemde duurt de intensieve ‘push’-fase nog even, terwijl de devs van RuneScape binnenkort naar de data kunnen gaan kijken om te zien of het concept voor herhaling vatbaar is.