RuneFest 2015 - Een feest voor draken, orks en..XGN!

  De jaarlijkse editie van RuneFest vond afgelopen weekend plaats in Londen. Op RuneFest 2015 mocht voor het eerst ook pers aanwezig zijn. Als enige van de Benelux mochten wij bij dit RuneScape feest aanwezig zijn en alle dingen die RuneFest te bieden heeft, uitgebreid bekijken. Hier lees je alles wat je moet weten.

  Op 3 oktober was de oude Tabakshaven in Londen even in een andere dimensie. RuneFest 2015 bracht RuneScapers het beste van de game. Met nieuwe onthullingen, plekken om de game te spelen en talloze activiteiten waanden duizend RuneScape fans zich even in Gielinor. Het thema van dit jaar was The Crypt.

  RuneFest 2015 lijkt meteen een succes

  Rond tien uur gaan de deuren open. RuneFest stroomt vol met de eerste bezoekers. Achter elkaar komen er draken, ridders, monsters, feeën en goden binnenlopen alsof het niets is. Sommige cosplayers hebben maanden aan hun kostuums gewerkt en dat is er duidelijk vanaf te zien.

  Een duidelijk blije Mark Ogilvie (in de game bekend als ModMark) kon zijn vreugde nauwelijks bedwingen. Hij is de design director van RuneScape en één van de organisatoren van RuneFest.

  "We moedigen elk jaar bezoekers aan in kostuum te komen, maar dit jaar overtreft alles. De kostuums zijn mooier en grootser dan ooit!"

  verschillende cosplayers verzamelen zich beneden voor RuneFest 2015

  Al meer dan een half jaar zijn de organisatoren bezig met de voorbereiding van RuneFest 2015 en dat is aan het programma te zien. De gehele dag is er van alles te doen voor zowel de Old School RuneScape fans als de RuneScape 3 liefhebbers. RuneFest 2015 heeft twee verdiepingen vol met RuneScape activiteiten.

  Op de bovenste verdieping bevinden zich onder andere een PC kamer en de Chronicle RuneScape legenden kamer, en is er de mogelijkheid om de nieuwste versie van RuneScape te proberen. Daarnaast zijn er twee grote podia. Op deze podia zijn de hele dag makers van het spel aan het woord.

  Op het hoofdpodium zijn de grote onthullingen van het spel, het tweede podium geeft de bezoekers van RuneFest 2015 de mogelijkheid om vragen te stellen aan de makers. Hier zijn namelijk de Q&A's met verschillende medewerkers van Jagex.

  Chronicle RuneScape Legends laat zich op RuneFest 2015 zien

  Het hoofdpodium is de beste plek om te zijn voor het nieuwste RuneScape nieuws. Als eerste staat er een presentatie van de makers van Chronicle RuneScape Legends gepland. Tijdens de presentatie werd de trailer van RuneScapes' nieuwste spelmodus onthuld.

  Chronicle RuneScape Legends is een tactische kaartgame waar de makers inmiddels al een jaar mee bezig zijn. De spelmodus is nog niet af, maar vanaf november kunnen spelers met de gesloten bèta aan de slag.

  "In Chronicle RuneScape Legends maak je op een hele nieuwe manier kennis met de wereld van Gielinor. We zijn Chronicle gaan maken omdat wij zelf erg fan zijn van bord- en kaartspellen. Voor ons was het de ideale toevoeging in de RuneScape wereld."

  Aldus een trotse James Sweatman, lead designer van de game. In de bèta zijn er vier legendes om mee te spelen maar er komen er later nog veel meer bij. De makers vertelden verder nog dat Chronicle RuneScape Legends ook beschikbaar wordt voor tablets. Voortaan kun je de bekendste plekken van Gielinor dus overal met je mee nemen.

  Na de onthulling van Chronicle is er nauwelijks tijd om bij te komen. Zodra het event afgelopen is, begint namelijk de Cosplay parade. Vanaf de benedenverdieping lopen de in Cosplay gekomen bezoekers naar boven.

  Het zorgt voor een prachtige optocht vol orks, ridders, draken, tovenaars en godinnen. De parade eindigt in het middenplein van de bovenverdieping voor een fotomoment.

  RuneFest 2015 kent een duister thema

  Het eind van de cosplayparade geeft de tijd om de benedenverdieping goed te verkennen. De trap aflopend kom je in de het duistere thema van RuneFest 2015 terecht. Met het thema The Crypt loop je als bezoeker door spookachtige kerkhoven en donkere kamers. Hier zijn verschillende ruimtes te vinden, die allemaal een andere activiteit hebben.

  Zo is er The Hero's Welcome. De bezoeker krijgt een foto en moet vervolgens die foto vergelijken met een kamer vol RuneScape items. De kamer en de foto zijn vrijwel identiek maar een paar dingen verschillen. Het is aan de held om te ontdekken welke items er ontbreken, extra zijn of op een andere plek liggen.

  Naast The Hero's welcome is The Invention Room, een kamer waar RuneScapers zelf een monster kunnen bouwen. Met origami pakketten, een schaar en lijm kun je de hele dag door je favoriete monsters namaken. Wanneer je voorbij The Invention Room loopt kom je terecht in The Broken Manor. Dit is de engste ruimte van heel RuneFest 2015, want in dit spookhuis lopen levende monsters rond.

  Bovendien moet je als bezoeker je hand door drie gaten in de muur van het huis steken terwijl je geen idee hebt wat er achter te vinden is. Het kan een beloning zijn, maar het kan ook iets zijn dat de rillingen over je rug laat lopen.

  Het enge portret in The Broken Manor tijdens RuneFest 2015

  Helemaal achteraan in The Crypt zit voor gamers misschien wel de leukste ruimte: hier is namelijk de Audio Room. Bezoekers van RuneFest 2015 kunnen hier een eigen geluid opnemen wat in de game gebruikt kan gaan worden. Verschillende spelers leven zich enthousiast uit in de microfoon, in de hoop zichzelf ooit terug te horen.

  Met al die activiteiten is het best fijn om even tot rust te kunnen komen. Gelukkig is ook hier op RuneFest 2015 plek voor. In The Crypt is een speciale ruimte met bankjes en loungestoelen om even tot rust te komen. De hele dag door zitten hier RuneScapers om te praten, nieuwe mensen te ontmoeten en even een hapje te eten.

  Aan eten is er absoluut geen gebrek. Bij verschillende kraampjes zijn allemaal lekkernijen te krijgen die je met RuneScapegeld als Zemamarks en bonds, maar ook met gewone ponden kan kopen. In de ruimte waar de eettentjes staan is bovendien nog een orkest aanwezig dat de hele dag door RuneScape muziek speelt. Ze zijn ook op de bovenverdieping te horen, wat heel RuneFest 2015 voorziet van een nog mystiekere sfeer.

  Na het verkennen van de benedenverdieping is het tijd voor de Old School Reveals. Bij deze presentatie wordt door de ontwikkelaars van de Old School speelmodus bekend gemaakt wat er te verwachten is in de aankomende periode.

  Onthullingen voor RuneScape Old School bij RuneFest 2015

  Hoewel de oude stijl van het spel in de Old School modus altijd hetzelfde blijft, betekent dit niet dat er geen nieuwe features voor de game komen. Al staat het motto van RuneScape Old School volgens Developer Mod Mat K wel vast:

  "Ons motto bij alle vernieuwingen is als volgt: zouden we het niet hebben gedaan in 2007, dan doen we het nu ook niet. Old School bestaat nog omdat de gamer het wilde en dus blijven we geven wat de gamer wil."

  Bij de Old School Reveals is met name de onthulling van Deadman interessant. In de nieuwe speler tegen speler modus komt de hardheid die RuneScape kan hebben naar voren.

  Het is een spelmodus die werkt met een high-risk, high-reward systeem. Win je het directe gevecht, dan zijn de beloningen groot. Wanneer je karakter overlijdt ben je alles kwijt wat je bij je draagt, en daarnaast krijgt je tegenstander de 28 duurste items uit je bank.

  Verder werd er nog onthuld dat er in drie fases nieuwe speelgebieden en mogelijkheden toegevoegd worden aan de Old School modus. In januari 2016 komt het eerste stuk van het gebied vrij. In juni 2016 en januari 2017 kunnen spelers aan de slag met de andere twee gebieden.

  Na de Old School Reveals zijn twee van de drie onthulmomenten achter de rug. Voordat de grootste presentatie, de RuneScape 3 reveals, gaat beginnen, kan makkelijk de bovenverdieping uitgebreid bezocht worden.

  RuneScapers maken kennis met nieuwste features op RuneFest 2015

  Want de benedenverdieping is niet de enige plek met activiteiten. Naast de twee podia heeft de bovenverdieping een PC kamer, de RuneScape client testruimte en een merchandise winkel. Ook bieden de makers van Chronicle RuneScape Legends de mogelijkheid om voorafgaand aan de bèta van de game alvast kennis te maken met de nieuwe spelmodus.

  In de PC kamer zijn de hele dag al spelers bezig met RuneScape. De Old School spelers testen de nieuwe Deadman variant en de RuneScape 3 spelers hebben de mogelijkheid om samen op quests te gaan. Er is zelfs plek om te streamen tijdens RuneFest 2015 voor de talloze livestreamers die de RuneScape community heeft.

  De makers van het spel lopen ook gewoon door de PC kamer. Iets wat volgens David Osborne (ook wel bekend als Mod Osborne), hoofdontwerper van RuneScape, bijdraagt aan het succes van RuneFest.

  "Runefest bied de mogelijkheid voor gamers om hun ideeën te uiten naar de makers toe. Dat is heel bijzonder voor een game. Het geeft onze community de kans om de game te beïnvloeden.

  Je ziet dat sommige van onze mods haast sterren zijn wanneer ze op RuneFest rondlopen. Ze kunnen makkelijk benaderd worden en iedere bezoeker kan gewoon even een praatje met ze maken over de game en hun ervaringen met RuneScape."

  Naast de PC kamer zit het tweede podium. Hier zijn de hele dag Q&A's aan de gang. Alle vragen die bezoekers hebben, kunnen hier worden gesteld. En dat er vragen over de game zijn, is wel duidelijk: bij elke Q&A zit de zaal weer vol.

  Iets verderop laat Chronicle RuneScape Legends zich opnieuw zien. De game is vorige jaar bij RuneFest al aangekondigd, maar nu kunnen de bezoekers voor het eerst gameplay van de game zien.

  Chronicle RuneScape Legends kan aangesloten worden op virtual reality. Er zijn twee brillen die bezoekers op kunnen zetten, waardoor de wereld van RuneScape nog meer tot leven komt. James Sweatman vindt de VR-brillen dan ook een prachtige mogelijkheid voor de game.

  "Iets waar we als makers van RuneScape ontzettend trots op zijn is dat het spel ontzettend tot leven komt. De VR-brillen geven ons als makers nog meer mogelijkheden om het land Gielinor zo echt mogelijk te laten voelen."

  Met een VR bril kun je Chronicle proberen op RuneFest 2015

  Op de bovenverdieping zitten verder nog de RuneScape Client kamer en de merchandise winkel. In de RuneScape Client kamer kunnen gamers voor het eerst aan de gang met de nieuwe manier waarop RuneScape digitaal is opgebouwd. De game voelt volgens makers nog sneller aan en de laadtijd neemt af.

  In de Merchandise winkel kun je zo'n beetje alles kopen wat met het spel te maken heeft. Er zijn vier verschillende betaalmogelijkheden op RuneFest 2015. Je hebt bonds, Zemamarks, bitcoins en natuurlijk de normale Engelse pond.

  Tegen het einde van de middag is de benedenverdieping wat leger en stroomt de main stage zaal van RuneFest 2015 helemaal vol. Dit komt doordat de RuneScape 3 reveals presentatie gaat beginnen. Bij deze presentatie worden de nieuwste updates van de game bekend gemaakt. Aangezien RuneScape volgend jaar zijn vijftien jarig jubileum viert, worden er grote dingen verwacht.

  Grootste onthullingen RuneFest 2015 bij de RuneScape 3 reveals

  De presentatie begint dan ook meteen groots. De makers gaan zoals verwacht stilstaan bij de verjaardag van RuneScape. Hoofdontwerper David Osborne belooft dat het een bombastisch jaar gaat worden. Elke maand gaat er een grote update in de game komen, dit zullen updates zijn waarover de spelers zelf hebben kunnen meestemmen.

  Zo is de komst van Sliskei's Countdown aangekondigd. Met vier grote quests komt er een einde aan het verhaal van Sliskei. De gamer krijgt grote invloed in de verloop van het verhaal en daarmee in de RuneScape wereld. Wel komt er een mogelijkheid om gemiste kansen alsnog te kunnen bekijken.

  Lead Designer Osborne kondigt de nieuwe features van RS3 aan op RuneFest 2015

  Ook keren de Barrows Brothers weer terug in RuneScape. Er blijkt zelfs nog een Barrows te zijn: in de quest Ballad Of the Barrows Brothers blijkt er ook nog een zus te zijn.

  Een aankondiging die menig RuneScape hart sneller liet kloppen, was dat er een nieuwe Solo Boss bijkomt. Hoe precies is nog niet helemaal duidelijk, maar het belooft in ieder geval weer iets nieuws voor de gamer. Dit was echter bij lange na niet de grootste onthulling.

  Aan het eind van de presentatie valt het eventjes stil. David Osborne kondigt een quest aan die terug gaat blikken op 15 jaar RuneScape, en twee tovenaars spelen de hoofdrol in deze quest. Dat twee tovenaars de hoofdrol spelen, is niet voor niets, want de quest wordt door niemand minder ontworpen dan twee van de oprichters van RuneScape!

  Om het vijftienjarig bestaan goed te vieren komen co-founders Andrew en Paul Gower terug voor het ontwerp van deze epische quest. Ze nemen de gamer mee in een nostalgisch avontuur door Gielinor. Hoe de quest er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

  Dit is slechts een greep uit de onthullingen die gedaan zijn tijdens de RuneScape 3 Reveals. Er komt namelijk nog veel meer aan in het jubileumjaar van RuneScape!

  Na de RuneScape 3 reveals is er een korte pauze in het programma. Daarna stroomt de zaal al snel opnieuw vol, want het dagprogramma wordt afgesloten met de award ceremonie waarbij de Golden Gnomes worden uitgereikt.

  Uitreiking Golden Gnomes sluit dagprogramma RuneFest 2015 af

  De awards maken veel los bij de bezoekers van RuneFest 2015. Winnaars worden met gejuich naar het podium geleid en het is duidelijk dat er uitgekeken is naar de prijsuitreiking. Een van de awards die het meest leeft in de zaal is de Cosplay awards. Er is een Golden Gnome voor beste vrouwelijke cosplay en een voor beste mannelijke cosplay.

  Vanuit de zaal komen de vier genomineerden naar voren. Stuk voor stuk hebben ze ontzettend veel tijd in hun kostuum gestoken. Een van de vrouwelijke kandidaten komt helemaal uit Estland en ze heeft een paar maanden aan haar Ariane kostuum gewerkt. Uiteindelijk komt ze net op de tweede plek terecht, de winnares is een RuneScaper in een kostuum met prachtige vleugels.

  Met dit Ariane kostuum won ze net de tweede prijs op RuneFest 2015

  Bij de mannen is de wedstrijd helemaal spannend. Het gaat tussen twee volledig in harnas gehulde kostuums. Uiteindelijk wint het harnas dat zelfs op veschillende plekken verlicht is. Mark Ogilvie is opnieuw onder de indruk van de kwaliteit van de cosplay op RuneFest 2015.

  "De mensen die dit jaar tweede werden, hadden vorige jaar met gemak de eerste plek behaald. Je ziet aan de kostuums hoeveel passie en toewijding de spelers hebben voor het spel."

  Toch laat de passie, toewijding en hechte community zich pas echt goed zien bij de Special Mention award. Een man heeft er namelijk voor gezorgd dat de wens van een ander uit is gekomen. Al vijf jaar wilde hij dolgraag naar RuneFest en met medewerking van de organisatie is het dan eindelijk gelukt. Wanneer de jongen op het podium staat om de prijs in naam van de ander in ontvangst te nemen, is hij zichtbaar ontroerd

  Elk jaar wordt er ook een Lifetime Achievement award uitgereikt. Dit jaar gaat hij naar de twee oprichters van RuneScape, die eerder hun terugkomst aankondigden. Ogilvie benadrukt de bescheidenheid van de ontwikkelaars, die zonder dat ze het vooraf wisten, zoveel los zouden maken bij duizenden gamers.

  Na het uitreiken van de laatste Golden Gnome kan het eten beginnen. Het dagprogramma zit erop en het is wachten op het leegmaken van de zaal waar het hoofdpodium zich bevindt, omdat daar de afterparty gehouden wordt.

  Afterparty maakt een einde aan geslaagd RuneFest 2015

  Bezoekers praten nog na over een succesvol verlopen RuneFest 2015 en bespreken de nieuwste ontwikkelingen in de game. Het is duidelijk dat er dankzij RuneFest 2015 weer nieuwe vriendschappen zullen gaan ontstaan. Voor Vera de Vries, een Nederlandse RuneScapester die in de game bekend is als MsVera, was RuneFest 2015 een geslaagde tweede keer dat ze naar het evenement kwam:

  "Ook dit jaar is het weer bijzonder. Je komt nieuwe mensen tegen en het is zo'n hechte en gezellige community. Iedereen groet elkaar en is in voor een praatje. Nu de AfterParty is begonnen kunnen we nog even een heerlijk feestje met elkaar bouwen."

  De AfterParty begon met een mysterieuze dansact van een uiterst lenige danseres. Op een glitterende bal wringt ze zichzelf in de lastigste posities. Het feest gaat door tot half twaalf, maar aan de we want more van de laatste RuneFest-gangers te horen, kunnen ze geen genoeg krijgen van het feest.

  Ballonnen worden losgelaten bij de afterparty van RuneFest 2015

  RuneFest is niet heel goedkoop, want een kaartje voor het jaarlijkse evenemt kost 134 euro. Daarvoor kan je dan wel van tien uur in de ochtend tot elf uur 's avonds de beste ervaring rondom RuneScape meemaken.

  Chronicle: Runescape Legends

  Verkijgbaar vanaf 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.