Nederlandse PUBG talentenjacht komt ten einde - Van hobbyist naar eSporter

  Gamen als werk, het klinkt ideaal. Toch komt er bij een leven als eSporter veel kijken, want een leven als professioneel gamer gaat niet altijd over rozen. Wij waren aanwezig bij de bootcamp en slotdag van de lange zoektocht naar een nieuw Nederlands PUBG team van Republic of Gamers en Brash eSports. Hoe maak je van je hobby je werk?

  Republic of Games was op zoek naar Nederlands grootste PUBG talent, de allerbeste spelers in PlayerUnknown’s Battlegrounds. De grote prijs? Een jaarcontract als professionele eSporter in PUBG. Het gaat hier niet om populaire YouTubers of streamers, maar om mensen van wie je eigenlijk nog nooit gehoord hebt. Op een enkeling na was dit ook zeker het geval, de deelnemers liepen uiteen van studenten tot ICT-ers.

  Van de deelnemers waar er uiteindelijk nog maar vier teams over: ARM4NI SUD, Fantastic Four, Loot Delivery en Tiger Woop. Het afgelopen jaar hadden deze teams keihard gestreden in zowel off- als online wedstrijden om vervolgens op dit laatste evenement te belanden. Wel was er een twist; in plaats van zich bewijzen in de virtuele wereld, moesten ze nu twee uitdagingen in het echte leven doen.

  De vier teams gingen aan de slag met Archery Tag en Bodyboarden. De uitslag van deze wedstrijden had niet bijster veel invloed op de uitslag van de talentenjacht, maar het was vooral een gezellige middag waar de ongetwijfeld stressvolle eerdere wedstrijden vergeten konden worden en de deelnemers voornamelijk op hun sociale- en teamskills een laatste keer werden beoordeeld. Een goed moment om eens terug te blikken op wat vooraf kwam, maar natuurlijk ook te kijken naar de toekomst.

  PUBG Talentenjacht

  Volledige toewijding

  "Ik had nog niet bij PUBG meegedaan aan de eSports scene, het was vooral voor mezelf om te meten hoe goed je nou eigenlijk bent”, vertelt Edwin Bos (27) van team Loot Delivery aan ons. Ook andere spelers beamen dit; iedereen was wel vrij overtuigd van zijn eigen kunnen in de game, maar meedoen was vooral om te kijken hoe goed ze precies waren.

  De vraag is dan hoe je zo goed wordt in PUBG. Een geheim is er eigenlijk niet als we de spelers moeten geloven. Het komt neer op vooral heel intensief de game spelen en eigenlijk niets anders ernaast doen, want niemand speelde een game evenveel als ze PUBG speelden. Volledige toewijding is dus wel een vereiste als je van plan bent het ver te schoppen in eSports, met welke game dan ook.

  Ondanks de officiële release van PlayerUnkown’s Battlegrounds eind vorig jaar waar veel verbeteringen gemaakt werden, blijven bugs nog steeds veelvuldig aanwezig in de game. Vervelend wanneer je speelt met vrienden, maar potentieel verwoestend wanneer er veel op het spel staat. Toch is het voor veel spelers gewoon iets wat bij de game hoort en geen reden om niet verder te gaan met PUBG. Het is roeien met de riemen die je hebt, zelfs als dat betekent dat je om bugs heen moet werken.

  “Je moet er mee leren omgaan” laat Mario Joos (24) van team Tiger Woop weten “De game moet gefixt worden, maar je bent pro. Het is net alsof je een sport doet en je een bepaalde regel niet goed vindt.” Ook de andere spelers die wij spraken waren het hier mee eens. Er zitten nou eenmaal bugs in de game en er wordt wat aan gedaan, maar omdat je de game zo vaak speelt leer je er gewoon mee omgaan.

  PUBG Talentenjacht

  Mentale en fysieke conditie

  Er is meer aan eSports dan alleen de game zelf. Ook eromheen moet je alles goed geregeld hebben om ervoor te zorgen dat je geen ongezonde levensstijl gaat leiden. Hier heeft elke speler z’n eigen manier voor. De één zorgt er voor dat hij gezond eet, de ander kijkt documentaires tussendoor om z’n hoofd leeg te maken.

  Sporten is voor veel ook een manier om gezond te blijven. “Naast het gamen probeer ik regelmatig hard te lopen”, vertelt Adil da Machi (30) van team ARM4NI SUD. ” Als ik sport dan voel ik me mentaal beter en gefocust tijdens het gamen”. Ieder heeft z’n eigen manier om zowel mentaal als fysiek in goede conditie te zijn voor langdurig gamen.

  Hoe leuk zo’n traject als deze ook is, op een gegeven moment moet je een knoop doorhakken en een moeilijke keuze maken: ga ik voor en eSportscarrière, of niet? Misschien kwam dit omdat we ze nu spraken en niet aan het begin van het traject, maar geen enkele speler die wij interviewden had hier eigenlijk nog twijfels over.

  “Als ik een keuze maak dan sta ik er 100% achter. Ik verdien goed met mijn baan, maar deze kans krijg je denk ik maar één keer. Het is een hobby en als je daarvan je werk kan maken is dat echt supertof.” Dit vertelt Cars Franssen (25) van team Loot Delivery, die zijn baan als Clinical Study Specialist zonder twijfel zou opgeven voor een carrière in eSports.

  PUBG Talentenjacht

  De toekomst

  Het grote gevaar van eSports is wel dat een game ooit niet meer populair is. Waar het normale leven redelijk snel gaat, dendert het internet met een rotgang verder. Wat het ene moment nog miljoenen kijkers trekt kan binnen korte tijd overtroffen worden door het volgende succesvolle spel.

  Hanno Brinkman (37) van ARM4NI SUD zegt dat wanneer PUBG ooit uit de gratie valt, hij en de rest van het team zullen overstappen naar een andere game. “Stel dat er iets verandert dan denk ik dat wij in elke andere game, als we het leuk vinden, echt goed kunnen worden. Wij hebben een team dat zich heel goed kan aanpassen.”

  Dit horen we ook van de andere spelers. Iedereen weet wel dat PlayerUnknown’s Battlegrounds waarschijnlijk niet een ontzettend lange levensduur heeft. Wanneer de game dan niet meer populair is, vindt niemand het erg om over te stappen op een andere vergelijkbare shooter.

  PUBG Talentenjacht

  PUBG voor oudere doelgroep dan Fortnite?

  Op het moment is de grootste rivaal van PlayerUnknown's Battlegrounds Fortnite, een game die op het moment de pan uit stijgt qua populariteit. Waarom dan niet Fortnite spelen in plaats van PUBG? Dit heeft volgens de spelers vooral te maken met onder andere het meer kinderachtige aspect van de game. De cartooneske graphics spreken de PUBG spelers niet aan, evenals de minder realistische manier waarop de geweren aanvoelen in de game.

  Ook de bouw-mechanics waar Fortnite bekend om staat spreekt ze niet aan. Het neemt allemaal weg van het minder serieuze aspect, wat bij een eSport essentieel is om het competitief te maken. Dat de game meer volwassen aanvoelt zie je ook terug in de spelers die vandaag aanwezig waren. Tieners waren er niet bij, de meesten hadden een vaste baan en waren echt serieus in hun dedicatie voor het spel.

  De Fortnite spelers onder ons kunnen zich binnenkort ook opgeven voor een zoektoch naar de beste spelers in dat spel. Mogelijk trekt dat een stuk jongere doelgroep, maar het is duidelijk dat PUBG onder volwassenen veel meer speelt. Dit zagen we ook duidelijk terug toen er bekendgemaakt werd wie uiteindelijk de winnaars van de zoektocht geworden waren.

  PUBG ESPORTS NEDERLANDSE TALENTENJACHT WINNAARS

  De winnaars zijn bekend

  Aan het einde van de dag maakte de organisatie bekend wie het felbegeerde contract gewonnen had. Het was niemand minder dan ARM4NI SUD, bestaande uit mouzetc, Samur, frackz en Zeedoh. Zij mogen één jaar lang meedoen aan de officiële PlayerUnknown's Battlegrounds toernooien georganiseerd door de ESL als professionele eSporters. Als de resultaten van de eerdere wedstrijden die ze speelden een goede indicatie zijn, dan denken wij dat ze het ver kunnen schoppen.

  Zij lieten aan ons weten dat de samenwerking tussen hen altijd prettig verloopt en dat ze zelfs onder stressvolle situaties kalm weten te blijven. Niemand valt elkaar af en wanneer er iets fout gaat wordt dit op een volwassen manier besproken. Zelf hoeven de spelers in ieder geval niet lang na te denken over het naleven van hun droom. De spelers die wij spraken gaven allemaal duidelijk aan dat dit hun droom is en dat ze van plan zijn hun huidige werk op te geven voor dit eSports avontuur.

  De PUBG spelers die we gezien hadden hebben allemaal passie voor de game. Veel kenden elkaar voor het toernooi niet, maar zijn sindsdien goede vrienden geworden. Iedereen die eSports niet serieus neemt en nog steeds claimt dat gamen een antisociale gebeurtenis is, had hier aanwezig moeten zijn. Want de beste vrienden maak je tijdens het gamen.

  PlayerUnknown's Battlegrounds

  Verkijgbaar vanaf 23 march 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.