Internet in het buitenland - Wat is het en hoe kan ik roaming uitzetten?

  Met een hittegolf gaande voelt het alsof we in het buitenland aan het ontspannen zijn en daar gratis internet hebben. En met het nieuws dat roaming in 2017 in heel europa gratis is, voelt het buitenland toch nog wat dichter bij huis. Maar wat is het precies en hoe kan je roaming uitzetten?

  Sommigen kennen het begrip 'roaming', maar velen ook niet. Roaming is een algemene term die gebruikt wordt in de draadloze telecommunicatie wereld en betekent letterlijk 'zwerven'. Roaming treed op wanneer het netwerk van je eigen provider niet beschikbaar is en je gebruik maakt van het netwerk van een andere aanbieder. Feitelijk is roaming dus het rondzwerven op het netwerk van andere providers.

  roaming uitzetten

  Internet in het buitenland

  Om gebruik te maken van internet in het buitenland kan je uiteraard verbinding maken via een wifi router, maar dat kan niet op elke locatie. Wanneer je in het buitenland bent gaat je telefoon automatisch rondzwerven op andere netwerken van andere providers. Om van het netwerk gebruik te maken heeft jouw provider een deal gesloten met de andere provider waarin staat hoeveel zij vergoeden per minuut, sms'je of MB.

  De kosten van roaming is dus afhankelijk van jouw provider en wat voor een deal zij hebben gesloten. De kosten om gebruik te maken van roaming kunnen hoog oplopen aangezien je per minuut, sms of MB betaalt. Gelukkig bieden Nederlandse providers ook bundels aan om de kosten te beperken en vanaf 2017 worden de roamingtarieven in Europa afgeschaft.

  In de meeste gevallen schakelen de mobiele telefoons mobiel internet via roaming standaard uit om hoge kosten te voorkomen. Bellen en sms'en is wel gewoon mogelijk en maken niet automatisch verbinding waardoor de kosten minder snel oplopen. Om te voorkomen dat er onverwachts hoge kosten komen is het verstandig om mobiel internet in het buitenland en roaming uit te zetten.

  Roaming uitzetten

  Internet in het buitenland wordt op mobiele telefoons vermeld als gegevensroaming, dataroaming of simpelweg roaming. Om jou kosten te besparen leggen wij per operating system uit hoe je dit kan uitzetten. We behandelen onder andere Android, iOS en Windows Phones. Afhankelijk van de operating system en toestel kan de optie wel nog verschillen.

  roaming uitzetten

  Android

  De volgende uitleg geld voor onder andere Samsung Galaxy S5, Galaxy S6 en Note 4.

  1. Android gebruikers gaan naar instellingen
  2. Zoek naar het tabblad verbindingen waarin de optie netwerkverbindingen of Meer netwerken verschijnt.
  3. Selecteer netwerkverbindingen of Meer netwerken (afhankelijk van jouw toestel)
  4. Gebruikers die netwerkverbindingen hebben geselecteerd, selecteren hier de optie Meer netwerken.
  5. In de Meer netwerken optie druk je op Mobiele netwerken.
  6. Vervolgens verschijnt de optie Roaming, Gegevensroaming of Dataroaming (afhankelijk van jouw toestel). Zorg ervoor dat er geen groene vink aangevinkt staat zoals bovenstaand plaatje.

  LET OP! Er staat dus geen groen vinkje achter de optie Roaming!

  roaming uitzetten

  iOS

  De volgende uitleg geld voor onder andere Apple iPhone 5, 5S, 6 en tablets.

  1. Apple gebruikers gaan naar instellingen
  2. Vervolgens druk je op Mobiel netwerk of Mobiele data (afhankelijk van jouw toestel).
  3. Vervolgens verschijnt de optie Dataroaming wat in- of uitgeschakeld is.
  4. Zorg ervoor dat er geen groene balk te zien is om Dataroaming uitgeschakeld te hebben, zoals te zien is op bovenstaand plaatje.

  LET OP! Er staat dus geen groene balk achter de optie DataRoaming!

  roaming uitzetten

  Windows Phone

  De volgende uitleg geld voor onder andere alle Nokia Lumia toestellen.

  1. Veeg vanaf de bovenkant van de telefoon naar beneden met één vinger.
  2. Selecteer ALLE INSTELLINGEN
  3. Selecteer mobiel netwerk & simkaart
  4. Vervolgens verschijnt de optie Opties voor gegevensroaming.
  5. Selecteer roaming niet toestaan om internet in het buitenland uit te schakelen.

  LET OP! Er staat dus roaming niet toestaan weergegeven onder opties voor gegevensroaming.

  roaming uitzetten

  Roaming uitzetten kan variëren per operating system

  Afhankelijk van jouw toestel en de operating system varieert de manier hoe het roaming uitzetten verloopt. Niet elk Android toestel werkt hetzelfde. Het belangrijkste is om te zoeken naar de optie mobiel netwerk of mobiele data. Bij de meeste toestellen staat hier vervolgens de optie Roaming, Gegevensroaming of Dataroaming!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.