Religie in games - De meest uiteenlopende overtuigingen

  De afgelopen dagen is er behoorlijk wat religie voorbij gekomen. Pinksteren en Hemelvaart zijn voorbij en de Ramadan is nog volop bezig. Sommige mensen mogen momenteel bijvoorbeeld overdag niet eten of drinken. Gelukkig zijn er dan altijd nog de games. Geheel in het teken van deze religieuze dagen kijken wij eens naar religie in games. We hebben tien games op een rijtje gezet voor je!

  Far Cry 5

  We beginnen met een recente titel. In Far Cry 5 kom je als speler al snel in aanraking met een flinke dosis religie. Joseph Seed, de antagonist van de game is namelijk een beetje een vreemde gast wat betreft opvattingen. Hij heeft in Hope County een groepje mensen om zich heen verzameld die de sekte Project at Eden’s Gate vormen.

  De broers en zussen van Seed zijn daarin leidinggevenden, maar vanzelfsprekend wel ondergeschikt aan hem. Hij is ‘The Father’, wat op het zelfde neerkomt als de uitverkorene. Samen houden ze Hope County, wat eens een vreedzame plek was, in hun greep. Iedereen moet onderdeel worden van The Project at Eden’s Gate of zal de toorn van Seed voelen.

  Jij laat dit niet zomaar gebeuren, want hoewel iedereen mag geloven wat hij of zij zelf wil, kan religie met de harde hand voeren niet zomaar. Je bent onderdeel van The Resistance, die direct in conflict liggen met Seed en zijn volgers. En tijdens dit conflict worden harde klappen uitgedeeld, zoals in onze Far Cry 5 review te lezen is.

  God of War

  Mythologie is een vergane religie waar geen volgers meer van zijn. En net als met bloed is God of War daarmee doordrenkt. Eerst mochten we snoepen van de Griekse mythologie in de God of War games, maar in de nieuwste God of War kregen we al een flinke portie Noorse mythologie voorgeschoteld.

  En waar God of War ons vooral bezighoudt met het genadeloos in elkaar slaan van vijanden en goden, weet de game juist door die mythologische onderdelen (waar soms wel een eigen twist aan gegeven is) ons ook nog eens wat te leren. God of War past dan ook perfect in dit rijtje waarbij religie in games uitgelicht wordt.

  Assassin’s Creed

  Het verleden met het heden verweven. Dat is een groot onderdeel van de Assassin’s Creed franchise. De vier eerste games waren vergeven met een overduidelijk religieus thema, waarbij jij als Assassijn onder andere moest knokken tegen Tempeliers.

  Het eerste verhaal speelde zich bijvoorbeeld af tijdens een kruistocht, waarbij onder andere een conflict tussen katholieke en orthodoxe christenen en soennitische en sjiitische moslims uitgevochten werd. In de Assassin’s Creed games die volgden lag het religieuze aspect net iets minder bovenop. Maar toch is ook in die games genoeg religie te vinden. Neem bijvoorbeeld Assassin’s Creed Origins, waarbij je teruggaat naar het oude Egypte.

  Fallout

  Wat doe je als de wereld vergaat? Een vraag die in de Fallout games dubbel en dwars beantwoord wordt. De wereld heeft een nucleaire ramp te verduren gehad en daarin mogen spelers in de overgebleven puinhoop opnieuw beginnen. Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot, want niet iedereen heeft dekking kunnen zoeken voor de straling.

  Half gesmolten mensen, mutanten en enorme gemuteerde beesten zullen je onderweg het leven zuur maken. Maar er zijn ook ‘goede’ mensen over die je dan voornamelijk in nederzettingen tegenkomt. En ook voor geloof is in sommige van die nederzettingen plaats. Al is het wel een tikkeltje aan de vreemde kant.

  Je hebt namelijk de Children of Atom in Fallout. Dit zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat de nucleaire ramp een opruimingsactie van hogere hand was en deze dus aanbidden. Hoe? Door met zijn allen in stralingsgebied rondom een niet-ontplofte kernbom te gaan wonen en ervoor de bidden.

  Castlevania

  Als je het over geloof in games hebt, mag Castlevania niet ontbreken. Deze franchise draait om Dracula, een vampier, die niet zo fijn reageert op religieuze voorwerpen. Met een kruis of heilig water maak je deze man en zijn soortgenoten bijvoorbeeld niet gelukkig. Maar dit is niet alles wat om religie draait in Castlevania.

  Want ook de speler heeft een religieuze achtergrond. Het verhaal in de game begint namelijk met het broederschap van het licht. Ridders die al eeuwen in naam van God tegen het kwaad uit de hel strijden. Tijdens deze strijd leek het even alsof het broederschap gewonnen had, maar toch ging het mis. En zo ontstond Dracul, of Dracula, in de Lords of Shadow games.

  Tomb Raider

  De Tomb Raider games kunnen er ook wat van op religieus vlak. Al jaren struinen we als Lara Croft de aarde af en vallen we van de ene legende in de andere. Religie speelde altijd wel al een kleine rol in Lara’s avonturen. Maar bij de laatste twee games, Tomb Raider en Rise of the Tomb Raider, ligt het er net even wat dikker bovenop.

  Je krijgt namelijk te maken met Trinity, een mysterieuze organisatie die er alles aan doet om Lara voor te zijn. Een organisatie die duidelijk extremistisch is en ook duidelijk christelijk is. Ze geloven er ook heilig in dat zij de wereld moeten leiden, in naam van God. En daarvoor is de groepering op zoek naar relieken, toevallig ook de voorwerpen waar Lara naar zoekt.

  Dante’s Inferno

  Een game gebaseerd op een boek waarin iemand de hel in gaat. Die kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met games. Want als iets religie uitstraalt, is dat de hel wel. Dante’s Inferno stuurt je diep de hel in als de tempelier Dante.

  Hij is namelijk veroordeeld tot een oneindigheid in de hel, maar is niet echt van plan te blijven. Wat volgt is een avontuur waarbij Magere Hein het onderspit delft en waarin je de negen cirkels van de hel doorkruist. Daarbij tref je onder andere een succubus en diverse vijandelijk demonen aan. Het doel is om aan de hel te ontsnappen, maar onderweg moet je ook nog even de ziel van je geliefde redden.

  Grand Theft Auto

  Geloof het of niet, maar in Grand Theft Auto is religie ook zeker aan de orde. En dan niet alleen op de soms hilarische radiozenders. In GTA San Andreas kwam de reiligieuze sekte Epsilon Program voorbij. Deze sekte wordt geleid door Chris Formage en gelooft in diverse vreemde dingen.

  Bijvoorbeeld dat buitenaardse wezens het hebben voorzien op sperma. In San Andreas had de sekte niet zo’n hele grote rol, maar in GTA V is die een stuk groter. Je hoort veel vaker van de sekte en het mooiste is: je kunt er ook lid van worden!

  Civilization

  Een beetje laat in deze lijst, maar zeker een game die genoemd mag worden. Want in Civilization ga je telkens aan de slag met een beschaving. Of ja, eigenlijk moet je er zelf maar eentje zien op te bouwen. De strategische games van Sid Meier omvatten nagenoeg alle elementen voor een goede beschaving.

  Je start met een paar simpele huisjes en een paar uur later heb je een koninkrijk staan. En dan begint het pas. Je moet werken aan wetenschap, maar ook de economie draaiende houden. En dan komt er ook nog eens geloof de hoek om met al zijn voor- en nadelen.

  Everybody’s Gone to the Rapture

  De laatste titel in deze religie in games special is Everybody’s Gone to the Rapture. De titel verklapt de religieuze aard van de game al een beetje. Een game waarin je moederziel alleen rondwaart in een wereld. En hoewel dat best makkelijk klinkt, is dat het zeker niet. Ieder ander mens is namelijk verdwenen.

  Het is alsof God grote schoonmaak heeft gehouden en dat ene hoekje met jou erin is vergeten. En het is aan jou om uit te zoeken hoe het nou komt dat iedereen ineens verdwenen is. Dat doe je door gaandeweg aan de hand van schimmen onderzoek te plegen. En uiteindelijk mag je zelf dan misschien ook wel naar gene zijde.

  Dit waren tien games waarbij religie voorkomt. Er zijn natuurlijk nog veel meer titels waarbij dit zo is. Heb jij er een die we zeker gemist hebben? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

  Rise of the Tomb Raider

  Verkijgbaar vanaf unknown

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.