Redenen om HBO serie Euphoria te kijken

Article
vrijdag, 30 oktober 2020 om 17:00
hbo serie euphoriaf1603985011
Een verhaal over het leven, drugs, seks en de liefde. De HBO serie Euphoria kent geen censuur en brengt veel emotie met zich mee tijdens een periode in het leven van Rue. Het is soms dan ook even slikken, maar dit zijn de redenen dat je Euphoria een kans móét geven.

Confrontatie met drugs

In onze samenleving is drugs eigenlijk iets vrij normaals geworden. Maar het is niet legaal om bij je te hebben en als je ermee betrapt wordt staan er een hoop gevolgen te wachten. Desondanks zie je bij veel mensen een pilletje naar binnen gaan wanneer ze de tijd van hun leven hebben op een festival en kan je op verschillende plekken je drugs laten testen. Euphoria is niet de eerste serie die over drugs en geweld gaat, maar blinkt wel uit.
In Amerika is het drugsprobleem, net als veel andere problemen, een stuk groter. In Euphoria krijg je als eerste een introductie over Rue Bennett (Zendaya Coleman). Een van de eerste dingen die je over haar leert is dat ze drugsverslaafd is. Voor haar is het een ontsnapping aan de realiteit en wilt ze zich gewoon goed voelen. Helaas komt ze er al snel achter dat ze niet zonder kan en altijd meer wil.
hbo serie euphoria 2f1603985317

Zendaya als Rue

Ook al ben je zelf niet verslaafd aan drugs of gebruik je het niet eens, Zendaya kan met haar rol als Rue zó goed uitdrukken hoe het zou zijn om te stoppen met drugs. Wanneer Rue nuchter is, is ze meestal compleet de kluts kwijt en weet ze geen antwoorden op de vragen die mensen stellen. Dit zijn breekpunten waardoor Rue er alles aan doet om weer aan drugs te kunnen komen.
Rue weet dat het slecht is om zoveel drugs te gebruiken en is er bewust van dat ze haar naasten pijn doet, maar toch kan ze niet van de wondermiddeltjes afblijven. Het is hartverscheurend om te zien hoe ze haar emoties probeert uit te drukken tegenover mensen die haar willen helpen.
hbo serie euphoria 3f1603985526

Just life

Naast de drugsproblemen probeert Rue haar leven nog een beetje op de rails te houden. Haar nieuwe beste vriendin Jules Vaughn (Hunter Schafer) is een symbool van hoop in haar ogen. De twee hebben in het eerste seizoen hun enorme ups en downs. “The highs are high and the lows are low”, vertelt Rue.
Wel wordt er in de serie duidelijk gemaakt dat Rue geen typerend ‘probleemkind’ is. Er spelen zich namelijk meer situaties af waar je u tegen zegt, zowel realistisch als een beetje voorspelbaar. Deze hebben onder andere te maken met gewelddadige relaties, iemands geaardheid en de typische Amerikaanse frat parties waar van alles en nog wat fout gaat. De serie is verbazingwekkend expliciet, dus zeker geen aanrader om met je ouders of zelf te kijken als je gevoelig bent voor onder andere seksuele intimidatie en mishandeling.
hbo serie 4f1603985757

Het vervolg

Vorig jaar werd er al een nieuw seizoen aangekondigd voor de serie. HBO heeft bekendgemaakt dat er twee speciale afleveringen komen die zich direct na seizoen 1 afspelen. Op 9 december dit jaar gaat de eerste aflevering in première. Het is niet duidelijk of deze afleveringen mee gaan tellen met het tweede seizoen wanneer deze uitkomt of dat ze apart zijn. Er is nog geen releasedatum voor seizoen 2 bekendgemaakt.
Het eerste seizoen van Euphoria kwam in de zomer van 219 al uit, maar de serie krijgt tot de dag van vandaag veel erkenning. In 2019 was Zendaya twee keer genomineerd in Award shows voor haar rol in de serie. Deze heeft ze allebei gewonnen. In 2020 heeft Zendaya de Emmy Award gewonnen voor uitstekende hoofdrolspeelster in een dramaserie en heeft de serie nog twee Creative Arts Emmy Awards gewonnen.