3 redenen om De slag om de Schelde te kijken

Article
zaterdag, 23 oktober 2021 om 11:00
slag om de scheldef1633703256
De slag om de Schelde, een peperdure film die gemaakt is op Nederlandse bodem door Nederlandse acteurs en een Nederlandse regisseur, staat sinds kort op Netflix. Er zit veel geld in de film en dat is ook echt te merken aan de dreigende scènes die precies tonen hoe een oorlog in elkaar zit. Dit is waarom je deze film moet kijken!
De slag om de Schelde staat sinds 15 oktober op Netflix en volgens FlixPatrol was de film dat weekend wereldwijd de meest bekeken film op het platform. Dat is geen grote schok, want de film is mega goed gepromoot door Netflix met een trailer en allemaal online advertenties. De film staat op Netflix onder de naam The Forgotten Battle, wat de werkelijke slag om de Schelde inderdaad goed omschrijft.

Geen heldendaden

De film vertelt het verhaal van de slag om de Schelde en toont enorm goed hoe een oorlog nou echt in elkaar zit. Er is geen held en er is al helemaal geen liefde. Het is een vreselijke tijd en dat heeft regisseur Matthijs van Heijningen ontzettend goed laten zien. Niemand, maar dan ook echt niemand, haalt het in zijn hoofd om in deze tijden de held uit te hangen. Uiteraard draagt iedereen zijn steentje bij, zoals bijvoorbeeld Teuntje Visser, die het verzet helpt. Er is ook geen romantische liefde in deze film, het is keiharde oorlog.
Een goed voorbeeld is een scène halverwege de film. Een Nederlander die voor de Duitsers vecht (één van de drie hoofdrolspelers, daarover later meer) krijgt de opdracht om samen met een paar andere Duitsers vijf Nederlandse verzetsstrijders af te schieten. Er staan zo'n negen Duitse soldaten, en daartegenover staan vijf verzetsstrijders. Het is in eerdere scènes al duidelijk geworden dat de Nederlander spijt heeft van zijn keuze om voor de Duitsers te vechten en inziet hoe slecht de Duitsers eigenlijk zijn. Maar in tegenstelling tot wat je in veel andere films ziet, kiest de soldaat er toch voor om te schieten, in plaats van weg te rennen of zijn meerdere af te knallen. Het is een gebeurtenis die maar aantoont hoe heftig een oorlog is.

Verhaal vanuit drie perspectieven

Het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven: die van een Nederlandse jongeman die voor de Duitsers vecht, de jonge dame Teuntje uit Zeeland en de Britse piloot William Sinclair die is neergestort in Zeeland. Erg fijn is dat iedereen zijn eigen taal spreekt, zelfs alle dialecten zijn in de film terug te vinden. De mensen uit Zeeland spreken met het Zeeuwse dialect, wat de film een stuk realistischer maakt.

Tijdens de film kruisen de paden van de drie hoofdrolspelers meerdere keren, maar op het einde zijn de drie pas echt in hetzelfde shot te zien. Zonder te veel te verklappen: de Canadezen hebben met hulp van het verzet de slag gewonnen en de drie hoofdrolspelers ontmoeten elkaar in een geïmproviseerde gevangenis. In deze samensmeltingsscène wordt geen woord gesproken, maar toch is hij enorm sterk.

Acteerwerk, muziek en geluid

Dat brengt ons meteen naar het derde punt wat deze film zo ongelofelijk goed maakt: de scènes, de acteurs en de muziek. Het is duidelijk dat er niet zomaar roekeloos muziek en sound effects zijn toegepast en de acteurs geloven echt wie ze spelen. Een acteur kan nog zo'n mooie stem hebben of er goed uitzien, als een acteur niet goed genoeg gelooft dat hij een Britse piloot speelt die zojuist uit de lucht gecrasht is en zonder eten met maar vijf man in het gebied van de vijand zit, dan wordt het verhaal een stuk minder geloofwaardig.

De acteurs en muziek gaan goed samen, je gelooft echt wat er gebeurd. Wanneer een spannende scène afgelopen was, merkten we zelfs dat we onbewust onze adem hadden ingehouden. De dreiging en spanning komen erg goed over en het is duidelijk dat makers van de film hier veel tijd in hebben gestoken.