3 redenen om Banishers: Ghosts of New Eden in de gaten te houden

Article
zondag, 27 augustus 2023 om 10:00
bgone key art final logof1692964051
Wie van een grimmige action RPG met een goed verhaal houdt doet er verstandig aan om een oogje op Banishers: Ghosts of New Eden te houden. Tijdens gamescom mochten we met de nieuwe titel van Don't Nod aan de slag en dus geven we drie redenen om de game in de gaten te houden.
Wie nog een toffe verhaalgedreven action RPG voor het einde van het jaar zoekt, mag stoppen met zoeken. Op 7 november 2023 verschijnt Banishers: Ghosts of New Eden namelijk in de schappen. De nieuwe game van studio Don't Nod, bekend van onder andere Life is Strange en Vampyr, moet spelers een spectaculair avontuur voorschotelen. Tijdens ons gamescom bezoekje aan uitgever Focus Entertainment mochten we een goed uur van de game spelen en op basis daarvan hebben we drie redenen gevonden waarom je deze titel eigenlijk niet mag missen.

Fascinerend verhaal

Laten we gelijk met de deur in huis vallen, Banishers: Ghosts of New Eden heeft een ijzersterk verhaal met tal van keuzes en verrassende wendingen. Je speelt de game als Red en Antea, geliefden die werken als zogeheten Banishers, jagers die geesten verdrijven, in 1695. Tijdens een vreselijke laatste missie raakt Antea dodelijk gewond en spendeert ze de rest van haar leven als hetgeen wat ze haat, een geest. Aan jou, als Red, de taak om Antea van deze hel te verlossen in de wereld van New Eden.
Gedurende je zoektocht naar een oplossing voor Antea maak je kennis met veel verschillende personages die je allemaal willen inhuren voor het oplossen van mysteries en het jagen op geesten. Iedere keuze die je vervolgens maakt heeft een invloed op de wereld om je heen en het einde van de game. Het loont ook om de wereld waarin je rondloopt goed te verkennen voor extra aanwijzingen, want in de wereld van Banishers: Ghosts of New Eden is niets wat het lijkt en worden veel cruciale details verzwegen door personages om hun eigen huid te redden.
banisher screenshot 4k logo 02f1692965197

Ultieme grimmige sfeer

Bij een verhaal als dat van Banishers: Ghosts of New Eden hoort natuurlijk ook een sfeer die niet al te comfortabel is voor de speler. Ontwikkelaar Don't Nod is hier goed in geslaagd door de wereld niet alleen heel duister te maken, maar door de visuele aspecten te combineren met een ijzersterke vormgeving op het gebied van geluid. Terwijl je door de bossen van New Eden loopt hoor je niet alleen de bladeren meebewegen met de wind en de pianotonen van een spannende soundtrack, maar soms hoor je ook een takje breken of de kreet van geest.
Al die zaken dragen bij aan een ultieme grimmige sfeer die de toon van de game goed vastlegt. Je jaagt immers op geesten, dus de gebieden waar je doorheen loopt mogen ook gewoon best wel eng zijn. Ook de dorpjes die je bezoekt zitten vol met mensen die eigenlijk geen hoop meer hebben of enorm hard geworden zijn door de wereld om hun heen. Al gauw wordt duidelijk dat jij, als Red en Antea, de redder (of vernietiger) van deze wereld kan zijn.

Variërende gameplay

Een goed verhaal en een topsfeer maken al een goede game, maar de plek waar Banishers: Ghosts of New Eden echt schittert is gameplay. Doordat je eigenlijk twee personages tegelijkertijd speelt heb je veel opties in hoe je gevechten aan wil pakken. Red heeft bijvoorbeeld toegang tot een zwaard waarmee hij snel aan kan vallen en een musket om op lange afstand geesten te verslaan. Antea brengt daarentegen het wat zwaardere vechtstijl naar het speelveld. Zij gaat namelijk los met haar vuisten en kan in een combo alle geesten met een schokgolf van haar af stoten.
Het gaafste aan het vechten is dat je eigenlijk constant met een druk op de knop kan wisselen tussen Red en Antea. Zo blijven de gevechten dynamisch en blijft het heerlijk om geesten terug naar het hiernamaals te sturen. Ook buiten de gevechten zal je regelmatig voordeel halen uit het wisselen tussen de personages. Antea kan als geest namelijk wat meer dingen zien dan Red en heeft ook, op specifieke punten, krachten die je over een ravijn kunnen tillen.
Hoe Red en Antea samenwerken nodigen ook uit om wat meer van de wereld te verkennen en juist wat meer op zoek te gaan naar alternatieve routes en puzzels. Daar komt dus ook bij dat als je op verkenning gaat, dat je aanwijzingen gaat vinden die je vervolgens helpen bij je onderzoek.
banisher screenshot 4k logo 08f1692966615

Meer redenen voor Banishers: Ghosts of New Eden

Er zijn eigenlijk nog wel meer redenen om een oogje op Banishers: Ghosts of New Eden te houden. Zo ziet de game er grafisch ook nog indrukwekkend uit en heeft de soundtrack nog wel wat meer te bieden dan alleen bijdragen aan een grimmige sfeer. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er de komende paar maanden nog wel wat extra gameplaybeelden op het internet verschijnen, want de game komt al uit op 7 november.
De game zal alleen beschikbaar zijn op PlayStation 5, Xbox Series X/S en PC. Naast Banishers hebben we natuurlijk nog veel meer gespeeld bij gamescom 2023, waaronder Cyberpunk 2077: Phantom Liberty en de nieuwe extraction shooter van SEGA en Creative Assembly, Hyenas.