Quantum Break serie - Dit zijn de personages

  Quantum Break laat een videogame én een liveactionserie met echte acteurs en actrices naadloos in elkaar overlopen. Shawn Ashmore, onder meer bekend als de ijskoude mutant Iceman in X-Men, geeft in Quantum Break gestalte aan hoofdrolspeler Jack Joyce. Natuurlijk zitten er in de Quantum Break serie en game meer personages. Een overzicht.

  Spelontwikkelaar Remedy Entertainment heeft op het gebied van verhaalvertelling haar sporen reeds verdiend. De Finse studio is onder meer verantwoordelijk voor het meedogenloze schietgeweld van Max Payne en het op Stephen Kings werk gebaseerde thrillerverhaal van Alan Wake. Iedere keer probeert Remedy haar creaties nog filmischer te maken, vaak met gewenst resultaat.

  Maar Quantum Break doet iets bijzonders: het is de eerste échte samensmelting van een hoogwaardige televisieserie en een een videogame. Daarbij toont de game het verhaal van Jack Joyce; de serie het verhaal van zijn tegenstanders. In vier afleveringen van ieder twintig minuten krijgen kijkers te zien hoe de corrupte megacorporatie Monarch Solutions de wereld naar haar hand probeert te zetten. De serie is daardoor een stuk duisterder dan de game.

  Quantum Break serie beïnvloeden

  Uniek aan de combinatie van game en serie is dat de speler deels het verloop van het verhaal mag bepalen. Dat gebeurt aan het einde van iedere act: spelers kruipen in de huid van de antagonist en komen voor twee afwijkende beslissingen te staan. Die beslissingen sijpelen door tot zelfs de laatste act in zowel de serie als game, wat een bijzondere kijkervaring oplevert.

  Remedy is lang bezig geweest met het strikken van grote namen in de filmwereld. Dat leverde onder anderen Hollywood-sterren als Shawn Ashmore, Aiden Gillen en Lance Reddick op, waar we al eerder over hebben geschreven in onze Quantum Break cast special. Benieuwd welke rollen zij vervullen? Klik dan op de volgende pagina's!

  Jack Joyce (Shawn Ashmore)

  Jack Joyce is de volgende die zich in het groeiende lijstje van Remedy Entertainments actiehelden mag voegen. Belast met tijdmanipulatiekrachten en op de vlucht voor de corrupte megacorporatie Monach Solutions probeert hij de wereld te behoeden voor het schommelen van de tijd.

  Zijn verhaal begint als hij zijn oude boezemvriend Paul Serene (Aiden Gillen) na jaren weer treft. Ze spreken af op het welaangeprezen Riverport University, dat al lange tijd onderzoek doet naar tijdreizen. De ontmoeting loopt uit de hand: een tijdreismachine ontploft en Jack wordt blootgesteld aan een overdosis straling.

  Hij krijgt vaardigheden om de door elkaar gehusselde tijdlijn te manipuleren. Die krachten had hij liever niet gehad, maar hij heeft ze wel nodig om zijn voormalige vriend Paul tegen te houden. Die is met zijn bedrijf Monarch duivelse dingen van plan. Samen met Beth Wilder en zijn briljante broer Will (expert in het maken van tijdreismachines) trekken ze ten strijde om Monarch te stoppen.

  Will Joyce (Dominic Monaghan)

  Will Joyce is de briljante broer van Jack. Hij is uitvinder en houdt zich al heel zijn leven bezig met het fenomeen tijdreizen. Hij zonderde zich af van de maatschappij en offerde zijn sociale leven op zodat hij zich volledig kon focussen op het maken van een reusachtige tijdreismachine.

  Waar zijn broer Jack nog goed met mensen kan opschieten, is Will vooral een rare snuiter. Maar wel een goed gevoel voor humor. Zo kan hij het maar niet laten om voortdurend grappen te maken over de 'gebrekkige' intelligentie van zijn broer. Maar ze hebben ook overeenkomsten: ze zijn allebei nieuwsgierig, dapper en laten zich maar al te graag leiden door impulsieve acties.

  Will en Jack hebben een goede band, maar die raakt naarmate het verhaal vordert getroebleerd. Hoe dat zit, verklappen we niet.

  Paul Serene (Aiden Gillen)

  De voormalige boezemvriend van Jack Joyce en de grote schurk in Quantum Break. Hij is het brein achter Monarch Corporation, een corrupte miljoenenonderneming die zich bezighoudt met technologieën rondom het tijdreizen. Haar paramilitaire leger, Monarch Security, is hoofdzakelijk de antagonist voor Jack Joyce en zijn vrienden.

  Niet alleen Jack, maar ook Paul heeft na het ongeluk op Riverport University tijdmanipulatiekrachten verworven. Die komen voor een groot deel overeen met die van Jack, maar Paul heeft één kracht die hij graag in zijn voordeel gebruikt: het kijken in de toekomst. Met deze unieke gave weet hij belangrijke onderzoekers en bestuursleden voor zich te winnen en krijgt hij steeds meer grip op de maatschappij.

  Het kijken in de toekomst vertaalt zich in Quantum Break in het kiezen tussen twee beslissingen aan het einde van ieder hoofdstuk. Daarbij kan Paul (en dus ook de speler) alle gevolgen overzien.

  Beth Wilder

  De rol die Beth Wilder heeft is in de laatste ontwikkelfase behoorlijk afgezwakt. In eerste instantie zou deze Monarch-spion een speelbaar personage worden met eveneens gespecialiseerde tijdskrachten, maar daar heeft Remedy uiteindelijk van afgezien. Toch vervult Beth nog steeds een belangrijke rol in het verhaal, te weten die van een medewerker van Monarch die meer en meer moeite begint te krijgen met de koers die het bedrijf aan het varen is.

  Ze begint zich te vervreemden van Paul Serene en besluit kamp te kiezen voor Jack Joyce. De twee groeien gaandeweg steeds meer naar elkaar toe en komen samen voor penibele situaties te staan. Ze is een sterke en krachtige vrouw die strijdt voor de goede zaak. Wel maakt ze iets verschrikkelijks mee in het verhaal, maar wat dat is laten we natuurlijk in het midden.

  Martin Hatch (Lance Reddick)

  De rechterhand van Paul Serene. Een meedogenloze leidinggevende die voor niets terugdeinst. Voert ieder bevel van Paul op en vermoordt zelfs onschuldige mensen op koelbloedige wijze als dat nodig is. Wil van Monarch Corporation de grootste onderneming ter wereld maken, of dat nu goed- of kwaadschiks is.

  De relatie tussen hem en Paul komt in het verloop van het verhaal wel steeds meer onder druk te staan, voornamelijk door het feit dat Jack Joyce telkens weer een stokje voor begint te steken.

  Quantum Break

  Verkijgbaar vanaf 5 april 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.