UPDATE - PSN & Xbox Live DDos aanval terugblik - Alles wat je moet weten!

  Het was weer eens zover, PSN & Xbox Live waren de gehele kerstperiode down. Hackersgroep Lizard Squad is verantwoordelijk voor de PSN & Xbox Live DDoS aanval vorige week, maar wie is Lizard Squad nou precies? En wat is een DDoS aanval nou eigenlijk? Dat en meer in deze PSN & Xbox Live DDos aanval recap special!

  Wat is er gebeurd?

  In de avond van 25 december werden Xbox Live en PlayStation Network, de online services van de Xbox en PlayStation consoles slachtoffer van een DDoS aanval. Een DDoS (Distributed Denial of Service) aanval is een poging om een computernetwerk of dienst onbruikbaar te maken door kunstmatig verzoeken naar de servers te sturen. Het is een beetje alsof de hele mensheid tegelijkertijd gebruik zou maken van PlayStation Network of Xbox Live (maar dan kunstmatig), wat de servers niet aan kunnen. Het resultaat is dat de servers overbelast raken en die voor iedereen ontoegankelijk worden.

  Dit betekent overigens niet dat PSN en Xbox Live gehackt zijn. Er wordt bij een DDoS aanval niet ingebroken, dus persoonsgegevens blijven veilig.

  Wie is verantwoordelijk?

  De daders van de DDoS aanval is de hackersgroep Lizard Squad. Er is (net als bij veel hackersgroepen) onbekend wie er nou precies achter deze groep zitten, maar Lizard Squad is wel veel actief op het internet. Zo worden via hun Twitter-account veel dreigingen gemaakt voor hacks en de groep voerde al eerder dit jaar een DDoS aanval uit op PlayStation Network.

  Waarom doet Lizard Squad dit?

  De reden dat Lizard Squad deze DDoS aanvallen uitvoerde is omdat de groep er van overtuigd is dat bedrijven als Sony en Microsoft te veel uit zijn op geld. Volgens de hackers moeten de bedrijven meer geld besteden aan de verbetering van de infrastructuur van hun games. Een mogelijk lid van de groep vertelde het volgende aan BBC Radio Five Live:

  "Het is gewoon zo'n groot bedrijf Microsoft... Denk je niet dat ze een aanval als deze kunnen voorkomen?"

  UDPATE (31-12-20114 - 10:20 uur):

  Het is gebleken dat Lizard Squad de DDoS aanval uitvoerde om hun eigen dienst te promoten. Lizard Squad biedt namelijk de dienst Lizard Stresser aan, waar iedereen zijn eigen DDoS aanvallen mee kan uitvoeren. Eén van de leden van Lizard Squad vertelde dat het doel van de aanval de dienst te promoten om ordinair geld te verdienen:

  “Spelletjes spelen op Twitter is leuk, maar het komt neer op het geld. Het doel was, voor mij tenminste -ik kan niet voor anderen spreken- geld."

  De doelen van Lizard Squad lijken dus minder nobel dan in eerste instantie gedacht werd. Lees verder voor de gevolgen van de aanval, de oplossing en de status van de aanval nu!

  Wat zijn de gevolgen voor de aanval?

  Het gevolg van de DDoS aanval was dat alle functies de gerelateerd waren aan het internet niet meer werkten. Gamers konden op de PlayStation en Xbox consoles onder andere niet online multiplayer games spelen, niks kopen in de store en geen gebruik maken van de YouTube app. Dit betekent dat veel mensen die een nieuwe Xbox of PlayStation onder de boom vonden hier bijna niets aan hadden.

  Hoe is het opgelost?

  Eén van de gamers die veel last had van de aanval was MegaUpload en Mega oprichter Kim Dotcom. In een Tweet liet hij weten de leden van Lizard Squad levenslange premium vouchers voor Mega te geven als ze stopten met de DDoS aanval:

  Lizard Squad accepteerde dit en ze zijn gestopt met de aanval, waarna de online diensten van Microsoft en Sony weer langzaam online kwamen. Het is niet te voorspellen wanneer Lizard Squad weer toe gaat slaan en of ze dan weer om te kopen is met Mega Premium Accounts. De hackers hebben gezegd door te gaan totdat Sony en Microsoft van hun (beveiligings) fouten geleerd hebben.

  Wat is de status nu?

  PlayStation Network is op het moment van schrijven nog steeds niet helemaal toegankelijk, maar Xbox Live werkt gewoon weer. Op Twitter wordt de hashtag #psndown nog steeds gebruikt en veel gebruikers zeggen nog steeds niet te kunnen inloggen, zelfs al is de DDoS aanval al een paar dagen afgelopen. Het lijkt voor iedereen verschillend te zijn, sommige gamers hebben nergens last van een sommigen kunnen gewoon van alle diensten gebruik maken.

  Hoe is PlayStation Network bij jullie? Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.