PS4 Slim vs PS4 vs PS4 Pro - Welke moet je kopen?

  De PS4 Slim ligt sinds deze week in de winkels en de PS4 Pro komt pas 10 november. Maar welke van de twee past nou het beste bij jou? En moet je uberhaupt wel een nieuwe PS4 kopen? De verschillen lees je hier. Het is PS4 Slim vs PS4 vs PS4 Pro!

  PS4 Slim vs PS4 vs PS4 Pro

  Om de vergelijking tussen de consoles te maken is het handig om een aantal feitjes en voornamelijk de grootste verschillen op een rijtje te zetten. Aan de linkerkant de specs van de 'oude' PlayStation 4.

  Playstation 4Playstation 4 SlimPlaystation 4 Pro
  Prijs vanaf:Enkel gebruiktVanaf €299Vanaf €399
  Release:29 November 201316 September 201610 November 2016
  Opslag:500GB - 1TB500GB1TB
  Processor:Single-chip custom processor CPU : x86-64 AMD "Jaguar", 8 cores GPU : 1.84 TFLOPS, AMD Radeon™ based graphics engineSingle-chip custom processor CPU : x86-64 AMD "Jaguar", 8 cores GPU : 1.84 TFLOPS, AMD Radeon™ based graphics engineSingle-chip custom processor CPU: x86-64 AMD "Jaguar", 8 cores GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon™ based graphics engine
  Werkgeheugen:GDDR5 8GBGDDR5 8GBGDDR5 8GB
  4K Ondersteuning:GeenGeenGames, Streaming
  4K Blu-Ray Speler:NeeNeeNee
  HDR:Na firmware update 4.0JaJa
  PS VR Ready:JaJaJa
  Outputs:HDMI, Digital Out (Optical)HDMIHDMI, Digital Out (Optical)
  Vermogen:Max 250 WattMax 165 WattMax 310
  Formaat (BxHxL):275x53x305265x39x288

  295x55x327

  Gewicht:2.8 kg2.1 kg3.3 kg

  Laat die oude PS4 maar staan

  Een blik in vogelvlucht over deze statistieken laat zien dat het verschil tussen de PS4 en de PS4 Slim nihil te noemen is. Het enige waar de console zich nu mee onderscheidt is het slanke formaat en dat de slanke PS4 is zuiniger dan zijn voorganger.

  Ondertussen is de originele PlayStation 4 niet meer nieuw te krijgen. Daarom kom je automatisch bij de Slim versie uit. Je kunt de console krijgen in zowel de 500 GB als de 1 TB variant. Als je dus het goedkoopst uit wilt zijn, dan ga je voor de Slim versie. Ben je op zoek naar meer kracht, dan kan de PS4 Pro interessant zijn.

  Slank of gespierd

  De echte 'battle' gaat natuurlijk tussen het PS4 Slim model en het PS4 Pro model van de PlayStation 4. Welke console moet je nou eigenlijk halen?

  Daar waar de Slim vooral mag genieten van een slank figuur, komt de Pro met rauwe kracht. Deze verschillen zullen zonder enige twijfel zichtbaar zijn als een game speelt. Of dit nou oudere games zijn met een 4K patch of gloednieuwe spellen die zijn ontworpen voor 3840 pixels bij 2160 pixels.

  Qua basis rekenkracht is de PS4 Pro voorzien van CPU die tot wel 2.1 GHz gaat, daar waar de PS4 het af laat weten bij 1.6GHz. Maar het grootste verschil zit in de grafische rekenkracht, de GPU. De PS4 Pro mag zich met 4.20 teraflops op de borst slaan. De PS4 Slim moet het met 56% minder doen, 1.84 teraflops.

  Dit verschil in rekenkracht zorgt ervoor dat alle beelden op de PS4 Pro net even wat makkelijker over je scherm vloeien. Zo zullen games die soms frame rate problemen hebben op de normale PS4, of PS4 Slim, die problemen niet hebben op de snelste console van Sony.

  PS4 Pro - meer vuurkracht

  De PS4 Pro is technisch gezien superieur aan het slanke broertje, de PS4 Slim. Dankzij de eerder besproken 4.20 Teraflops is het voor de PS4 Pro mogelijk om beelden 4K te genereren. Bepaalde games die al uit zijn als de PS4 release plaats vind, zullen een patch krijgen om in 4K gespeeld te kunnen worden.

  Omdat de PS4 Pro geen 4K Blu-Ray speler heeft zal de 4K functie altijd lopen via updates en voor video via streaming of download. Maar wie een PS4 Pro koopt kan voorlopig weer goed vooruit met deze console. Onthoud natuurlijk wel dat de PS4 Pro niet kan toveren. De console zal geen 4K kwaliteit kunnen afspelen op je Full-HD TV.

  Om de PS4 Pro in volle glorie te kunnen aanschouwen zal je toch echt een 4K-scherm moeten hebben of aan gaan schaffen.

  PS4 Slim vs PS4 Pro - Wat kies je eigenlijk?

  Wij zijn hier niet om jou te vertellen welke console beter is of beter voor je is of welke je moet kopen om DE beste ervaring te krijgen. Want wat voor jou die 'beste ervaring' is bepaal je altijd nog zelf. Als je toe bent aan een nieuwe PlayStation 4, wil upgraden vanaf een oudere console zoals de PlayStation 3 of nog console wil naast je Xbox One, moet je voor jezelf opmaken waar je behoeftes liggen en welk budget je hebt.

  Maak voor jezelf een lijst met wensen waar een console aan moet voldoen. Moet alles altijd vloeiend lopen? Moet het beeld van de beste kwaliteit zijn? Ben je niet bang om wat extra euros op die toonbank te leggen? Heb je een 4K Televisie of ga je er binnenkort een kopen?

  Wacht dan nog twee maanden en koop de PlayStation 4 Pro. De console is snel, sterk en voldoet voorlopig aan de standaard in gaming die steeds hoger wordt. En als dat 4K scherm toch binnen handbereik is, overweeg dan of je niet 100 euro meer wil en kunt uitgeven voor mooiere graphics. Het zal de moeite waard zijn!

  Kan je alleen niet meer wachten tot een nieuwe console? Heb je toch geen 4K televisie en ga je die ook niet kopen op korte termijn? Plus, heb je geen zin om je hele bankrekening leeg te trekken en hecht je niet zoveel waarde aan hoge kwaliteit graphics?

  Houd het dan lekker bij de aanschaf van een PlayStation 4 Slim. Je kan er voorlopig weer mee vooruit en het scheelt je geld. Je hebt een solide, slanke PlayStation 4 die je makkelijk kan vervoeren als dat nodig is en die prima zijn werk doet. Je zult alle PlayStation 4 games gewoon kunnen spelen in Full HD.

  Als je al een PS4 in bezit hebt, is het in ieder geval zeker niet de moeite waard om een PS4 Slim in huis te halen, je kunt beter de oude rakker laten staan of wachten tot een upgrade naar de PS4 Pro als je een 4K TV in huis hebt!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.