Probeer deze 5 gamestreaming alternatieven nu Stadia stopt

Article
maandag, 10 oktober 2022 om 17:00
stadiaf1635334003
Google heeft de stekker uit Stadia getrokken, maar niet getreurd, er zijn namelijk ook alternatieven. Probeer nu deze gamestreaming diensten als vervanger voor Stadia!
Stadia is niet meer. Google heeft de stekker uit de dienst getrokken en begin 2023 is het helemaal definitief als ook de servers van de streamingdienst uitgeschakeld worden. Na twee jaar heeft Google moeten besluiten dat de dienst niet het succes bracht waarop gehoopt was. Maar waar moeten de liefhebbers van eenvoudig games streamen nu naar toe? Wij zetten de alternatieven voor Stadia op een rijtje.
pc game pass gamesf1648052750

Microsoft XCloud

Hoewel XCloud van Microsoft -voorheen Project Xcloud- officieel nog in beta is, mogen we de dienst inmiddels al best volwassen noemen. Ondersteund door het eigen Azure cloud platform is de dienst inmiddels verkrijgbaar in 28 landen, waaronder Nederland. Wie via XCloud wil spelen zal een Xbox Game Pass Ultimate abonnement moeten afsluiten.
Wie een Game Pass Ultimate abonnement afsluit krijgt niet alleen de beschikking over de mogelijkheid om via de cloud te spelen, maar uiteraard ook alle Xbox games op de console en meer dan honderd games op PC. Wie alleen de betreffende hardware (een Xbox of gaming PC) niet heeft, kan zich prima vermaken met de honderden games die voor Cloud gaming beschikbaar zijn. Wie nu naar het aanbod kijkt, ziet ruim 400 games klaar staan om gespeeld te worden, waaronder heel veel nieuwe Microsoft games. Denk daarbij aan Grounded, Psychonauts (1 en 2), Minecraft Dungeons, Microsoft Flight Simulator, Forza, Hellblade: Senua's Sacrifice, Fallout, Halo en Gears of War, maar ook heel veel EA Play en Ubisoft games.
Xbox Game Pass Ultimate kost 14,99 euro per maand. Er is geen voordeliger jaarabonnement, maar je kan wel voor slechts één euro een proefabonnement van een maand afsluiten.
ps plus 1 1f1655970641

PS Plus Premium

Ook Sony heeft een streamingdienst, voorheen PlayStation Now geheten, nu ondergebracht in PS Plus Premium. Ook PS Plus Premium is veel breder dan alleen cloud gaming, zo biedt PS Plus Premium onder andere meer dan 700 games aan voor PS4 en PS5, afkomstig uit alle voorgaande en huidige PlayStation modellen. Waarbij het zwaartepunt voorlopig bij de PS4 games ligt.
De streaming oplossing van Sony is gebaseerd op wat voorheen Gaikai heette, en wordt zowel gebruikt om PS3 games op hedendaagse consoles te kunnen spelen, als voor het spelen van PS Plus games op PC. Voor Sony ligt de focus vooral op het cloud gaming op console, aangezien dat voorlopig de enige oplossing is om games van de PS3 generatie te spelen op modernere hardware. Door een rigoreus afwijkende technische architectuur van de PS3 zijn de games voor deze console immers niet meer af te spelen op de PS4 of PS5. Door cloud gaming kan Sony toch een vorm van backwards compatibility aanbieden.
Op de PC werkt cloud gaming ook, maar toch nét iets minder lekker. De app die hiervoor nodig is wat wisselvallig. Doorgaans werkt cloud gaming op PC prima, maar soms loop je ineens tegen onverklaarbare problemen aan, waardoor een game bijvoorbeeld in het opstart-scherm blijft 'hangen'. Op momenten dat PS Plus Cloud gaming werkt, werkt het ook prima, met een flinke selectie games om uit te kiezen.
Wil je PS Plus Premium uitproberen, dan biedt Sony een 7 daagse gratis proefperiode aan. Daarna kost PS Plus Premium 16,99 euro per maand. Wie meteen een langer abonnement afsluit is goedkoper uit: 49,99 euro voor 3 maanden of 119,99 euro voor 12 maanden.
el juego en la nube de nvidia se llama geforce now 104012 1f1665154889

Nvidia GeForce Now

Wie onafhankelijk wil zijn van de consolebouwers en vooral behoefte heeft aan gamestreaming, kan terecht bij Nvidia. Het bedrijf dat vooral bekendheid verworven heeft met zijn videokaarten, heeft de streamingdienst GeForce Now opgezet. Bijzonder is dat GeForce Now gratis gebruikt kan worden. Uiteraard levert dat wel beperkingen op, waarvan de belangrijkste is dat een gamingsessie maximaal een uur duurt, waarna opnieuw achteraan de wachtrij aangesloten moet worden voor een volgende speelsessie.
Wie weinig of geen wachttijden wil, kan een van de overige twee abonnementsvormen kiezen. Wie kiest voor een Founders abonnement kan speelsessies tot zes uur starten en abonnees van het hoogste, RTX 3080 abonnement kunnen sessies van wel acht uur starten.
GeForce Now is beschikbaar op een groot aantal platformen en devices. PCs met Windows, Mac OS, een Shield Portable of Shield TV of een mobiel apparaat met Android of iOS. GeForce Now biedt geen collectie games aan zoals Game Pass of PS Plus, maar ondersteunt games die abonnees al in hun bezit hebben via Steam, Epic Games of Uplay. De ondersteunde games worden steeds verder uitgebreid, met zowel nieuwe als oudere games.
GeForce Now is er in drie smaken:
  • het gratis basis-abonnement
  • een Priority abonnement voor 9,99 euro per maand of 49,99 euro per zes maanden
  • een RTX 3080 abonnemnt voor 19,99 euro per maand of 99,99 euro per zes maanden
utomik release nu een feit als netflix voor gamers 130914f1665154849

Utomik

Op deze aanbieder mogen we best een beetje trots zijn. Utomik is namelijk Nederlands, gevestigd in Eindhoven. Utomik biedt een grote selectie games aan die zowel direct op PC als via de cloud gespeeld kunnen worden. De app van Utomik zal vanaf komende maand ook op LG tv's beschikbaar komen.
De selectie PC games bestaat momenteel uit meer dan 1300 games. De cloud toepassing van Utomik is nu nog in Early Access maar is dus al wel uit te proberen. Wie zich nog niet aan een betaalde service wil binden kan de dienst eerst 14 dagen op proef nemen. Daarna zijn er twee verschillende abonnementen af te nemen: een persoonlijk plan voor 8,99 euro en een familie-plan voor maximaal 4 personen. Die laatste kost 12,99 euro per maand.
De cloud-dienst van Utomik ondersteunt nu zo'n 100 verschillende games die speelbaar zijn op tv's en mobiele toestellen. Denk daarbij aan oudere games of indie-games zoals Coffee Talk, My Time at Portia and Turnip Boy Commits Tax Evasion, maar ook Metro 2033, Metro Last Light, Those who Remain, Shadow Tactics en Avicii Invector.
amazonf1657027404

Amazon Luna

De laatste gamestreamingdienst is er eentje om in de gaten te houden. Amazon heeft zich namelijk ook op de gaming-wereld gestort en als Amazon ergens aan begint, is dat altijd oppassen geblazen. Amazon Luna is de gaming-service van Amazon en draait op het eigen AWS: Amazon Web Services. Amazon Luna werd eind 2020 aangekondigd en is sindsdien als Early Access beschikbaar in de Verendigde Staten.
Wij kunnen dus helaas nog geen gebruik maken van de dienst van Amazon. Maar daar kan snel verandering in komen, zodra Amazon de techniek volwassen genoeg acht voor een wereldwijde uitrol.
Luna is goedkoper dan de concurrentie: een abonnement in de Verenigde Staten kost daar slechts 5,99 dollar en kan uitgebreid worden met Ubisoft+, wat een extra 14,99 dollar kost, maar waarmee wel alle Ubisoft titels meteen bij release speelbaar zijn. Luna kent een breed aanbod games, waaronder A Plague Tale: Innocence, Assassin's Creed Valhalla, Chorus, Far Cry 6, Grid, Judgment, Resident Evil 7 en meer. Bovendien worden maandelijks via Amazon Prime Gaming diverse nieuwe titels aan de line-up toegevoegd.
Voor ons is het nog even afwachten of de dienst ook naar Nederland gaat komen.

Gamestreamingdiensten in Nederland: keuze genoeg!

Dit zijn de gamestreamingdiensten die momenteel in Nederland beschikbaar zijn. Wie geen gaming PC of console aan wil schaffen heeft dus nog redelijk veel keuze, waarbij elke dienst zijn eigen voor- en nadelen heeft. Er is dus allicht een dienst die aansluit bij je wensen en game-behoefte. Veel gaming-plezier!

Populair Nieuws

Laatste Reacties