Pro Evolution Soccer 2017 vs. FIFA 17 - de modi

Article
dinsdag, 20 september 2016 om 13:16
xgn google image
Het is september en dus begint het bij vele gamers alweer te kriebelen. FIFA 17 en Pro Evolution Soccer 2017 staan weer recht tegenover elkaar. Wij gaan dieper in op de twee en zetten de gamemodi van FIFA 17 en PES 2017 tegenover elkaar. Lees hier alles over Pro Evolution Soccer 2017 vs. FIFA 17 - de modi.
Pro Evolution Soccer heeft zijn sterke punten en zwaktes, zoals ook FIFA die heft. Hierover worden al jarenlang discussies gehouden. Beide games hebben meer dan genoeg fans. Maar laten we eens een klein onderdeel van die discussie erbij pakken en de twee voetbalsims tegenover elkaar zetten op het gebied van de gamemodes.

Ultimate Team

Laten we beginnen met de cashcow van EA: FIFA Ultimate Team. EA stopt ieder jaar het meeste geld in de ontwikkeling van Ultimate Team, die op zijn beurt met FIFA points ook verreweg het meeste oplevert. Sinds de introductie van de innovatieve gamemode is FIFA geëxplodeerd op de markt. Als je het hebt over million dollar ideas
Ook dit jaar heeft EA weer flink geïnvesteerd in het paradepaardje van de sportgames. Nieuwe animaties, nieuwe speltypes in Ultimate Team en natuurlijk de gameplay moeten ervoor zorgen dat ook dit jaar er weer genoeg gamers zijn die FIFA kopen en hun geld steken in het aanschaffen van FIFA points. Ultimate Team laat je talenten zien bij het in elkaar zetten van teams om het vervolgens op te nemen tegen andere spelers.
98003

MyClub

Pro Evolution Soccer heeft iets vergelijkbaars. Aangezien EA zo ontzettend veel succes had met Ultimate Team, besloot Konami MyClub te introduceren. De basis is hetzelfde. Het grote verschil zit in het feit dat je geen pakjes met kaarten openmaakt, maar kiest uit een rijtje voetballen. De krachten van Konami liggen echter op andere vlakken. MyClub is dan ook bij lange na niet zo’n succes als Ultimate Team.
Konami introduceert in PES 2017 onder andere enkele Barcelona legends in de MyClub modus, iets dat FIFA natuurlijk al langer heeft. Kopiëren hoeft natuurlijk niet verkeerd te zijn. Toen Microsoft met de eerste tablet op de markt kwam, dacht niemand daar iets mee te kunnen. Maar toen Apple met de iPad kwam, moest iedereen er een hebben. MyClub is echter niet de sterkste modus in PES.
98004

Career Mode

Waarom zou je veel geld steken in andere modi als Ultimate Team zo veel oplevert? EA krijgt aan de ene kant ieder jaar meer fans die Ultimate Team spelen, maar de fans van career mode worden ieder jaar weer teleurgesteld met minimale veranderingen. Ook dit jaar zijn de veranderingen minimaal. Er zijn FIFA’s hiervoor geweest die uitgebreider waren dan FIFA 17 betreffende career mode.
Zeker met de introductie van de frostbite engine had een grote groep FIFA gamers gehoopt dat de carrière modus een flinke upgrade zou krijgen. Meer animaties, meer details, meer inhoud, meer edit-mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld naar Football Manager, hoe uitgebreid die is. Misschien als de liefhebbers van career mode EA ook geld gaan betalen voor een zelfde concept als FIFA points dat er dan wel meer aandacht besteed wordt aan carrière...
98005

Master League

Pro Evolution Soccer heeft daarentegen de Master League. Waar de krachten van FIFA meer liggen bij Ultimate Team, heeft PES die krachten liggen bij de Master League. Bijna oneindige edit-mogelijkheden en vooral ontzettend veel diepgang zorgen ervoor dat de Master League van PES 2017 wederom verslavend is. Het enige irritante is het gebrek aan die verdomde licenties.
Gelukkig zijn er genoeg mensen die de kits van ongelicenseerde teams namaken, welke eenvoudig in PES toe te voegen zijn. Helaas zijn er dit jaar weinig andere veranderingen doorgevoerd in de Master League, maar alleen al het feit dat teams spelen zoals ze horen te spelen is al een heel groot pluspunt. Ook is er dit jaar de adaptive AI die inspeelt op jouw speelstijl. Als je tegen Feyenoord speelt, merk je duidelijk verschil met bijvoorbeeld Barcelona. Helaas kunnen niet alle games dat zeggen.
98006

Pro Clubs en the Journey

En dan zijn er altijd nog de unieke modi in iedere game. FIFA heeft met ondere andere Pro Clubs goud in handen. Met Pro Clubs neem je het met je eigen Virtual Pro op samen met vrienden tegen andere teams van Virtual Pro’s. Het concept is fantastisch, de uitwerking is soms minder fantastisch. Wat de gamemode in ieder geval wel verzorgt is enorm veel gelach en plezier.
En compleet nieuw in FIFA 17 is The Journey. Dit is een verhalende gamemode waar je speelt als Alex Hunter en opklimt in de voetbalwereld. Je gaat spelen voor een Premier League club, maar niet alles gaat volgens plan. Aan jou de taak om de juiste beslissingen te nemen en jezelf in de kijker te spelen. FIFA 17 is natuurlijk nog niet uit. Een oordeel gaan we daarom nog niet geven, maar het idee van deze gamemodus is veelbelovend.
98007

Champions League

Waar het bij Pro Evolution Soccer vaak ontbreekt aan teamlicenties, heeft het dan weer wel licenties voor bijvoorbeeld de Champions League en de Europa League. Deze modi zijn los te spelen, maar hebben ook invloed in bijvoorbeeld de Master League en de Become a Legend modus. Maar wat heb je aan de Champions League als je geen licenties hebt voor Bayern München en Real Madrid?
Ook de Zuid-Amerikaanse Champions League, de Copa Libertadores, is van de partij. Dit is dan weer wel een gebied waar FIFA veel licenties van mist, die PES wel heeft. Hoewel niet zo creatief als The Journey en Pro Clubs, zorgen deze authentieke modi in PES voor net dat beetje diversiteit en authenticiteit in bijvoorbeeld de Master League.