Prison Break Recap - Hoe zat het ook alweer?

  De populaire hitserie Prison Break krijgt na 8 jaar een vervolg en dat vervolg gaat in 2017 plaatsvinden. We gaan weer aan de slag met een nieuw avontuur, maar waar ging het ook alweer over? Het is een lange tijd geleden dat de laatste aflevering uitkwam en in deze Prison Break recap wordt het verhaal in een notendop opnieuw uitgelegd.

  In 2005 maakten we voor het eerst kennis met de verhalen van Michael Scofield in Prison Break. Dit avontuur werd een absoluut succes en binnen de kortste keren was Prison Break een van de populairste series van dat moment. Dit zorgde ervoor dat er meer seizoenen werden gemaakt en uiteindelijk konden we van vier volledige seizoenen van Prison Break genieten.

  Na jaren komt er nu dus weer een vervolg, maar 2005 is alweer een flinke tijd geleden en het kan dus zijn dat je het verhaal van Prison Break compleet bent vergeten. Maak je geen zorgen, want in deze special lees je een Prison Break recap!

  Let op: deze Prison Break recap zit vol met spoilers.

  Seizoen 1 - Fox River

  Seizoen 1 start met het bekende verhaal waarbij Lincoln Burrows de doodstraf heeft gekregen voor een moord die hij niet heeft gepleegd. Hij zou namelijk de broer van de vicepresident van de Verenigde Staten hebben vermoord. Zijn broer en hoofdpersoon van de serie, Michael Scofield, gelooft Burrows en bedenkt een plan om hem uit de gevangenis te krijgen.

  Michael zorgt ervoor dat hij in dezelfde gevangenis terechtkomt als zijn broer en daar begint het avontuur. Het bedenken van een ontsnappingsplan is één ding, maar de uitvoering is een ander verhaal. Michael is een expert in bouwkunde en heeft de blauwdrukken van de Fox River gevangenis, waar hij en zijn broer vastzitten, op zijn lichaam getatoeëerd. Dit moet zijn weg naar buiten zijn, maar niet alles loopt altijd volgens het plan.

  Michael Scofield krijgt namelijk te maken met de rest van de gevangenisleden die maar al te graag onderdeel willen zijn van het ontsnappingsplan. Keer op keer als Scofield zijn plan wil uitvoeren gebeurd er weer iets wat ervoor zorgt dat de hoofdpersoon in tijdnood komt, want aan de andere kant van de gevangenismuur gebeurt er van alles om het lot van Lincoln Burrows te bepalen.

  De moord is namelijk opgezet door The Company, een bedrijf die enorme politieke invloed heeft. De advocaten van Burrows slagen er niet in om hem te redden van de doodstraf en dus is het dringen geblazen voor het ontsnappingsplan van Michael Scofield. Michael heeft gelukkig voor alles een plan en zo weet hij Burrows te redden van de doodstraf. Seizoen 1 eindigt met het gelukte ontsnappingsplan waarbij Michael en Burrows met 6 andere gevangen weten te ontsnappen.

  Seizoen 2 - de opsporing van de 'Fox River 8'

  Seizoen 2 gaat verder waar seizoen 1 eindigt. Michael Scofield is samen met Lincoln Burrows, Sucre, Tweener, Haywire, Abruzzi, T-Bag en C-Note op de vlucht geraakt. Ze worden achterna gezeten door de gehele FBI onder leiding van Alexander Mahone, die ervoor moeten zorgen dat ze de groep weten te arresteren of te vermoorden.

  Onderdeel van het ontsnappingsplan van Scofield was het geld van Charles Westmoreland dat onder een huis begraven lag. De ‘Fox River 8’ splitst op en gaan tegen elkaar de strijd aan om dit geld als eerste te vinden. Ondertussen wordt de een na de andere ontsnapte gevangene gevonden en vermoord, waardoor de ‘Fox River 8’ steeds kleiner wordt. Zo nemen we in seizoen 2 afscheid van Tweener, HayWire en Abruzzi.

  Op zoek gaan naar het geld is niet zo makkelijk wanneer de hele wereld naar jou op zoek is. Scofield, Burrows en de andere moeten namelijk undercover blijven terwijl ze aan het denken zijn aan hun toekomst. Dit gaat zeker niet zonder slag of stoot en het ene na het andere plan mislukt.

  Michael heeft spijt van zijn plan en dit komt door Sara Tancredi. Sara was onderdeel van het plan van Michael om uit de Fox River gevangenis te ontsnappen, maar Michael is verliefd op haar geworden. Michael gaat na zijn ontsnapping op zoek naar Sara en uiteindelijk slaat Sara, samen met Michael en Lincoln, op de vlucht.

  De hoofdrolspelers komen terecht in Panama en daar lijkt het goed af te lopen, maar in de laatste aflevering wordt Michael opgepakt en hij komt terecht in de gevangenis Sona. Alweer een gevangenis, maar dit keer zal het heel anders uitpakken dan hij in Fox River bekend is. Sona is namelijk een van de gevaarlijkste gevangenissen ter wereld omdat er in de gevangenis zelf geen bewakers zijn.

  Seizoen 3 - Sona

  Michael zit dus vast in een gevangenis en nu zijn de rollen omgedraaid. Lincoln gaat proberen Michael uit de gevangenis te krijgen, alleen is dit een stuk moeilijker dan in Fox River. Er heerst een rangorde in de gevangenis Sona waardoor het vrijwel onmogelijk is om maar iets te flikken.

  In de gevangenis komt Michael een aantal bekenden tegen, niemand minder dan FBI agent Alex Mahone, Fox River bewaker Brad Bellick en moordenaar T-Bag zitten ook vast in dezelfde gevangenis. Michael gaat weer een plan maken om te ontsnappen, alleen zitten hier verschillende eisen aan. Zo moet Michael tijdens zijn ontsnapping een andere Amerikaan genaamd Whistler met zich meenemen.

  Dit moet van The Company, dezelfde mensen die ervoor hebben gezorgd dat Lincoln in seizoen 1 in de gevangenis terecht kwam. The Company, onder leiding van Gretchen Morgan en Generaal Krantz, gijzelen namelijk zowel de zoon van Burrows als de vriendin van Michael: Sara Tancredi. Uiteindelijk weet Michael weer een manier te vinden om uit de gevangenis te ontsnappen.

  Dit plan werkt voor een groot deel. Michael weet te ontsnappen met Whistler, Mahone en McGrady (het basketbaljongetje uit Sona). Mahone verlaat de groep en uiteindelijk weet Whistler in aanraking te komen met Gretchen Morgan.

  Hier eindigt het 3e seizoen van Prison Break, maar het verhaal is nog niet gedaan. Tancredi is namelijk vermoord en Michael wil wraak op The Company.

  Seizoen 4 - Het einde van The Company

  Michael is woedend op Gretchen en in plaats van dat hij het verleden achter zich laat gaat hij op zoek naar Gretchen. Michael weet haar te vinden en hij komt erachter dat Sara helemaal niet dood is. Michael en Sara weten elkaar weer te vinden en het lijkt erop dat ze samen een ‘nieuw’ leven gaan starten. Het plan valt alleen in duigen wanneer Michael en Lincoln worden gevonden en opgepakt.

  Gelukkig is er een reden om uit de gevangenis te blijven. Een agent genaamd Don Self biedt Michael en Lincoln vrijheid in ruil voor een speciaal voorwerp die The Company voor eens en voor altijd zou kunnen vernietigen. Het mysterieuze voorwerp heet Scylla en het is een geheugenkaart met allemaal informatie over The Company. Dit voorwerp is alleen niet zo makkelijk te behalen want Scylla bestaat uit zes verschillende ‘kaarten’ die alle zes een verschillende eigenaar hebben.

  Natuurlijk willen Michael en Lincoln het apparaat proberen te bemachtigen en hierbij krijgen ze hulp van oude bekenden, namelijk Fernando Sucre, Brad Bellick, Alexander Mahone, Sara Tancredi en Lincoln Burrows. Michael en zijn crew weten op onmogelijk wijze alle kaarten te bemachtigen en hoeven nu alleen nog in te breken bij The Company zelf, daar kunnen ze Scylla namelijk vinden.

  Helaas zijn Michael en zijn crew verraden door Don Self en Don gaat er zelf van door met Scylla. Er komt nog een nadeel voor de crew, want Michael schijnt dodelijk ziek te zijn. The Company wil Michael wel redden, in ruil voor Scylla en na veel moeite weet de crew Scylla weer te bemachtigen. Scylla valt in de goede handen bij de Verenigde Naties en The Company is vernietigd.

  Seizoen 4 eindigt vier jaar na de gebeurtenissen rondom The Company en Scylla. Je ziet alle bekende personen van de afgelopen 4 seizoenen, maar er mist er wel één. Michael loopt er namelijk niet tussen en snel wordt duidelijk dat Michael dood is.

  Dit is niet het einde van Prison Break, want later kwam nog een dubbele aflevering genaamd ‘’The Final Break’’ die hier een stuk meer duidelijkheid over geeft.

  The Final Break

  In deze dubbele aflevering in seizoen 4 worden alle vraagstukken beantwoord die je bij de dood van Michael hebt. Deze aflevering gaat terug naar het moment waar Michael en Sara gaan trouwen. Sara wordt tijdens het huwelijksfeest opgepakt door de politie omdat ze de moeder van Michael heeft vermoord. Ze belandt in de gevangenis en het is aan Michael, Sucre, Mahone en Lincoln de taak om haar uit deze vrouwengevangenis te redden.

  Het lukt Michael en zijn crew om Sara uit de gevangenis te redden, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Michael moet zichzelf namelijk opofferen om Sara (en haar ongeboren zoon) te redden. Na de ontsnapping van Sara geeft Mahone haar een enveloppe met de bloedtest van Michael. Het blijkt dat Michael al die tijd al een hersentumor had.

  Naast de bloedtest zit er in de enveloppe ook een afscheidsfilm van Michael. Deze afscheidsfilm laat Michael nog één keer zien met zijn laatste woorden voor Sara en Lincoln. Na deze emotionele video eindigt het laatste seizoen van Prison Break.

  Althans, dat leek voor een lange tijd de laatste aflevering te zijn. Dit veranderde namelijk toen Fox aankondigde dat er in 2017 een nieuw seizoen aankomt. In dit nieuwe seizoen wordt duidelijk dat Michael nog leeft en vastzit in een gevangenis.

  We gaan ongetwijfeld meer te weten komen van wat er allemaal is gebeurd in de periode na Michael zijn ‘dood’. Wanneer dit nieuwe seizoen in 2017 uitkomt is nog niet bekend, maar er is wel al een trailer verschenen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.