Prey tips - Vijf punten om rekening mee te houden in de ruimte

Article
woensdag, 10 mei 2017 om 13:00
xgn google image
Prey kan absoluut een vrij uitdagende game zijn die de nodige tactiek vereist. Munitie is aan de schaarse kant, maar ook je alien krachten zijn niet oneindig te gebruiken. Om zonder al te veel kleerscheuren de eindstreep te behalen, vind je hier een aantal Prey tips.
Als je net als Prey protagonist Morgan Yu vast zou zitten in de situatie die zich op Talos 1 voordoet, is dat niet bepaald een reden tot juichen. Een levensgevaarlijk buitenaards ras dat alles op zijn pad verwoest, zorgt nu eenmaal niet voor vredelievende ontmoetingen. Dat deze aanvaringen behoorlijk lastig kunnen zijn, merk je zelfs al op de makkelijkste moeilijkheidsgraad. Daarom doe je er goed aan deze vijf Prey tips in de gaten te houden.

1. Investeren om te leren

Talos 1 is een immens ruimtestation dat de ruimte biedt om geheel naar eigen wijze te onderzoeken. Zo goed als elk vertrek dat er te vinden is, kent zijn eigen verborgen voorwerpen die alleen te verkrijgen zijn door vaardigheden en inzicht te gebruiken. De eerste tip die we je mee kunnen geven, heeft dan ook te maken met het investeren van Neuromods om zo vroeg mogelijk alle ruimtes te exploreren.
In het begin van de game zijn de vijanden nog vergevingsgezind en daar moet je gebruik van maken. Besteed in deze periode zoveel mogelijk Neuromods aan de menselijke vaardigheden om beter te hacken en zware objecten te tillen. Met deze twee vaardigheden kom je echt al een heel eind in het creëren van shortcuts en het opbouwen van een flinke voorraad levensmiddelen.
Zodra je het Psychotronics lab hebt bereikt en je Typhons kan scannen, doe je er goed aan om zoveel mogelijk Mimics onder de loep te nemen. Al snel speel je hiermee de alien-vaardigheid vrij waarmee je zelf in een object kan veranderen. Investeer een punt hierin, en je hebt het derde basisingrediënt voor het bereiken van bijna elke afgesloten ruimte op Talos 1.
Met level 1 van de Mimic-vaardigheid kan je de gedaante van kleine objecten aannemen. Hiermee kun je bijvoorbeeld door openingen kruipen die voor menselijke lichamen te smal is. Een handigheid is om zo'n klein object met je mee te dragen in je inventory, om deze vervolgens eruit te gooien wanneer zo'n Mimic-moment gewenst is. Kruip met de skill in de huid van hetgeen dat je net hebt weggegooid en het onderzoek begint!
111145

2. Let op je duistere kant

Er is bij de vorige tip niet voor niets gesteld dat het handig is om alleen het eerste level van de Mimic-vaardigheid vrij te spelen. Er kunnen namelijk onvoorziene nadelen aan plakken als je te veel van deze Typhon-skills koopt en gebruikt. Deze powers maken je dan wel sterker, maar de weerstand vanuit de omgeving wordt ook omhoog geschroefd. Het is dus oppassen geblazen als je met je Neuromods knoeit!
Waar geautomatiseerde turrets in eerste instantie je vriend zijn, zullen deze zich tegen je keren als je te veel alien capaciteiten krijgt. Hierdoor vecht je al snel tegen zowel de Typhon als de verdedigingssystemen van Talos 1, wat vooral in het begin funest kan zijn. Maar dit is niet het enige negatieve gevolg dat de buitenaardse vaardigheden hebben.
Typhon zullen je namelijk veel beter kunnen waarnemen naarmate je meer van hun krachten overneemt. Sluipen wordt daarmee een flink stuk lastiger gemaakt en is veel vaker niet eens meer mogelijk. Bovendien trek je ook sneller de aandacht van het gevaarlijkste monster dat er te vinden is, genaamd Nightmare. Met dit wezen heb je liever geen contact, geloof ons maar.
111149

3. De functie van de GLOO Cannon

Het opgevoerde lijmpistool van Prey, de GLOO Cannon, is zonder twijfel het beste hulpmiddel dat je tot je beschikking krijgt. Met een paar schoten verander je hardnekkige vijanden in wassen beelden, met als gevolg dat zij even geen bedreiging meer vormen. De eerste paar schoten of slagen op een met GLOO besmeurde Typhon doen extra schade, dus maak hier gebruik van. Maar de echte tip die wij je kunnen geven, heeft te maken met de secundaire functie van het wapen.
De GLOO Cannon kan namelijk gebruikt worden om totaal nieuwe locaties te bereiken. Schiet op de muur en er ontstaat een klein platform. Eén van de Prey tips die je in het achterhoofd moet houden, is dat zowel elke verdieping als elk platform te bereiken is door middel van de GLOO Cannon. Ook al lijkt het vaak onnodig, gebruik het wapen zoveel mogelijk, want veel voorwerpen zijn verstopt op lampen en boven plafondplaten.
Aan het begin van de game doen zich al een paar momenten voor waarbij de GLOO Cannon zorgt voor het winnen van Neuromods en andere populaire voorwerpen. De ruimte waar je je eerste Neuromod op kan pakken, heeft een bovenverdieping die te bereiken is door middel van GLOO. Hier vind je een Disruptor Stun Gun met een grote hoeveelheid aan kogels, maar ook een grote hoeveelheid Neuromods en exotisch materiaal.
Ook in de lobby van Talos 1 zijn er verschillende plaatsen waarbij je de GLOO Cannon hard nodig gaat hebben. Als je rechtstreeks naar het kleine museum gaat, maak je een klein platform onder het rode brandalarm. Spring hierop en sla drie keer op de bel om deze te openen en items te verkrijgen. Ditzelfde kan je doen bij de wc's op de begane grond aan de andere kant van de lobby.
Mocht je bang zijn om geen GLOO over te houden, dan kan je nieuwe munitie aanmaken. In het kantoor waar je de robot January ontmoet, is aan de rechterkant een kluis te vinden met de fabricatieplannen. Een Recycler en Fabricator staan in dezelfde ruimte om je gelijk te voorzien van het nodige purschuim.
111161

3. Wees de speurneus

Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen. Prey is een game waarbij je moet overleven door je omgeving goed te doorzoeken. Overal zitten namelijk voorwerpen verstopt die het overleven een stuk makkelijker maken. Maar je moet niet alleen rekening houden met de belangrijke items als munitie en medkits.
Het is aangeraden om alle troep en Typhon-organen die je tegenkomt, mee te slepen. Al deze objecten zijn namelijk te recyclen, waarmee je nieuwe voorwerpen kan samenstellen. Op een gegeven moment kan je zelfs Neuromods in elkaar knutselen, wat een hoop voordelen met zich meebrengt. Bovendien zijn alle sapjes, snoepjes en stukken fruit prima medkit substituten om je levens op peil te houden.
Naast alle voorwerpen die er te vinden zijn, kan je door heel voorzichtig alles te bekijken ook nieuwe quests en clues vinden. Niet elke missie wordt namelijk op een bordje aan je gepresenteerd, maar zal een aantal handelingen benodigen voordat deze geactiveerd wordt. Een vooraanstaand voorbeeld is het dichten van een gat vanaf het exterieur van Talos 1, waardoor er een ruimte in het Psychotronics-lab open gaat.
Veel aanwijzingen over missies en zoek geraakte voorwerpen zijn te vinden in e-mails die het personeel naar elkaar stuurt. Ook zijn er belangrijke wachtwoorden en kluiscodes te vinden door middel van verstopte post-it notities. Houd je ogen dus goed open, want alleen dan kom je achter de meeste geheimen van Talos 1.
111166

5. Maak gebruik van handmatige savefiles

De laatste van de Prey tips die we je kunnen geven, is dat je altijd om je savefiles moet denken. Net als bij Dishonored kent Prey namelijk een probleem met het automatisch opslaan. Zo wil de game nog wel eens opslaan tijdens een gevecht of een andere benarde situatie, waardoor je via het laden in een soort vicieuze cirkel terechtkomt. Ook zorgt het laden van auto-savefiles er nog wel eens voor dat vijanden op geheel andere posities staan en je gelijk door hebben.
Het handhaven van eigen opgeslagen savefiles is dus echt een vereiste als je niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan. Het zorgt er ook voor dat je bepaalde quests anders aan kan pakken als de uitkomst niet gewenst is, voordat de auto-save je keuzes permanent maakt. Sla dus regelmatig en handmatig op.
Een andere reden om veel gebruik te maken van handmatige savefiles, is het verkennen van gebieden. Wil je weten wat voor uitdaging er om de hoek ligt, maar verlies je te veel levens door uit te zoeken wat het precies is, dan is de opgeslagen data je beste vriend. Want om met een minuscule levensbalk te overleven om vervolgens midden in een Mimic-nest te stappen, is niet best.
Hopelijk hebben deze Prey tips je enigszins geholpen en aangespoord meer van het gigantische Talos 1 te ontdekken. Wil je weer weten over Prey? Check dan de Prey review en de mini-site voor content omtrent de game die voor Xbox One, PS4 en PC is uitgekomen.